Nyhed

Massive Attack starter kæmpe klimaundersøgelse af musikindustrien

GAFFA.dk – alt om musik

Det engelske triphop-band går til kamp mod musikindustriens CO2-udledninger og bidrag til klimakrisen.

Massive Attack har igangsat en storstilet undersøgelse af live-musikindustriens CO2-udledning med særligt fokus på de områder af live-musikken med størst CO2-belastning: transport af publikum, band-rejser og produktion samt udledningen fra spillesteder.

I følge en pressemeddelelse er Massive Attack gået sammen med en stor gruppe klimaforskere fra Tyndall Centre for Climate Change Research med det formål at lave en "grundig kortlægning af band-turné-kredsløbets samlede CO2-belastning og præsentere løsninger, der hurtigt kan implementeres for at reducere kulstof-udledningerne”


LÆS OGSÅ: Se Greta Thunbergs klimatale – i dødsmetal-version

Bandet er klar over, at dette grundige eftersyn af musikindustrien kræver "væsentlige ændringer" i hele industrien og vil derfor gøre deres research, resultater og forslag tilgængeligt for alle i industrien for at fremme, at der hurtigt bliver taget affære, skriver Pitchfork.

Massive Attack-grundlægger Robert Del Naja udgav i går en kronik i The Guardian, hvor han skriver, at bandet helt havde overvejet at stoppe med at turnere, men tilføjer, at et enkelt bands indsats ikke har nogen virkning, medmindre der fremlægges resultater, der kan opskaleres og gøre sig gældende for hele musikindustrien: “Hvis man vil skabe systemisk forandring, er der ikke noget reelt alternativt til kollektiv handling,” skriver Massive Attack-medlemmet. 


LÆS OGSÅ: Robyn giver gratis klimakoncert på fredag

Undersøgelsen stiller sig samtidig kritisk omkring tidligere forsøg på at reducere kulstof-udledninger:

“Når vi står over for en nødsituation er “carbon offsetting and credits” (CO2-aflad, red.) ikke meget værd. De reducerer ikke den CO2, der udledes til atmosfæren, og ingen CO2-aflad kan rode bod på dette”, skriver Massive Attack i pressemeddelsen og fortsætter:


“Derudover er der stigende beviser for, at disse CO2-ordninger har alvorlige negative bivirkninger for de indfødte og landlige samfund, der ligger på den sydlige halvkugle. CO2-aflad og glemsel fungerer ikke i en klima- og biodiversitets-nødsituation.” 

Coldplay annoncerede for nylig også, at de ville sætte turnéer på pause, indtil de kan opnå CO2-neutralitet – dog er det uklart, hvor stor vægt de har tillagt den største faktor: publikum-transport og rejsen.

LÆS OGSÅ: Coldplay dropper at turnere – for miljøets skyld


Yderligere har kunstnere som Thom Yorke og Brian Eno for nyligt skrevet et åbent brev om hykleriet omkring turnerende artister, der går til kamp mod klimakrisen.

ANNONCE