x

Annisette fylder 60

Annisette fylder 60

Billede: Jan Chrillesen

Det er ikke kun Michael Jackson, der runder et skarpt hjørne i dag. Det gør også den mangeårige Savage Rose-sangerinde Annisette, der fylder 60 år i dag.

Annisette, født Annisette Hansen, er vokset op i en musik- og showglad familie, og hendes storesøster Rudi blev som barn berømt som Mie i ”Far Til Fire”-filmene. Som teenager blev Annisette sangerinde i den ganske populære gruppe Dandy Swingers, hvor hun markerede sig stærkt med sin store, soulfulde stemme. I 1968 kom hun med i Savage Rose, som var startet året før af brødrene Thomas og Anders Koppel, begge på orgel, klaver med videre. Hurtigt blev Thomas Koppel og Annisette et par, selvom de først blev gift mange år senere.

Savage Rose brød massivt igennem med deres selvbetitlede debutalbum fra 1968, som bød på en unik blanding af rock, soul og inspiration fra den klassiske musik. Pladen blev en stor succes og banede vejen for en international kontrakt og stribevis af koncerter i ind- og udland. Blandt andet spillede Savage Rose på Newport Jazz Festival i USA i 1969.

Savage Rose nåede stigende international anerkendelse, og fik herhjemme kæmpesucces med musikken til balletten ”Dødens Triumf” fra 1972. Imidlertid brød de med deres amerikanske pladeselskab, da dette ønskede, at Savage Rose skulle spille for de amerikanske tropper i Vietnam. Derefter skiftede Savage Rose sangsprog fra engelsk til dansk, og nu var kun Thomas Koppel og Annisette faste medlemmer.

Op gennem 70’erne og 80’erne tabte Savage Rose kommercielt terræn, men fik samtidig status som en slags hoforkester på venstrefløjen, hvor gruppens socialistiske standpunkt trådte klart igennem i deres tekster, og samtidig optrådte de til en lang række demonstrationer i ind- og udland, i palæstinensiske flygtningelejre med videre. Thomas Koppel og Annisette bosatte sig i denne periode i et kolonihavehus i Københavns sydhavn.

I 1995 udsendte Savage Rose igen et album på engelsk, ”Black Angel”. Albummet blev et massivt comeback i Danmark, og dets to efterfølgere, ”Tameless” (1998) og ”For Your Love” blev også pæne succeser. Alle plader blev indspillet i Los Angeles, hvortil Koppel og Annisette flyttede i slutningen af 90’erne, efter at Annisette havde fået konstateret brystkræft. Hun blev dog helbredt, efter eget udsagn gennem naturmedicin.

I begyndelsen af det nye årtusinde flyttede Koppel og Annisette til Puerto Rico, hvor de arbejdede på et nyt album, da Koppel døde pludseligt i februar 2006, 61 år gammel. Kort forinden var Savage Roses debutalbum, til gruppens store utilfredshed, blevet optaget i kulturministeriets kulturkanon.

Annisette valgte at fortsætte Savage Rose og sprang i den forbindelse ud som komponist, hvor Thomas Koppel ellers havde skrevet stort set alle gruppens tidligere kompositioner. Hans plads ved tangenterne blev overtaget af den unge østjyde Palle Hjorth. Arbejdet resulterede i albummet ”Universal Daughter”, som udkom i november 2007 til flotte anmeldelser og fine salgstal. I foråret og sommeren 2008 har Savage Rose været på en velmodtaget turné, selvom de indledende koncerter blev aflyst grundet lungebetændelse hos Annisette.

GAFFA ønsker stort tillykke.

Savage Roses hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA