GAFFA – alt om musik
Det nye copyrightdirektiv skal sikre fair vilkår for kunstnere på digitale platforme
Efter en lang lovgivningsproces har Europa-Parlamentet netop vedtaget et copyrightdirektiv, der vil sikre kunstnere bedre beskyttelse af deres værker og rettigheder på internettet. Sådan skriver Dansk Artist Forbund.
Direktivet medfører, at hvis man formidler og tjener penge på andres indhold, er det påkrævet, at man indgår licensaftaler. Det betyder, at virksomheder som Google og Facebook vil være forpligtet til fremover at indgå aftaler med rettighedshaverne og betale en forhandlet pris for den musik, der stilles til rådighed for deres brugere. Dette er allerede tilfældet for flere online delingstjenester. For eksempel betaler Spotify cirka 70 procent af deres indtjening tilbage til rettighedshaverne, hvor Facebook ikke betaler noget tilbage, og YouTube i lang tid er blevet kritiseret for ikke at betale kunstnere tilstrækkeligt.
”Direktivet er en nødvendig og meget tiltrængt beskyttelse af det vigtige indhold, de [artisterne] skaber,” udtaler Dansk Artist Forbunds sekretariatschef Thomas Gisselmann Søemod. ”Det er en meget velkommen modernisering af reglerne og en vigtig anerkendelse af, at man ikke ansvarsfrit kan tjene penge på at bruge andres indhold uden at betale for det.”
De nye regler for ophavsret på internettet har dog også mødt kritik. Nogle aktører frygter, at reformen vil resultere i, at virksomheder som Google, YouTube og Facebook vil blive tvunget til at filtrere og frasortere endnu mere i det indhold, som brugerne uploader og deler med hinanden. Kritikere frygter, at internetbrugeres frihed derved bliver indskrænket.
Flere musikskabere har dog støttet op om EU's nye regler for ophavsret. Formand for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm, udtaler:
”Fra i dag er de europæiske artister stillet bedre, end de var i går. Jeg er imponeret og stolt over, at vore medlemmer har involveret sig i at give modvægt til tech-giganterne økonomiske interesser i denne sag.”