x

Copenhagen Jazz Festival 2017 klar med åbningsnavn

Copenhagen Jazz Festival 2017 klar med åbningsnavn

Sitarspilleren Anoushka Shankar, datter af sitarlegenden Ravi Shankar og halvsøster til Norah Jones, vender tilbage til DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival til sommer, fem år efter sit første besøg i 2012. I år spiller hun på åbningsaftenen fredag den 7. juli, klokken 20.00 i DR Koncerthuset.

Den indiske sitarspiller og komponist Anoushka Shankar er rodfæstet i indisk klassisk musik og er i dag en selvstændig stemme på den progressive verdensmusikscene. Siden hun var ni år gammel, har hun studeret hos sin far, Ravi Shankar, der var noget af en legende inden for sitarspil, og som gik bort i 2012.

Op gennem sine 20'ere udviklede Anoushka sig til en af de mest efterspurgte sitarspillere i verden, og flere af hendes egne album har blandet de spirituelle ragaer med blandt andet flamenco, jazz og moderne klassisk musik med vestligt grundlag.

Allerede tidligt i karrieren blev der lagt mærke til Anoushka Shankar. Hun blev den første indiske kvinde og samtidig yngste nominerede nogensinde til en Grammy i verdensmusik-kategorien for en række indspilninger for EMI/Angel, inden hun brød igennem som komponist og soloartist. I dag kan hun tælle i alt fem Grammy-nomineringer.

Siden hun første gang gav koncert på dansk jord på Copenhagen Jazz Festival 2012, har hun udgivet flere album på Deutsche Grammophon, der viser, at hun slet ikke er færdig med at udforske nye musikalske territorier. I 2015 vendte hun opmærksomheden mod de klassiske indiske ragaer med albummet "Home", der var dedikeret til hendes far.

Anoushkas musik demonstrerer også hendes engagement i kampen mod social og politisk ulighed, og hun alluderer på sit seneste album ”Land of Gold” til de traumer og den sociale uretfærdighed, som har spredt sig med de borgerkrige og efterfølgende flygtningestrømme, der har præget verdenssamfundet de seneste år.

Med tiden er hun blevet repræsentant for den spirituelle gren af indisk klassisk musik og dens forgreninger i for eksempel jazz og flamenco, hvilket også understreges af Anoushkas samarbejde med blandt andre Sting, M.I.A, Herbie Hancock, Peter Gabriel, Madonna, Nina Simone og ikke mindst Ravi Shankar og halvsøsteren Norah Jones.

Copenhagen Jazz Festival finder sted den 7. - 16. juli 2017 på mere end 100 spillesteder fordelt over hele hovedstaden, og Anoushka Shankar optræder fredag den 7. juli, kl. 20.00 i DR Koncerthuset, Koncertsalen. Billetsalget begynder mandag den 20. februar kl. 10.00.

Varm op med "Land of Gold":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA