GAFFA - Alt om musik
Reformen af ophavsret på internettet skal tvinge de største sociale medier og digitale tjenester som YouTube og Facebook til at betale musikere og andre kunstnere mere – kritikere frygter dog, at resultatet kan blive censur
EU’s politiske forhandlere er nået til enighed om en ophavsreform af internettet, der har været undervejs siden 2016. Reformen har mødt stor kritik fra aktivister og civile organisationer, der frygter, at det åbne internet, som vi kender, hvor brugerne mere eller mindre frit kan udveksle musik, billeder og andre medier, vil blive underlagt strammere restriktioner. Andre, blandt andet en række musikerorganisationer, roser dog reformen for at sikre bedre betaling til kunstnere.
Politiken har offentliggjort en artikel, der samler fem punkter ved den nye reform, der er værd at kende.
Ifølge den danske europaparlamentariker Jens Rohde (R) har den omstridte reform til formål at stoppe tyveri af kunstneres rettigheder på nettet. Tjenester som YouTube er i flere år blevet kritiseret for ikke at betale musikere, filmskabere eller andre kunstnere tilstrækkeligt for deres produkter. Den nye reform skal sørge for, at kunstnerne, hvis produkter deles, får mulighed for at forhandle bedre licensaftaler med YouTube og Facebook, end det lige nu er tilfældet.
Reformen vil dog også betyde, at online delingstjenester, der har eksisteret i over tre år, med en omsætning på over 10 millioner euro og over fem millioner brugere skal indgå licensaftaler med rettighedshavere. De skal også sørge for, at materiale, der krænker ophavsretten, ikke er tilgængelige hos dem. Mindre og nyere tjenester skal forsøge at indgå licensaftaler - dog med andre regler for håndtering af ophavsretskrænkende materiale.
Kritikkere af reformen mener, at techgigangterne vil blive tvunget til i mere dybdegående grad at filtrere i det indhold, som internettets brugere lægger op på forskellige tjenester. Memes kan for eksempel frygtes at blive frasorteret. En bekymring fra Google går på, at brugeres mulighed for at uploade indhold på YouTube vil blive gjort strammere.
Reformens fulde konsekvenser for brugerne er dog endnu ikke helt sikre endnu.
Sangskriverorganisationen Kodas direktør Anders Lassen er begejstret. Han udtaler på Kodas hjemmeside:
"I går aftes endte lang tids forhandlinger om en vigtig lovtekst med et kompromis, som alle parter burde kunne leve med. Det er meget, meget positivt og sender et klart signal om, at techindustriens free-ride på kreativt indhold ikke længere kan finde sted ved at dække sig ind bag en forældet lovgivning. Det er noget nær et politisk maraton, der er tilbagelagt her, og politikerne og embedsmænd fortjener stor ros for deres vedholdenhed og vilje til at sikre det lovgivningsmæssige grundlag for et velfungerende digitalt indre marked.”
LÆS OGSÅ: "En milepæl": Europa-Parlamentet har stemt ja til ny ophavsretsdirektiv