Nyhed

RINGO STARR FYLDER 80: Den stille beatle med den store betydning

GAFFA.dk – alt om musik

Den legendariske trommeslager fra The Beatles runder et skarpt hjørne - 80 år og still going strong.

Ringo Starr ønsker sig kun én ting til sin fødselsdag: fred og kærlighed. Mere specifikt ønsker han sig, at vi alle løfter begge arme, med pege– og langefingrene pegende lige i vejret som kaninører, mens vi siger "fred og kærlighed" – eller "peace and love", om du vil. Ringo Starr drømmer om den dag, hvor alle mennesker på jorden, på hans fødselsdag, ved middagstid, laver fredstegn og siger "peace and love". Og for at få budskabet ud, synger han begejstret John Lennons sang "Give Peace A Chance".

Man han er egentlig ikke sanger. Han er først og fremmest trommeslager, bedst kendt som det venlige medlem af det ikke helt ukendte engelske band The Beatles. Det var dog ikke hvinende teenagere, der først hørte Ringo spille på tromme. Det var derimod lægerne og sygeplejeskerne på hospitalet i Liverpool, og det var engang i midten af 40'erne.

En blødende rød bus og næstekærlighedens paradoks

Ifølge den gængse røverhistorie fik Ringo nemlig sin første tromme som seksårig, da han var indlagt med blindtarmsbetændelse på hospitalet i Liverpool. For at det lille pus – med dåbsnavnet Richard Starkey – ikke skulle kede sig ihjel, gav hans forældre ham en rød bus og en lille tromme. Bussen var der ikke meget ved, men trommen – det var sagen!

Ved siden af Ringo sad en anden lille, ensom dreng, så Ringo tog sin røde bus, lænede sig over mod den ensomme dreng for at give ham legetøjsbussen, og med et bump faldt Ringo ud af sengen, ramte gulvet med hovedet, og endte i koma. Det tog et års tid inden Ringo kunne forlade hospitalet, men på trods af hans møde med de farlige konsekvenser ved næstekærlighed forsatte han ufortrødent med at hælde spandevis efter spandevis af næstekærlighed ud, hvorend han kunne komme til det – også den dag i dag.

Drømmen om at spille trommer

Takket være hans år i koma, samt flere hospitalsbesøg gennem sin barndom og ungdom, blev Ringo en dum dreng – i det mindste i traditionel forstand. Som teenager kunne han knapt nok læse. Men han kunne drømme. Allerede som 13-årig drømte Ringo om at blive trommeslager, at spille på et rigtigt trommesæt, og ikke kun på en lille legetøjstromme for en sværm af sygeplejesker, der end ikke havde tid til at stoppe op og lytte til hans musik.

Fire år senere gik drømmen i opfyldelse, da Ringo satte sig bag tønderne hos Eddie Clayton Skiffle Group, som han selv havde været med til at danne. To år senere steg han i graderne og blev en del af Raving Texans, med den populære Rory Storm i front. Bandet skiftede senere navn til Rory Storm And The Hurricanes, og successen voksede. Men efter en koncert med Rory Stom i sommeren 1962 kom nogle cool knægte hen til Ringo og spurgte ham, om han ville være med i deres band. Det ville Ringo gerne, og kort efter, den 18. august 1962, blev Ringo officielt en Beatle.

Ringo overtog pladsen bag sættet hos The Beatles efter Pete Best, bandets oprindelige trommeslager, som 22-årig, og dér blev han siddende – stille og roligt – indtil bandet lod dét være dét, med udgivelsen af "Let It Be" i 1970. Og takket være hans særprægede trommespil var han i høj grad med til at give The Beatles deres særlige karakter.

Den bedste trommerslager i verden?

Ringo spillede – og spiller stadig – trommer på sin helt egen facon, blandt andet fordi han er venstrehåndet. Nogle mener at manden ikke kan spille, at han er en elendig trommeslager. John Lennon blev engang spurgt, om han mente Ringo var den bedste trommeslager i verden, hvortil han svarede: "han er ikke engang den bedste trommeslager i The Beatles".

Men Ringo er ikke en elendig trommeslager, på ingen måde. Han spiller ofte ganske simple rytmiske mønstre, og brillerer ikke med den ene trommesolo efter den anden. Men han passer sit job, som en god trommeslager bør. Hans pulsefornemmelse og timing er solid, hvilket – for de øvrige musikere i et band – er meget vigtigere end ekvilibristiske soloer.

Ringos rolige, sikre – om end finurlige – trommespil gav John, Paul og George et sikkerhedsnet, der gjorde det muligt for dem at lege og eksperimentere, uden fare for at falde til jorden og ende i mainstream-koma. Det er derfor slet ikke utænkeligt, at netop Ringos mangel på teknisk tonsen-rundt har været med til at gøre The Beatles til dem de er i dag. Det er faktisk ganske vist.

Derfor både en tak og et tillykke til Ringo i dag. Peace and love.

LÆS OGSÅ: Ringo Starr udgiver tredobbelt liveplade


(Denne artikel blev første gang publiceret 7. juli 2010, da Ringo Starr fyldte 70)

ANNONCE