Leder

KOMMENTAR: GAFFA har dækket Rammstein-sagen sobert og sagligt

GAFFA har på intet tidspunkt skrevet, at Till Lindemann var skyldig i seksuelle overgreb

Af Ole Rosenstand Svidt, ansvarshavende chefredaktør

Det gav genlyd i musikverdenen, da det i slutningen af august kom frem, at statsadvokaten i Berlin havde indstillet undersøgelsen af Rammstein-sanger Till Lindemann for seksuelle krænkelser ved såkaldte after-afterparties efter gruppens koncerter grundet mangel på beviser. En sag, GAFFA.dk har berettet udførligt om hen over sommeren. Hurtigt var folk efter os i kommentarfelterne på de sociale medier. ”GAFFA, sig undskyld til Lindemann,” skrev én. ”Nu må vi håbe, at Lindemann lægger sag an mod GAFFA,” skrev en anden.

GAFFA har dog intet at undskylde for, og skulle Lindemann mod forventning lægge sag an mod os, vil han tabe med et brag. Vi har nemlig på intet tidspunkt skrevet, at han var skyldig. Vi har derimod skrevet ”uskyldsformodningen gælder alle nævnte personer” i hver eneste artikel om sagen, med andre ord: Enhver, der anklages for en lovovertrædelse, skal anses for uskyldig, indtil hans eller hendes skyld er bevist i overensstemmelse med loven. Vi har også skrevet, at Lindemann har afvist alle beskyldninger. Og vi har specifikt skrevet gentagne gange, at de to kvinder, der er stået frem med navns nævnelse og beskyldt Lindemann og folkene omkring ham for krænkelser, nordirske Shelby Lynn og den tyske influencer Kayla Shyx, IKKE har beskyldt Lindemann for seksuelle overgreb, men for grooming og i Lynns tilfælde også drugging.


Kan et medie som GAFFA så bare ukritisk viderebringe andres beskyldninger mod en bestemt person uden konsekvenser? Nej, men i begge tilfælde var historierne ude i flere store og anerkendte tyske medier som Süddeutsche Zeitung og NDR, inden vi begyndte at skrive om dem, og derfor var de allerede en del af det generelle nyhedsbillede, ligesom Kayla Shyx allerede inden sagen var en kendt person i Tyskland med hundredetusindvis af følgere på sociale medier. Når en kendis beskylder en anden kendis for noget ulovligt, så er det per definition en offentlig historie.

Jeg indrømmer, at vi i bagklogskabens lys burde have kontaktet Rammstein-lejren for en kommentar, men vi opgav på forhånd, fordi de i forvejen havde afvist at tale med alle andre medier, der havde bedt om et interview og i skrivende stund stadig kun har udtalt sig i form af pressemeddelelser, men for god ordens skyld burde vi have gjort det. Vi har heller ikke kontaktet de omtalte kvinder, da de i forvejen har udtalt sig udførligt om meget intime detaljer, men vi har refereret alle parters synspunkter loyalt og sat dem ind i en større kontekst. Præcis som for eksempel DR og Ritzau har gjort – heller ingen af dem har talt med hovedpersonerne.

Sagen har dog fortsat med at tage nye drejninger, hvor et krav fra Till Lindemann mod en tysk avis er blevet afvist af retten, selvom efterforskningen er indstillet, og vi vil blive med at skrive om den, men husk: uskyldsformodningen gælder stadig.


LÆS OGSÅ: Rammsteins mangeårige pladeselskab udgiver ikke Till Lindemanns kommende soloalbum

ANNONCE