x

Deep Purple: Ingen alderstyranni her

Deep Purple: Ingen alderstyranni her

Roger Glover smutter ud af hotellets fordør. Han har en tradition at holde i hævd. Han går ud på gaden og hen til pølsevognen. Han skal have en hotdog. Det får han altid, når han er i Danmark. Og det var han forleden, da Deep Purple spillede i KB Hallen.

Som han står der med skihuen trukket godt ned om ørerne og ketchup på fingrene, ligner han ikke manden bag en af rockens allerstørste klassikere. En frostklar morgen i december 1971 vågnede han op på sit hotelværelse i Montreux med udsigt til sneklædte alper og Geneve-søen. Han havde drømt om branden et par dage før på byens kasino. Vinden fra bjergene havde blæst røgen fra branden ud over søen. "Smoke on the Water," sagde han søvnigt til sig selv. En rockklassiker var født.

Deep Purple spiller stadig hård rock, der rykker ved formatet, hver gang bandet går i studiet. Og lige som med "Smoke on the Water" i 1971 gik det også stærkt, da Deep Purple sidste år indspillede deres seneste album, "Rapture Of the Deep".

- Vi var lige kommet hjem fra en lyntur til Japan, da vores manager ringede og fortalte, at den måned, vi havde afsat til at skrive nye numre, også lige skulle indbefatte at indspille numrene, fortæller Roger Glover.

Deep Purple hyrede producer Michael Bradford, der satte bandet stolen for døren.

- Vi skulle slås med ham om at få lov til at lægge ekstra overdubs på. Han sagde hele tiden, at indspilningerne var gode nok, som de var. Det var frustrerende, men nu kan jeg godt se, at det har givet os et bedre album. Deep Purple er nemlig et liveband. Vi skal presses til at indspille hurtigt, så spontaniteten ikke går tabt, indrømmer Roger Glover, der i mange år selv producerede Deep Purples album.

Bonusmateriale på nettet
Bandets tro på det nye materiale rakte helt til scenen i KB Hallen forleden. Her spillede de seks numre fra "Rapture of the Deep", inklusive "Things I Never Said", der ellers kun kan købes online hos iTunes og på den japanske cd-udgave.

- Det pisser mig af, når pladeselskabet begynder at trække numre ud af vores album for at have noget bonusmateriale til et bestemt marked. Vi indspillede 12 numre, og det er sådan, albummet burde være. Jeg forstår godt, at fansene bliver frustrerede, men det er pladeselskabets forretningsstrategi, og den kan jeg ikke ændre. Vi spiller "Things I Never Said" live, fordi det er et fedt livenummer, og vi havde ingen indflydelse på, at det blev skåret væk fra cd'en, fortæller en tydelig frustreret Roger Glover.

Han mener, at onlinesalg af musik betyder, at publikum har fået et nyt forhold til hele albums.

- Det er næsten som i 50'erne og 60'erne. Alting handlede om dét ene nummer, singlen, der kunne blive et hit. Da jeg kom med i Deep Purple i 1969, havde jeg været professionel i fire år med bandet Episode Six. Vi indspillede masser af singler, men aldrig et helt album. I Deep Purple var vi et album-band. Vi var stolte af formatet, og vi så lidt ned på singler, fordi vi mente, de kun var for popmusik. Men nu downloader folk kun de numre, de vil have. De behøver ikke forholde sig til hele albums længere. Måske er det også en reaktion på det, der skete i 80'erne, hvor album tit bestod af to-tre gode numre og en masse ligegyldigt fyld.

Rock i alle aldre
Nettet har gjort det nemmere for fans at samle sig i grupper, der kan lægge pres på for at få udgivet gamle, glemte optagelser. Som for eksempel Deep Purples koncert i KB Hallen fra 1972, der er udkommet på dvd her 34 år senere.

- Når jeg ser på mig selv dengang, kan jeg se, jeg har lært at slappe mere af på scenen. Som ung handler det meget om at være cool. Den slags cool, hvor man prøver at leve op til andres forventninger til en - resten af bandets eller publikums. Men som man bliver ældre, får cool en anden betydning. Nu er det cool at turde være sig selv, fortæller Roger Glover, der fyldte 60 sidste november.

- Da vi kom frem, blev vores musikstil associeret med unge mennesker. Vi var del af en ny bølge, og vores publikum var på alder med os. Men rock er en stilart, der kan udtrykke alle følelser - sorg, glæde, vrede, smerte, ensomhed - ligesom jazz og klassisk. Det gør den til en værdig kunstart, som jeg føler mig meget hjemme i også som 60-årig, siger Roger Glover og pointerer, at Deep Purple er i gang med selv at lave reglerne for rockere, der bliver ældre.

- Vi var blandt de første, der spillede hård rock, så derfor er vi også de første, der bliver gamle, mens vi gør det.

Deep Purples hjemmeside

Deep Purples fansite


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA