Nyhed

Sebastian fylder 70

GAFFA.dk – alt om musik

Den enestående sangskriver runder et skarpt hjørne

Sebastian, døbt Knud Torben Grabow Christensen, fylder i dag 70 år. Sebastian debuterede tilbage i 1971 og har siden været uhørt produktiv som solist og musicalkomponist. 

Knuds mor døde meget tidligt, og han voksede op med sin far – og senere en stedmor – hvor der var lige dele kæft, trit og retning og evindelige institutions- og skoleskift på dagsordenen, da faren, med mellemrum, blev udstationeret det eneste sted efter det andet. Unge Knud tilbragte de seneste år af den obligatoriske skoletid på en kostskole i Asserbo.

Knud kom ikke ligefrem fra et hjem med klaver, og det var da også først i årene på kostskolen, at musikken tog fart. Her hørte Knud musik som alle andre og spillede i en periode lilletromme i en trio, der kopierede Rolling Stones, Them og andre tidstypiske grupper, men det var først efter, at han var fyldt 17, at han fik en guitar mellem fingrene. Så gik det til gengæld stærkt. Fremtidsdrømmene spirede og voksede.

Den unge guitarist lå ikke på den lade side og begyndte hurtigt at komponere og spille rundt omkring. Efter at have været ude med hatten, uden synderligt held, fik Knud kontrakt med EMI og blev til Sebastian. Det gik stærkt også med optagelserne. Debutalbummet The Goddess blev indspillet på halvanden dag og gjorde heller ikke det store væsen af sig. Pladeselskabet havde internationale planer. En single kom ud i tre-fire lande, men det kastede ikke det store af sig, og allerede dengang fandt Knud ud af, at den store verden ikke var noget, han satsede på.


Det store gennembrud

Hvor The Goddess viste sig alt andet end guddommelig, i forhold til det pladekøbende publikum, kom der anderledes rotation i trykpressen, da Sebastian skiftede til modersmålet året efter. Pladen lød navnet Den store flugt og står for mange som Sebastian hovedværk, ikke mindst på grund af klassikere som "Når lyset bryder frem", "Hvis du tror du er noget" og "Rose". Ørehængere, der fortsat huserer, ikke mindst ved hans mange koncerter, og som få, der har taget guitarlektioner, er kommet uden om. En plade, der endte med at sælge 100.000 eksemplarer og fik artisten og medieinteressen op i et helt andet gear. Knud blev med et trylleslag et af tidens hotte teenageidoler.

Sebastian formede modersmålet som lerkugler i sin håndflade. Han skiftede flere gange pladeselskab, musikerne kom og gik, og den legendarisk tørstige Peter Thorup blev ofte krediteret som producer. Sebastian selv var med i alle faser af processen, og pladerne blev stadig lavet hurtigt for overkommelige budgetter. Kunstneren Sebastian fandt sig til rette på dansk og blev flippernes favorit.

Sebastian har også leveret lydsporet til flere film; sange, som gennem årerne for længst har overlevet de film, som numrene oprindeligt blev skrevet til. Titler som "Du er ikke alene" og "Måske ku' vi" taler for sig selv, og titelsangen til den populære børne-tv-serie Nana blev leveret af Sebastian. Uomgængelige lydspor til billeder, der senere blev fulgt op af (børne)hits som "Ronja Røverdatter" og "Hodja Fra Pjort".

En af de store kunstneriske og kommercielle succeser var albummet Tiderne skifter fra 1979, hvor Knud frygtløst gav sig i kast med at fortolke den store, tyske dramatiker Bertolt Brecht. Knud kendte ikke Brecht i forvejen og besluttede sig for ikke at kigge ham efter i sømmene for ikke at være for bundet i sin egen fortolkning. Tiderne skifter sejrede, og titlen var et forvarsel om en tid og en branche i forandring. Trompetbukser, partisantørklæder, langt garn og flippere var på vej ud, og skulderpuder, permanent, eyeliner og yuppier på vej ind.


Og i branchen blev der talt penge. I en tid, hvor nye artister havde det ualmindeligt svært, havde flere etablerede artister, herunder Sebastian, kronede dage. Man opererede med kæmpe indspilningsbudgetter på de sikre artister, og op gennem 80'erne blev der solgt spandevis af plader. En bølge, der toppede med Kim Larsen, som solgte over en halv million af Midt om natten. Det nåede Sebastian ikke, men selv om mange sværger til hans 70'er-plader, var det specielt i starten af 80'erne, at Sebastian fejrede sine største succeser. Stjerne til støv fra 1981, med åbningssangen "Romeo", gik rent hjem, og den efterfølgende 80'ernes boheme fra 1983 levede fuldt op til sin titel; det var eliten, vi havde med at gøre. Men der skulle også omsættes ved kasseapparaterne; produktionerne havde kostet en formue. Musikerne nærmest boede i studierne.

Passion for musicals

I takt med at solisten Sebastian fejrede store triumfer, dukkede en gammel passion i stigende grad op til overfladen. En genre, som Knud nu i en lang årrække har helliget sine kreative kræfter, musicalen. Det første forsøg, Nattergalen gik okay, men så heller ikke mere. Så var der helt andre boller på suppen, da Knud i midtfirserne stod for at skrive og organisere lydsiden til R.L. Stevensons Skatteøen, der på alle måder blev en bragende succes. Kapelmester Knud Christensen havde skrevet en række melodier med flere af tidens hotteste sangere i tankerne, og de medvirkede så at sige alle sammen – bortset fra Thomas Helmig, som Knud tidligere har udtrykt det til GAFFA. Lars H.U.G, Steffen Brandt, Michael Falch, Lis Sørensen, Søs Fenger for bare at nævne nogle stykker.


Herefter fulgte en periode, hvor Sebastian især helligede sig musicals og i dag må siges at være Danmarks ubestridte konge inden for feltet. Der har været mange af dem, nogle knap så succesfulde og andre blockbusters, herunder specielt Ronja Røverdatter fra 1991 og historien om Cyrano to år efter. Til gengæld udgav han slet ingen ikke-musicalrelaterede studieplader i perioden 1990-2011, hvor han fik et stort comeback med det anmelderroste Øjeblikkets mester. Et udspil, som siden er blevet fulgt af yderligere tre studiealbum, senest dette års Hun nåede at klappe hunden, der også har fået fine anmeldelser og er hans album nummer 40, inklusive liveplader, musicalplader og rariteter, men eksklusive opsamlinger. For tiden er han aktuel med to opsamlinger, De allerstørste sange og De allerbedste børnesange.

Sebastian har gennem alle årene turneret flittigt, især solo, men også med band med nogle års mellemrum, og han har tidligere i denne uge afsluttet en solotour med en udsolgt koncert på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Han har samlet spillet mere end 1000 koncerter og solgt mere end to millioner plader.

Sebastian har gennem årene modtaget en lang række priser, blandt andet IFPI's Ærespris ved Danish Music Awards 2004, Pionerprisen ved Steppeulven 2008 og Polka Verner Legatet på Smukfest 2019. Med sidstnævnte pris fulgte 190.000 kroner. 

LÆS OGSÅ: Interview: Sebastian – fra Lossepladsen til Drømmescenariet


Se Stine Bramsen fremføre Sebastians klassiker "Stille før storm" (oprindeligt sunget af Lis Sørensen på Sebastian-albummet Stjerne til støv fra 1981) og Sebastian og Stine Bramsen synge Sebastians "Du er ikke alene", oprindeligt udgivet i 1978, ved DR og TV2's velgørenhedsshow "Hjælp nu" i 2015:

ANNONCE