GAFFA.dk – alt om musik
Tuborgfondet inviterer spillesteder til at søge deres nye pulje for genåbning af livebranchen – og gøre den bedre, end da alt lukkede ned pga. COVID-19-pandemien.
Med coronakrisen følger nytænkning. Det har musik- og kulturbranchen gang på gang vist, når de omtænker måden at gå til arrangementer og koncerter på, fordi de er underlagt strenge restriktioner.
Men når krisen på et tidspunkt er faldet mere til ro, og spillestederne igen kan åbne for fuld kapacitet, må branchen gerne have ændret sig yderligere til det bedre.
LÆS OGSÅ: VIDEO: Jonathan Spang roaster Joy Mogensen i genial mini-musical
Det er målet for Tuborgfondet, der netop har lanceret en ny pulje, der skal genåbne livemusikken “bedre, end den nogensinde har været før”. Puljen kalder de Build Live Music Back Better. Den udspringer af coronakrisen, der for Tuborgfondet har skabt grobund for at tænke nyt og gribe om nældens rod, hvor strukturelle problematikker i branchen skal gøres op med.
– Vores indsatsområder handler om vækstlag og diversitet, hvor vi i samarbejde med branchen har identificeret nogle flaskehalse og problemer, der er vigtige at adressere. Et opgør mod for eksempel sexisme den her vej igennem ville også være med til at give et mere mangfoldigt billede af spillestederne, fortæller Tuborgfondets sekretariatschef, Peter Giacomello, til GAFFA.
Diversitet i højsædet
Generelt er håbet at forøge diversiteten både på og bag scenen, og her kan spillestederne søge støtte til eksempelvis aktiviteter, der afprøver nye koncertformater for livemusikken, så COVID-19-restriktioner overholdes, aktiviteter der fremmer den grønne omstilling i livemusikken og aktiviteter, der skaber og udbreder viden, som er til gavn for hele livebranchen.
– Vi kvalificerer vores ansøgere i ansøgningsprocessen, hvor vi læser dem igennem med problemerne for øje og tager kontakt til dem, hvis der er noget, vi skal have yderligere uddybet.
Puljen er på tre millioner kroner og fungerer som et engangstilbud fra Tuborgfondet, og det er ikke planen, at den udbydes flere gange. Den er målrettet spillesteder, der hver kan søge om op til 250.000 kroner. Fondet forventer imidlertid, at de fleste uddelinger vil ligge på mellem 10.000 og 100.000 kroner.
LÆS OGSÅ: Tysk eksperiment: Der er håb forude for store koncerter
– På baggrund af en dialog med Dansk Live og andre aktører ved vi, hvor vigtigt det er at sætte ind på det her område nu. Spillestederne har virkelig brug for hjælp, og som fond, der har den rytmiske musik som indsatsområde, er vores rolle at være kontravægt i krisetider. Derfor stiller vi vores midler til rådighed for, at det kreative erhverv og den rytmiske musik stadig kan have en stor rolle i samfundet, understreger Peter Giacomello og fortsætter:
– Det er vores håb, at de her midler kan skabe et rum, hvor spillesteder kan prøve nogle innovative idéer af under corona for at finde ud af, om det virker eller ikke til fremtidens koncerter.
Build Live Music Back Better-puljen ligger i forlængelse af Tuborgfondets femårige strategi, hvor meningen er at give unge muligheder for at skabe en håbefuld og bæredygtig fremtid. Hertil har fondet også for nylig oprettet en anden pulje – nemlig Drømmepuljen. Strategien er at støtte projekter inden for indsatsområder som "Kreative Erhverv- vækstlag i rytmisk musik", hvor der er fokus på at give unge bedre rammer og vilkår i musikbranchen.