GAFFA - 35 år i musikkens tjeneste
De danske musikere og brancheforeninger råbte tidligere på året op og ønskede en fair betaling for deres musik fra blandt andet YouTube. Nu er der godt nyt til alle musikerne, da Europa-Parlamentet i dag har stemt ja til Retsudvalgets udkast til et nyt ophavsretsdirektiv.
Et stort flertal i Europa-Parlamentet stemte i dag ja til den lovtekst, som fik flere danske musikere op af stolene tidligere på sommeren. I alt stemte 439 for forslaget, mens 226 stemte imod. Nu mangler blot den afsluttende såkaldte trilogforhandling mellem Parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet, før mange års reformarbejde er i mål.
Ifølge sangskriverforeningen Kodas direktør Anders Lassen er dagens afstemning "en milepæl i arbejdet for et fair internet samt den skævvridning, der har været på musikmarkedet", skriver Koda i en pressemeddelelse: "Fair spilleregler i den digitale verden er noget, der vedrører os alle. Vi skylder de politikere, der har drevet og støttet dette arbejde en stor tak. Respekt for, at de valgte at stå på kulturens side her og ikke at lade sig kue af de vildledende skræmmekampagner, som techindustrien har forsøgt at afspore debatten med."
Lovforslaget har mødt en del kritik fra techindustrien, da den mener, at de nye regler kan føre til censur.
LÆS OGSÅ: Architects vender snart rocksnuderne tilbage til Danmark
Store virksomheder såsom Facebook og ikke mindst YouTube har i en lang årræke sneget sig uden om artistbetaling, når brugere har delt videoer og musik på deres platformer, skriver DR. Dette betyder således, at de, som har ophavsretten til materialet, kun får udbetalt en lille sum penge.
Musikere som Thomas Helmig, Peter Sommer, Tim Christensen og organisationerne Koda og Dansk Musiker Forbund opfordrede tidligere på året i et åbent brev de danske medlemmer af Europa-Parlamentet til at stemme for en række ændringer i lovgivningen. Regler og ændringer, som skal sikre, at YouTube er underlagt de samme betingelser af aflønning til artisterne, som for eksempel Spotify.
LÆS OGSÅ: Júníus Meyvant giver danske koncerter
"Teknologigiganter som den Google-ejede YouTube kan eksempelvis undslå sig at indgå aftaler på lige fod med konkurrenter som YouSee Musik og Spotify med henvisning til en utidssvarende lovgivning. Det er stærkt konkurrenceforvridende og forhindrer fair betaling for brug af musik og andet kulturelt indhold," skriver de danske musikere og brancheforeninger i det åbne brev.
Brevet er ydermere støttet op en masse fakta og tal. 90 procent af danskerne musikforbrug er digitalt, og 29 procent af den samlede musikstreaming i Danmark kommer fra YouTube. Alligevel udgør indtægterne fra YouTube mindre end fire procent af musikselskabernes og musikeres samlede indtægter fra streaming af musik. Noget, som der nu bliver ændret på med den nye afstemning i Europa-Parlamentet.
Læs her det fulde brev fra de danske musikere.