Nyhed

DUNHAMMERAFTNER: Danske tresser-veteraner spiller i Roskilde

Gendannede Steppeulvene og to andre legendariske tresserbands optræder på Ragnarock

"Mørket kommer listende og nu må jeg stå for skud / månen presser væden af min chillumklud..." Linjerne stammer fra sangen "Dunhammeraften" - åbningsnummeret på den danske rockklassiker Hip med gruppen Steppeulvene fra 1967.

Nu giver sangen så navn til tre særlige aftner på rockmuséet Ragnarock i Roskilde, hvor man over tre såkaldte "dunhammeraftner" i foråret vil kunne opleve tre af dansk tresserrocks største navne - i deres aktuelle inkarnationer, bør man måske tilføje, eftersom nøglemedlemmer af både Beefeaters og Steppeulvene er gået bort for længst.

Steppeulvenes forsanger og sangskriver Eik Skaløe døde allerede et års tid efter udgivelsen af Hip - og i 2017 gik også gruppens bassist Søren Seirup bort. Musikken lever imidlertid videre, og forvaltes i disse år af de to originale medlemmer Stig Møller og Preben Devantier samt den nye (og yngre) forsanger Eik Skibdal. Trion kan opleves live på Ragnarock den 28. februar.


En god måneds tid senere kommer Young Flowers forbi. Med stærk inspiration fra Cream udgav trioen et par album i slutningen af tresserne - dengang som nu med Peter Ingemann på bas og vokal, Peer Frost på guitar. Den originale trommeslager, Ken Gudmand, gik bort i 2003; hans rolle udfyldes idag af Hans Fagt, som har en fortid i blandt andet Kim Larsens band Bellami.

Endelig får Ragnarock besøg af bluesrockgruppen Beefeaters, som i storhedstiden havde guitaristen Peter Thorup i en bærende rolle. Han gik bort i 2006. I 2018 blev gruppen gendannet med bandets organist, Morten Kjerumgaard Reumert, som eneste originale medlem. Han blev bakket op af et hold yngre kolleger, og udtalte i forbindelse med genforeningen i 2018:

"I 1971 sagde jeg definitivt farvel til den danske rockscene og det store publikum, der holdt af Beefeaters. Jeg lovede mig selv, at kom der en dag en mulighed, hvor jeg kunne genoptage det musikalske udtryk, Beefeaters havde sidst i 60'erne, ville jeg gribe den. Det kan jeg nu takket være disse tre fantastiske unge musikere." 


Kjerumgaard gik bort efter længere tids sygdom i efteråret 2021, så den aktuelle udgave af Beefeaters er altså de facto et coverband, som puster liv i musikken fra gruppens to album Beefeaters (1967) og Meet You There (1969). Foruden de to album i eget navn medvirkede gruppen også på klassikeren Dissing og på børnepladen Den hæse drage.

Hos Ragnarock glæder museumsinspektør Anders Haahr sig til at blænde op for det re koncerter. Han mener, at 1960'ernes ungdomsoprør og modkultur atter er blevet aktuel:

”Den progressive beat og syrerocken blev født ud af et opgør med datidens autoriteter og selvfølgeligheder. Jeg tror, at mange – og i mange aldre – på forskellig vis vil kunne relatere til den musik, netop nu. Men om publikum vil opleve vores ”Dunhammeraftner” alene som et nostalgisk trip eller som inspiration til at forestille sig en bedre fremtid, sådan som hippierne gjorde, det er helt op til dem," udtaler Haahr i en pressemeddelse og tilføjer:


”Ingen ved, hvordan fremtidens svar på Summer of Love kommer til at forme sig – sikkert helt anderledes, end vi kan forestille os. Men det er noget, vi holder nøje øje med på Ragnarock. Vi har øjnene på blomsterstilke”, lyder det fra museumsinspektøren.

”Dunhammeraftner” på Ragnarock

28. februar: Steppeulvene


30. marts: Young Flowers

11. maj: Beefeaters

Billetter til koncerten med Steppeulvene koster 180 kroner og er i salg her.


Eik Skaløe: Breve fra vejen af rågummisåler

ANNONCE