GAFFA.dk – alt om musik
Arkivfoto fra Royal Arena, ikke fra lørdagens koncert
"Dataindsamlingen er gået meget godt"
I slutningen af juli søgte tyske forskere 4.000 personer til en koncert med det formål at undersøge, hvordan corona spredes i store publikumsmængder inden døre. Lørdag fandt eksperimentet så sted i byen Leipzig, og på scenen stod den Berlin-fødte singer-songwriter Tim Bendzko, hvis debutalbum fra 2011 solgte 500.000 eksemplarer i Tyskland.
Forskerne ledte efter frivillige i alderen 18 til 50 år. Denne weekends koncertgængere bar sendere, der indsamlede data om deres bevægelsesmønstre i lokalet og afstand til andre besøgende. De modtog også håndrensningsmiddel, som delvis var beregnet til at beskytte, men også indeholdt fluorescerende maling, så forskerne kunne bruge UV-lys til at undersøge, hvilke overflader der er særlig smitsomme.
Røgmaskiner blev også brugt til at se, hvordan infektionen spredte sig gennem luften. Forskerne uddybede med forskellige scenarier vedrørende antallet af indgange og udgange til koncertsalen og forskellige størrelser af publikum.
Der blev afholdt i alt tre optrædener. Først en helt traditionel, uden særlige corona-restriktioner. Dernæst en koncert med mere hygiejne og større fysisk distance, og den sidste med kun halvdelen af publikum, og hvor alle stod 1,5 meter fra hinanden.
De frivillige blev testet for coronasmitte før koncerten, både med selvtest og i laboratorier, så koncerten ikke bidrog til yderligere smittespredning. Alle skulle også bære ansigtsmasker.
Målet var at få 4.000 tilskuere, men kun en tredjedel dukkede op, altså omkring 1.500 mennesker. Ikke desto mindre er arrangøren tilfreds. – Dataindsamlingen er gået meget godt. Stemningen er på sit bedste, og vi er ekstremt tilfredse med disciplinen omkring brugen af ansigtsmasker og håndsprit, siger forskningsleder Stefan Moritz til BBC.
Også kunstneren Tim Bendzko er tilfreds med resultatet. – Vi kunne virkelig godt lide det. Først troede vi, at det ville være meget sterilt på grund af maskerne, men det føltes overraskende godt, fortæller han til BBC.
Senere i efteråret skulle det være muligt at se et resultat af eksperimentet.
LÆS OGSÅ: RUNDSPØRGE: Hvad gør spillestederne efter forlængelsen af forsamlings-forbuddet?