Artikel

GUIDE: De bliver store i 2021 – Danmark

GAFFA.dk – alt om musik

Et nyt år står for døren, og med det følger en fast GAFFA-tradition: Vores årlige liste over, hvilke stjernefrø vi tror vil vokse sig store det kommende år. 10 danske og 10 internationale artister, du skal holde særligt øje med, samt et recap over, hvordan det er gået med sidste års bud.

Bathsheba

Hvem er hun?

Selvom Bathsheba kun er i starten af tyverne, har hun lavet sin egen musik i mere end ti år. Hun er blandt det allerførste kuld fra SheCanPlay-projektet, hvor hun ligeledes mødte Albert fra Benal, der endte med at producere hendes debutsingle ”Blind”.

Hvorfor skal du elske hende?

Den dansk-afrikanske sanger begyndte at lave musik for at få sine følelser ud af kroppen. Det mærkes i hendes tekster om knuste hjerter i mere end én forstand. Stemmen er soulet, beatsene catchy og produktionerne internationale. Krydsfeltet mellem de alvorlige tekster og dansable popmelodier skaber Bathshebas særlige DNA, der ikke er til at stå for.

Hvad kan du forvente?

Sangerens klokkeklare vokal har indtil videre velsignet os på fire singler, så mon ikke der snart er en ep på vej. Bathsheba har blandt andet spillet på by:Larm og varmet op for Benal, men har sin første headliner-koncert i Vega i foråret 2021. Koncerten blev udsolgt på under et døgn, så noget tyder på, at sangeren har et lovende år i vente.

Brimheim

Hvem er hun?

Som en hyldest til sit færøske ophav har Helena Heinesen Rebensdorff taget sin mors pigenavn Brimheim som alias. Selv er hun opvokset i København og flyttede senere til Aarhus for gå på Det Jyske Musikkonservatorium. På studiet lavede hun elektronisk musik under kunstnernavnet Franka, der senere blev lagt i graven til fordel for Brimheim. Rebensdorff ser Brimheim som sit autentiske jeg.

Hvorfor skal du elske hende?

Brimheim leverer eftertænksom og navlepillende indierock, der lyder som en krydsning mellem Florence Welsh og PJ Harvey. Brimheims nylige debut-ep Myself Misspelled sender os på en kronologisk dannelsesrejse. Ep’ens tekster udspiller hendes egen historie, hvor både identitetskriser og normfrigørelse er konstante faktorer. Det kan vi vist alle lære noget af.

Hvad kan du forvente?

Brimheim kan opleves live i Aarhus, Odense og København i januar og februar. Hvis der bliver festivaler i sommerlandet, vil Brimheim uden tvivl blive et fast inventar. 

FVN

Hvem er hun?

Bag FVN står den dansk-eritreiske rapper Feven Geles. Selvom hun er født og opvokset på Amager, rapper hun ikke på dansk, men engelsk, hvorfor både sprog og stil får os til at sammenligne hende med internationale navne som Leikeli47 og Azealia Banks.

Hvorfor skal du elske hende?

Hendes bidske hiphop og rim er on point, mens rytmerne lægger op til dans. FVN’s stærke tekster beviser, at hun tør, hvor andre tier og hverken er bange for humor, attitude eller seksualitet.

Hvad kan du forvente?

Feven Geles har netop udgivet sin hitspækkede debut-ep Twenty Sexy Playlist. Det kommende år skulle eftersigende byde på endnu mere musik fra den talentfulde rapper, der blandt andet har adskillige features og collabs i sigte. Med sin internationale lyd og flabethed har 2021 klart potentiale til at sende FVN på stjernekurs.

Fyr & Flamme

Hvem er de?

Fyr & Flamme er et kærlighedsbarn mellem to venner. Laurits Emanuel, der er kendt fra bandet The Grenadines og skuespiller Jesper Groth, som mange kender fra Stormester og serien Sygeplejeskolen. Selvom duoen kun har udgivet singlerne ”Menneskeforbruger” og "Kamæleon", har de allerede høstet over en million streams og airplay en masse.

Hvorfor skal du elske dem?

På knivsægget mellem humor og pophits giver Fyr & Flamme os en nostalgisk tidsrejse tilbage til de danske 80’ere. Velvidende at projektet ikke er en joke, kan man ikke lade være med at trække på smilebåndet, når duoen inviterer os lyttere ind i deres personlige tidslomme, hvor alle pastelfarvede arketyper er til stede.

Hvad kan du forvente?

Med danskernes begejstring for 80’erne in mente har Fyr & Flammes pastiche helt sikkert et spændende år i vente. Vi tror desuden på ny musik fra duoens hånd.

Greta

Hvem er hun?

Greta Louise Schenk er oprindelig fra Tyskland, men flyttede til Danmark for ti år siden for at forfølge musikken. Hun har tidligere været med i trioen Ida Red, men udgav i 2019 sin debut-ep som soloartist. I september landede Gretas fuldlængdealbum Ardent Spring, der høstede hele seks stjerner fra GAFFAs anmelder.

Hvorfor skal du elske hende?

Hun laver alternativ pop, der på én gang er både er tilgængelig og udfordrende. Greta elsker alt, der er kitsch og skæver derfor meget til 80’erne i sit drømmende univers. Sangeren arbejdede på sin anden ep sammen med Teitur, hvilket kan mærkes, når melankolien og dystopien i ny og næ stikker sit hoved frem i de ellers muntre lydbilleder.

Hvad kan du forvente?

Greta missede blandt andet Roskilde Festival og Spot Festival 2020, men gennemførte sin efterårsturné med store anmelderroser. GAFFA-redaktionen kårede sågar Ardent Spring som det tredjebedste danske album i 2020, og vi vakler derfor ikke med at tro, at det kommende år vil bringe en masse godt med sig til Greta.

Kaaliyah

Hvem er hun?

Kaaliyah Kumapayi er sangskriver og artist. Hun har en baggrund som danser, men har de sidste ti år fokuseret på musikken. Senest har Kaaliyah udgivet singlen ”Freakin Me Out”, hvor Phlakes Jonathan Elkær er medproducer.

Hvorfor skal du elske hende?

Med internationalt vingefang mikser hun r&b, trap og andre urbangenrer. Teksterne udspiller hendes egen historie, og det giver en stærk energi, intensitet og kompromisløs attitude. Lyt til singler som ”Wicked” og ”Oh My” – dine øregange og dansehofter vil takke dig.

Hvad kan du forvente?

Kaaliyah udgiver i starten af 2021 sit debutalbum, der er skabt i samarbejde med producer og bassist Louis Winding. Hun skulle desuden have spillet på Roskilde Festival 2020, men nåede dog en dobbeltkoncert med Tobias Rahim i Tivoli. Vi er sikre på, at 2021 byder på langt mindre stand-by og meget mere Kaaliyah.

Maddy

Hvem er hun?

Mathilde Sofie Lindgren Mikkelsen alias Maddy debuterede i foråret med singlen ”Island” og har netop spillet sin første headlinerkoncert på Bremen Teater i København.

Hvorfor skal du elske hende?

Hvis du er vild med Amy Winehouses nerve, Adeles stormfuldhed og det poppede tempo fra Tones and I, vil Maddy helt sikkert være noget for dig. Maddy har altid været en tænker, og hendes tekstunivers afspejler dét tankespind, der affødes af ungdommens store og små udfordringer.

Hvad kan du forvente?

Trods sine kun 21 somre har Maddy netop modtaget sangskriver- og producerforeningen DPA’s vækstlagspris med ordene ”med 40.000 nye udgivelser på Spotify hver eneste dag kræver det rigtig høj kvalitet og et tydeligt talent at bryde gennem muren og få folks opmærksomhed”. GAFFA er enige og spår Maddy et godt 2021 – også uden for landets grænser. Og mon ikke der er en ep eller et album på vej.

Skt. DeLarge

Hvem er han?

Den iscenesatte karakter Skt. DeLarge stammer fra den dystopiske bog og film A Clockwork Orange. En ubehagelig type, der symboliserer verdens ligeledes ubehagelige (corona)tilstand. Rollen som den musikalske Skt. DeLarges spilles af rapperen Sebastian Toft.

Hvorfor skal du elske ham?

Fordi hans sample-tunge produktioner består af lige dele East Coast-aggressivitet og Atlanta-rap-sindssyge, som det for nylig blev beskrevet af en GAFFA-anmelder. Og så har Skt. DeLarge noget på hjerte. Han reflekterer over samtiden, mens han bevæger sig i en gråzone mellem det gode og onde, mellem undergrund og kommerciel, og mellem at gøre nar ad popkultur og samtidig selv være en del af den.

Hvad kan du forvente?

Hårde rim, satiriske samples og samfundskritik tilsat scenetække. Det er essensen af Skt. DeLarge og måske også opskriften på en rapsucces i 2021. Sebastian Toft udgav sin debut-ep Helgener i september, og fortsætter rapperen i samme dragende spor, skal han nok få medvind i fremtiden.

Soon

Hvem er de?

Duoen Soon består af August Møller Fogh og Andreas Brendix Wilson. De lagde ud med at være et femmandsband, men debuterede i deres nuværende konstellation i foråret 2019. Samme år udgav Soon deres debut-ep Red // Blue, og i 2020 har de to aarhusianere disket op med tre singler.

Hvorfor skal du elske dem?

De er to beskedne fyre, der kreerer r&b-influeret, behagelig elektropop. Der er imidlertid ingen grund til beskedenhed med fremragende singler som ”With You” og ”Bad Ritual” i bagagen.

Hvad kan du forvente?

Soon har blandt andet varmet op for Phlake i Royal Arena og spillet på Spot Festival to gange – alt sammen til store roser. Hvis verdenssituationen tillader det, skal den unge duo spille deres første store headlinerkoncert i Pumpehuset den 15. maj 2021, og mon ikke der i samme anledning lander en ny ep. Soon har desuden et tæt forhold til den danske modeverden. Sidste år åbnede de et stort show under Copenhagen Fashion Week, så måske August og Andreas også vil være at finde på de kanter i 2021. 

Sulka

Hvem er hun?

Bag kunstnernavnet Sulka står 21-årige Alma Holm. Trods sin unge alder har rapperen allerede gjort sig bemærket på den danske hiphopscene med sin dystre poesi og sit autentiske udtryk. Sulka fik hele fem stjerner i GAFFA for debutalbummet Epoker, og redaktionens skribenter har netop kåret selv samme album til at være blandt årets allerbedste.

Hvorfor skal du elske hende?

Hun går lige til stålet i tunge tekster, hvor indlevelse og lyrisk overskud er i højsædet, samtidig med at hun blander old school-dyder med moderne islæt. Sulka har på Epoker arbejdet tæt sammen med Malk de Koijns Tue Track, hvilket afspejles i lydbilledernes finurlige detaljer.

Hvad kan du forvente?

Sulka skulle have spillet på årets aflyste Roskilde Festival, men varmede i stedet op for Malk De Koijn på deres danmarksturné. 2021 ser lys ud for den unge poet.

Hør sangene på en playliste - artiklen fortsætter nedenfor 

Sådan gik det sidste års udvalgte:

Elliot:

Den minimalistiske popartist og Instagram-darling Elliot udsendte i 2020 kun to singler. Til gengæld blev han i løbet af året streamet mere end 880.000 gange alene på Spotify. Den 15. maj skal Elliot varme op for den danske duo Soon i Pumpehuset.

Ganger:

Landets nye, alternative popband fik i 2020 det danske anmelderkorps op af stolene. Der var gavmilde stjernedrys over hele linjen, da Ganger i oktober udgav albummet Tro. Gruppen høstede desuden adskillige priser, heriblandt P3’s talentpris og to Steppeulve.

Girlcrush:

Som en del af bevægelsen imod sexisme i musikbranchen skulle Girlscrushs feministiske poppunk i 2020 vise sig at blive mere relevant end nogensinde. Det var ligeledes året, hvor bandet udgav deres selvbetitlede debut-ep samt spillede talrige koncerter – og der er flere i vente.

Høker:

Trioen har det forbigående år kørt med lav hastighed på udgivelsesfronten, der kun har budt på to singler. De skulle dog arbejde på nyt. Lidt mere fart har der været på koncerterne, og Høker spiller da også en headlinerkoncert i Vega den 21. februar 2021. 

Joyce:

Trods coronasituationen har kvintetten Joyce og deres debutalbum Formskifter i år formået at bryde igennem på den danske musikscene. Som flere andre artister på indeværende liste skulle Joyce have spillet på aflyste Roskilde Festival. I stedet har poppunkgruppen haft succes med to miniturnéer, hvor de kunne melde udsolgt flere steder. 

Jung:

Med en næsten udsolgt vinterturné på 30 koncerter, millioner af streams og en nyligt vundet DMA-statuette står Jung blandt et af de mest massive gennembrud fra sidste års liste. 2020 var desuden året, hvor popbandet udgav deres debutalbum Blitz. Pladen skabte begejstring hos det danske anmelderkorps – vores egen inklusive, der gav Blitz fuldt hus.

Ida Laurberg:

Med lidt mindre eksplicit pondus end Tessa har Ida Laurberg alligevel haft et godt 2020, hvor hun har udgivet intet mindre end otte singler. Inden Corona ramte, nåede sangeren at varme op for Jada til nogle af hendes forårskoncerter, men missede desværre Spot Festival.

Mekdes:

Det selvproducerende soultalent Mekdes udgav i det forgangne år sin debut-ep Fly. Efterfølgende drog hun på efterårsturné, der blandt andet inkluderede et udsolgt Vega. Til foråret gør hun det hele igen på en nyligt annonceret forårstour. 

Patina:

Patinas skæve tekster og høje energi har inkasseret dem mere end 39.000 månedlige lyttere på Spotify. De succesfulde lyttertal kan tilskrives hittet ”Flammer rammer”, der sammen med nummeret ”Sådan må det være (uhhhh)” er popbandets eneste to udgivelser fra 2020. Trioen har netop overstået en velbesøgt vinterturné.

Tessa:

På sidste års liste forudsagde vi, at det ville stikke helt af for Tessa i 2020. Og det gjorde det også. Rapperen har spyttet singler derudad, høstet millioner af streams og senest vundet prisen som Årets Nye Danske Navn til DMA. Og nå ja, så har hun da også fået 173.000 følgere på Instagram.

LÆS OGSÅ: De bliver store i 2021 – internationalt

ANNONCE