Nyhed

NEKROLOG: Anders Dohn – kendt fra På Danske Læber – er død, 65 år

Ildsjælen, DR-produceren, Leonard Cohen-specialisten, den utrættelige researcher og musikeren - blot nogle af de etiketter, der kan hæftes på Anders Dohn, der tabte til kræften for to dage siden

- Anders Dohn var en mand, der gjorde tingene 100 procent!!!

Sådan er ordene fra en nær ven, pianisten Christian Søgaard, oven  på den chokerende nyhed om dødsfaldet, der i disse timer spreder sig som ringe i vandet blandt de mange, som Anders Dohn nåede at berøre i sit fantastisk sammensatte 65 år lange virke.

Anders Dohn blev rigtigt kendt, da han som svoren Leonard Cohen-fan og ditto ekspert stod bag På Danske Læber, hyldesten til Leonard Cohen, hvor Anders Dohn stod for de fremragende danske oversættelser af det canadiske ikons tekster.


Her samarbejdede Anders Dohn især med Nikolaj Nørlund, som på Facebook skriver:

"Jeg er ked af at erfare at Anders Dohn er død. Jeg arbejdede først med Anders, da han var producer på DR og blandt andet indspillede Trains and Boats and Planes og flere andre af mine projekter.
Senere kom Anders til mig med hans fine Cohen-oversættelser, som skulle blive til På Danske Læber, som vi genbesøgte så sent som i år.
Det sidste han sendte mig var hans oversættelse af Travelling Light, som slutter således:

Hvis vejen frem er vejen hjem
Skal jeg så glemme alt om dem
Som jeg har kendt, der var så mange
Der rejste let som vi gjorde engang
Jeg rejser let


Hvil i fred, Anders."

Mens en anden kollega, Pernille Rosendahl, også mindes Anders Dohn med dette simple statement:

"Hvil i fred, Anders Dohn. Du fine sjældne menneske. Tak for dit unikke engagement i musikken. Din lige findes ikke".


Mange kendte forinden Anders Dohn fra Danmarks Radio, hvor han siden ansættelsen som musikproducer i 1988 ledede DR's såkaldte "Rullende Rockredaktion" og nåede at indspille mere end 1000 livekoncerter med danske og udenlandske kunstnere. Blandt dem var Leonard Cohen, som spillede en koncert i Falkonercenteret i 1993, og optagelsen var så god, at Cohen efterfølgende købte den.

Anders Dohn var oprindelig uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, som også var stedet, hvor han mødte Christian Søgaard, som han kom til at danne kunstnerisk parløb med hele livet. Andre på det hold var blandt andre Hanne Boel.

Tidligt fattede han interesse for Grønland, hvor en bevægelse skød op, og en festival, og Dohn og Søgaard rejste rundt til mange glemte bygder for at dokumentere kulturen på temmelig unik vis. Her blev skabt unikke optagelser af gamle spillemænd og shamaner, som spillede trommedans og andre af de gamle ceremonier. Og snart spredte Anders Dohn sit virkefelt ud til hele Arktis.


Han var også tidligt producer for en række pladeselskaber på venstrefløjen, og som den fine guitarist han også var, var han med i bl.a. Bjarne Jes Hansens trio. Ligesom han havde egne orkestre og også spillede til sidst med sin gamle ven, Christian Søgaard:

- Han var verdens bedste legekammerat, for der gik aldrig lang tid, fra man fik en idé til at han hev papir og blyant frem og begyndte at tegne og undersøge. Vi mødtes på konservatoriet, hvor han gik over mig på hold med bl.a. Marilyn Mazur, Uffe Markussen, Hanne Boel og mange andre. Men vi mødtes oppe i den nedlagte grønlandske mineby, Qullissat, som den danske stat jo havde lukket. Det var til de berømte sommerstævner, Aassivik, hvor Anders arbejdede med ULO, det grønlandske pladeselskab, som var startet af Malik Høeg fra Sume og Karsten Sommer, husker Christian Søgaard, som efterfølgende med Anders Dohn indspillede adskillige plader og støttede den grønlandske sag gennem en lang årrække. 

Alligevel er det det store Leonard Cohen-projekt, der får mange til at savne ildsjælen, der gik bort i forgårs, for Dohn havde en enorm viden og indsigt og en sjælden evne til at formidle. Som Channe Nussbaum siger det, som samarbejdede med Anders Dohn, da en rune skulle ristes over Cohen, som jo døde sidste år:


- Anders formåede som få andre at parre en indsigt, musikalitet og en omfangsrig viden på en måde, så man lærte enormt meget, hver gang man mødte det unikke menneske.

Det skete i forbindelse med 2014-udgivelsen "Gæsterne", hvor 11 Leonard Cohen-klassikere, samt en Anders Dohn-gendigtning af titeldigtet til Cohen-bogen, The Book Of Longing, hvor Anders Dohn blandt andet mødtes i en vidunderlig duet med Channe Nussbaum.

Han fortsatte med at formidle til det sidste. Her var han blevet meget syg, og i forgårs var det altså slut.


ANDERS DOHN (1952-2017) - ÆRET VÆRE HANS MINDE

 

Se Anders Dohn & Gæsterne fremføre "Jeg er din mand":


v>
ANNONCE