x

Forsker: Nickelback mangler autenticitet

Forsker: Nickelback mangler autenticitet

Nickelback har de sidste godt 15 år nydt stor kommerciel succes – og megen hån og modstand mod deres musik. Med 50 millioner albummer solgt på verdensplan kan det canadiske band bryste sig af at være det mest kommercielt succesfulde canadiske band nogensinde. Al succesen til trods hader en stor del musikfans alligevel frontmand Chad Kroeger og hans band næsten religiøst. Årsagerne hertil forsøger et nyt videnskabeligt studie nu at afdække. Det skriver NME.

I sit studie finder den tidligere Nickelback-fan Salli Anttonen frem til, at det canadiske band ganske enkelt er for mainstream til at kunne indgyde respekt; deres musik er for bred til at passe ind i nogen specifik arketype og lider således under at være for inkonsekvent. 

Anttonen har undersøgt anmeldelser af bandets musik i perioden 2000 til 2014 og påpeger, at det særlig er bandets "autenticitet", som bliver et problem for musikanmelderne. Hvor de tidlige anmeldelser er positive, bliver de gradvist mere negative, des mere succes bandet får. Hun fortæller til BBC News: "Nickelback er for meget af alting til at blive nok af noget ... De følger genrekonventioner for lydigt og godt og bliver set som tom imitation." 

Bandet bliver til sidst opfattet som at skrive musik udelukkende med henblik på profit og ikke, fordi de har noget oprigtigt at sige. I en engelsk anmeldelse bliver det for eksempel negativt fremhævet, hvordan bandet måske synger om druk og glade dage, men ikke selv drikker på scenen, når de spiller koncerter.

Igennem de seneste år er Nickelback blevet gjort til grin i offentligheden. I 2014 forsøgte en mand via en Kickstarter-kampagne at forhindre bandet i at spille i London, og sidste år udsendte det australske politi en plakat, hvor de eftersøgte bandet for "forbrydelser mod musikken". Chad Kroeger - som den engelske musikpresse har yndet at henvise til som at have ansigt som "en barberet hest" - ryster dog godvilligt kritikken af sig. I 2014 fortalte han: 

"Alle de her kritikere, de er utrættelige. De bliver ved med at pege fingre af bandet. Hvis de var stoppet med at skrive al det bras om os, ville der ikke være noget kontroversielt over bandet, og vi ville sikkert have trukket stikket for mange år siden. De er måske ikke klar over det, men de er faktisk ansvarlige for, at vi er her i dag."

Alle de mavesure holdninger forhindrer ikke Nickelback i at spille deres musik live. De har annonceret deres ankomst til Danmark, som de slår vejen forbi på deres tiende verdensturné. De fire garvede herrer gæster Jyske Bank Boxen til efteråret, den 8. september, som en del af de 30 europæiske byer, de i efteråret besøger på turnéen. Billetter er i salg og kan skaffes via GAFFA Live


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA