GAFFA – alt om musik
"You can stand me up against the gates of hell / but I won’t back down,” sang Florida-fødte Tom Petty i sit hit af samme navn fra 1989. Nu er han så checket ud – I en alder af blot 66 år. Med et hjertestop i hjemmet i Malibu, Californien som det triste punktum for en mindeværdig musikkarriere, som for mange – ikke mindst amerikanere – hævede ham til en heltestatus på linje med Bruce Springsteen, Neil Young og andre af rockmusikkens helt store skikkelser.
Petty blev fundet livløs i sit hjem tidligt mandag morgen og blev bragt til UCLA Santa Monica Hospital, hvor hans liv imidlertid ikke stod til at redde. Dermed har vi mistet en stærk, amerikansk stemme som vel på det nærmeste inkarnerede den genre, man har kaldt heartland rock. Og så samarbejdede Petty ad flere omgange med Bob Dylan – på turné i ’86 og ikke mindst i hyggegruppen The Travelin’ Wilburys, hvor de to sangskrivere fik selskab af George Harrison, Jeff Lynne og Roy Orbison.
Det store gennembrud for Petty kom med Tom Petty & The Heartbreakers tredje lp, ”Damn the Torpedoes”, som udkom i efteråret 1979 og ramte en andenplads på den amerikanske albumhitliste. Pettys band, The Heartbreakers, er en væsentlig del af historien: På samme måde som Neil Young har sit Crazy Horse og Springsteen sit E Street Band, havde Petty fænomenal backing af blandt andre Benmont Tench på tangenter og Mike Campbell på guitar.
Petty blev aldrig en hyppig gæst på de europæiske scener, hvilket imidlertid ikke forhindrede ham i at have et trofast publikum også på denne side af Atlanten. Sent i sit liv overvandt Petty angiveligt en livslang flyskræk, og i sommeren 2012 – tænk, er det virkelig allerede fem år siden? – kunne danske fans så endelig opleve Tom Petty & The Heartbreakers live, da de gav en solid koncert i Fængslet i Horsens.
Fuldmånefeber
Den aften i Østjylland fremstod Petty – med markeret ansigt, fuldskæg, sort suit – som netop det, han var: En veteran med en stribe solide rocksange på samvittigheden. Som selvfølgelig (næsten) alle sammen var med den sommeraften i Horsens, hvor vi både fik "Here Comes My Girl", "I Won’t Back Down" og – fra Wilburys-kataloget – "Handle with Care".
I halvfjerdsernes første halvdel markerede Petty sig med bandet Mudcrutch – med flere kommende medlemmer af The Heartbreakers og base i Gainsville, Florida. Bandet gik i opløsning i 1975 med blot en enkelt single på samvittigheden - men blev minsandten genforenet i dette årtusinde. I 2008 udkom deres debutalbum, som otte år senere – i 2016 – blev fulgt op af 2. Det blev således svanesangen fra Petty, hvis sidste album i Heartbreakers-regi blev Hypnotic Eye fra 2014.
"Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg tænker at det her godt kunne være den sidste, store turné. Vi er alle sammen i anden halvdel af tresserne, og jeg har et barnebarn nu, som jeg gerne vil se så meget, som jeg kan. Jeg vil ikke tilbringe tilværelsen ude på landevejen,” udtalte Petty til Rolling Stone sidste år.
Tom Petty udgav også tre album i eget navn – begyndende med solodebuten Full Moon Fever i ’89, hvorfra "I Won’t Back Down" står tilbage som en af Pettys største bedrifter som sangskriver. I ’94 fulgte Petty op med Wildflowers; der gik tolv år inden den tredje sidste soloplade, Highway Companion fra 2006.
Et samlet salgstal på over 80 (!) millioner plader må siges at antyde, at Petty på en eller anden måde ramte en central nerve. Både hjemme i hjertelandet – og som sagt også hos nogle af os andre. Tak for musikken, Tom. Og undskyld mig, venner, men nu vil jeg altså høre noget Tom Petty & The Heartbreakers.