x

En af Danmarks første internationale rockstjerner fylder 60

En af Danmarks første internationale rockstjerner fylder 60

Mike Tramp runder et skarpt hjørne

I dag fylder en af Danmarks første internationale rockstjerner, Mike Tramp, 60 år. Manden med det borgerlige navn Michael Trempenau opnåede først berømmelse som forsanger i popgruppen Mabel, der vandt Dansk Melodi Grand Prix i 1978 med "Boom Boom". Siden blev han sanger i det amerikanske og internationalt succesfulde hardrockband White Lion, derefter det ligeledes amerikanske og knap så kommercielt populære Freak of Nature, og siden slut-90'erne har han primært virket som solist.

Michael Trempanau voksede op på Vesterbro og fik sin første musikalske uddannelse i ungdomsklubben Vesterbro Ungdomsgård. Han blev allerede som 15-årig sanger i Mabel, der opnåede stor succes i de følgende år – ikke mindst da de vandt Dansk Melodi Grand Prix i 1978 med "Boom Boom". Senere flyttede bandet til Spanien, hvor de udgav to album, det andet under navnet Studs, inden de rykkede til New York, hvor de forsøgte at slå igennem under bandnavnet Lion. Det lykkedes dog ikke, bandmedlemmerne flyttede tilbage til Danmark, og gruppen blev opløst. Kort efter grundlagde trommeslageren Christian Have pr-virksomheden Have Kommunikation, der i dag er en stor aktør inden for kulturlivet.

Mike Tramp kunne dog ikke slippe drømmen om et internationalt gennembrud og flyttede snart alene tilbage til New York. Her dannede han i 1983 hardrock-gruppen White Lion sammen med guitaristen Vito Bratta. Bandet udgav deres debutalbum i 1985 og slog igennem med deres andet album, Pride fra 1987. Albummet solgte til dobbeltplatin i USA og indeholdt blandt andet hitsinglerne "Wait" og "When the Children Cry". Sidstnævnte nåede en tredjeplads på den amerikanske Billboard Hot 100-hitliste, hvilket var den næsthøjeste placering for en dansk kunstner nogensinde, kun overgået af Jørgen Ingmanns "Apache" på en andenplads i 1961 og siden af Lukas Grahams "7 Years" ligeledes på en andenplads i 2016.

Dermed blev Mike Tramp en af de første danske rockmusikere med international succes, dog nogle år efter, at Lars Ulrich var slået igennem med Metallica i begyndelsen af 80'erne, og efter at metalbandet Mercyful Fate og senere deres sanger King Diamond var blevet internationale kultfænomener i midt- og slut-80'erne. 

White Lion gik i opløsning i 1992 efter i alt fire album og efter en periode med vigende succes, og Mike Tramp dannede herefter det mørkere og tungere band Freak of Nature, der nåede at udgive to album uden at nå samme kommercielle succes som White Lion. I 1998 udsendte Mike Tramp så sit første soloalbum, og det er siden blevet fulgt af yderligere 11 studiealbum, senest Second Time Around fra 2020. Han har også udgivet et livealbum, et album med en ny udgave af White Lion, og op til julen 2020 udkom opsamlingen Anthology.

I 2005 udgav Lars Daneskov Mike Tramp-biografien Vagabonden. I 2009 deltog han i TV2's kor-konkurrenceprogram AllStars. Hans kor nåede finalen, hvor det dog blev slået af Bamse og dennes kor.

Mike Tramp var efter tiden i USA bosat i en årrække i Asien, men har i de seneste år boet i Danmark.

LÆS OGSÅ:  Mike Tramp: “Eddie Van Halen var udødelig, før han døde”

Se videoen til White Lion-klassikeren "When the Children Cry":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA