x

Nu tjener Ed Sheeran ikke penge på “Shape of You” 

Nu tjener Ed Sheeran ikke penge på “Shape of You” 

Ed Sheerans udbetaling af royalties for megahittet er blevet indstillet, mens han anklages for at kopiere andre kunstneres sange

Ed Sheeran modtager ikke længere royalties (honorar) for monsterhittet "Shape of You", da han er blevet anklaget for at “have for vane” at kopiere andre artisters sange. "Shape of You" er verdens mest streamede sang på Spotify med omkring 2,3 milliarder afspilninger og er samtidig den eneste sang med over to milliarder streams.

Betalingerne fra sangen til den 28-årige hitmager er blevet indstillet, mens beskyldningerne om Ed Sheerans "appropriation" af andres musik afventer en domstolsafgørelse. Ed Sheeran beskyldes endvidere for "bevidst eller ubevidst at have for vane at appropriere andre sangskriveres kompositoriske arbejde og færdigheder." Sheeran har afvist beskyldningerne.

LÆS OGSÅ: Derfor anmelder GAFFA ikke Ed Sheeran

Det er en musiker ved navn Sam Chokri, der kæmper mod Sheeran i retten med anklager om, at Sheeran har kopieret omkvædet til “Shape of You” fra Chokris egen sang “Oh Why” fra 2015, ifølge britiske Metro. Den 26-årige Sam Chokri hævder, at han sendte sin sang til folk i Ed Sheerans “inderkreds” i et forsøg på at komme til at arbejde sammen med kæmpestjernen, men påstår nu, at han senere kunne høre sin sang på “Shape of You”. Kæmpehittet var den bedst sælgende single i 2017 i Storbritannien og har indtjent omkring 20 millioner pund. 

I Sam Chokris anmeldelse beskyldes Ed Sheeran også for at have brugt materiale fra andre artister i sin musik, heriblandt TLC, Jasmine Rae og Shaggy. Chokri hævder, at Sheeran blev tvunget til at skrive Shaggy på sangskrivningskrediteringen til Liam Paynes sang “Strip That Down”, som Ed Sheeran var sangskriver på, for at have brugt dele af melodien fra “It Wasn’t Me”. Chokri hævder, at det samme har gjort sig gældende i forhold til sangligheder mellem "Shape of You" og TLCs “No Scrubs”.

Disse beskyldninger kommer i kølvandet på, at Sheeran selv anmeldte Chokri efter, at denne temmelig ukendte musiker fik medhold i en sag ved Performing Rights Society om copyright-overtrædelse. Ed Sheeran hævder, at hans omdømme er blevet skadet af Sam Chokri, som har blokeret Sheerans indtægtskilder og afviser samtidig anklagerne imod sig selv. 

LÆS OGSÅ: En helt ny dimension af det Sheeranske univers

De nye anklager kommer desuden efter, at den britiske grime-rapper Wiley angreb Ed Sheeran i et tweet ved at kalde ham en “culture vulture”, der er "ligeglad med grime", efter Ed Sheeran for nylig udgav grime-tracket "Take Me Back To London" med rapperen Stormzy.

Ed Sheeran har efterhånden prøvet at blive anklaget for adskillige copyright-overtrædelser og er for øjeblikket inddraget i en igangværende retssag, hvor Sheeran er beskyldt for at have brugt “centrale harmoniske tonefølger og rytmiske elementer” fra Marvin Gayes “Let’s Get It On” i hans 2014-hit “Thinking Out Loud”. Den sag er blevet udskudt indtil 2020. Ed Sheerans udbetaling af royalties fra “Shape of You” er dog nu indstillet og afventer en domskendelse.

Ed Sheeran, der er god for 160 millioner pund, udgav for nylig albummet No.6 Collaborations Project og gav i sidste måned koncert i Odense.

Vurdér selv "Shape of You"-omkvædets ligheder med Sam Chokris sang:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA