x

Hør Eik Skaløes digte i ny forklædning

Hør Eik Skaløes digte i ny forklædning

I sensommeren 2015 tog musiker Eik Skibdal mod til sig og bankede på døren til Preben Devantiers lejlighed i Svendborg. Eik Skibdal, som moderen opkaldte efter Eik Skaløe, var – og er – kæmpe fan af Steppeulvene, hvor den nu 73-årige Devantier sad bag trommerne. De kom hurtigt i god snak, og Skibdal, som er årgang 1978, havde en idé med i baglommen. Nemlig at lave et orkester. Selvfølgelig for at spille sangene fra Steppeulvenes ikoniske album "Hip" (1967), men samtidig få fyret op under nogle af de mere ukendte perler fra Eik Skaløes hånd. Dette har mundet ud i et koncertrepertoire, der foruden sangene fra "Hip" også består af blandt andet "Den Gamle Gartner" og "Honalee", som ikke kom med på benævnte album.

Eik Skibdal og Preben Devantier fandt to musikere i hjembyen Svendborg, nemlig guitarist Keld Andersen og bassist Kaj Weber. Sammen udgør de bandet Stepp 2, og nu præsenterer de to helt nye sange, hvor Eik Skaløes ord for første gang siden 1960'erne ledsages af nykomponeret musik. "Ulve For Natten" og "By" er to digte, som er at finde i digtsamlingen "Ønsket Om Ordliv", og Eik Skibdal har komponeret musikken. Om "Ulve For Natten" fortæller komponisten:

"Nummeret er faktisk sammensat af digtet "Ulve For Natten" og et vers fra et navnløst digt, som også er at finde i "Ønsket Om Ordliv". Denne kunstneriske frihed tillod jeg mig, efter i lang tid at have siddet og forsøgt at strække ord og stavelser til nærmest ukendelighed, så de kom til at passe ind i en normal vers og omkvædsform. Da jeg indså, at det ville gøre mere skade end gavn, besluttede jeg mig for at finde et ekstra vers, som stilmæssigt var foreneligt med stemningen og budskabet i "Ulve For Natten. Hvor teksten og akkordsammensætningen i versene skal udfordre og give lytteren en følelse af ildevarslende tryghed før stormen, åbner omkvædet på traditionel vis op og beroliger os med, at det hele nok skal gå. "

"By" giver Eik Skibdal følgende ord med på vejen:

"Første gang jeg læste digtet, blev jeg med det samme slået af den stemning, som nærmest bliver spyttet ud af hvert ord og strofe. Da jeg komponerede musikken til "By", lod jeg mig inspirere af nummeret "Jensen" fra "Hip". Især de to første akkorder er identiske, men jeg tænkte rytmen noget mere pågående og fremme på beatet. En by er jo en stor levende organisme, der udelukkende lever via de individer, som befolker den. Jeg er sikker på, at Eik Skaløe satte stor pris på sin by, men som det søgende, følsomme og reflekterende menneske han var, oplevede han nok også til tider byen som beskidt og hæmmende. "

Stepp 2 arbejder på et fuldlængealbum med musik til Eik Skaløes tekster. Bandet håber, at udgivelsen er klar til vinter. Indtil videre kan "Ulve For Natten" og "By" høres her:

https://soundcloud.com/stepp-2-834761464/ulve-for-natten

https://soundcloud.com/stepp-2-834761464/by-1

Stepp 2 på Facebook


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA