x

Årtusindets bedst solgte album fylder 10 år – her er dets vilde rekorder

Årtusindets bedst solgte album fylder 10 år – her er dets vilde rekorder

Adeles 21 runder et skarpt hjørne

I disse dage er det 10 år siden, engelske Adele udgav sit mildt sagt storsælgende andet album, 21. Helt præcist udkom albummet den 24. januar 2011.

Albummet har ifølge pladeselskabernes internationale brancheorganisation IFPI solgt 31 millioner eksemplarer på verdensplan og er dermed det bedst solgte album globalt siden årtusindskiftet. Det slår Norah Jones' Come Away With Me (2002) og Eminems The Eminem Show (2002), der begge har solgt omkring 27 millioner eksemplarer.

På en fjerdeplads finder vi Adeles tredje album, 25 (2015), som har solgt omkring 23 millioner eksemplarer, og Adele er dermed den eneste kunstner, som har solgt flere end 20 millioner eksemplarer af et album hele to gange siden årtusindskiftet. Albummet 25 udkom i øvrigt ikke som stream det første halve år efter udgivelsen, hvilket bidrog til de gode salgstal. Da Adeles 21 udkom, udgjorde streaming kun en begrænset andel af musikforbruget.

Albummet 21, der er opkaldt efter Adeles alder under hovedparten af skabelsen af det, var det mest solgte album på verdensplan både i 2011 og 2012 og toppede hitlisterne i mere end 30 lande.

Ifølge Official Charts Company i Storbritannien er udspillet med 5,9 millioner eksemplarer solgte eksemplarer i Storbritannien det fjerdemest solgte album i Storbritannien nogensinde, kun overgået af Queens Greatest Hits (1981) med 6,3 millioner solgte eksemplarer), ABBAs Gold: Greatest Hits (1992) med 5,6 millioner solgte eksemplarer og The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) med 5,3 millioner solgte eksemplarer. (Tallene for 21 er nyere end for Sgt. Pepper og Gold, og derfor er de højere, men forholdene pladerne imellem skulle være uændret). Dermed er albummet 21 det mest solgte med en solist i Storbritannien nogensinde.

Globalt er albummet blandt verdens 20 mest solgte album nogensinde. Rekorden indehaves stadig af Michael Jacksons Thriller (1982), der har solgt mere end 47 millioner eksemplarer.

21 har toppet den engelske hitliste i 23 uger, hvilket er rekord for en kvindelig kunstner og har ligget på førstepladsen på den amerikanske hitliste i 24 uger, hvilket også er rekord for en kvindelig kunstner.

Albummet vandt en lang række priser, blandt andet to Grammyer som Album of the Year og Best Pop Album of the Year, ligesom det også modtog en Brit Award som British Album of the Year, en Danish Music Award som Årets Internationale Album og en GAFFA-Pris i samme kategori.

Udgivelsen indeholdt fem singler, hvoraf tre toppede den amerikanske hitliste, nemlig "Rolling in the Deep", "Someone Like You" og "Set Fire to the Rain". Det blev dog "kun" til én førsteplads i Storbritannien, nemlig "Someone Like You".

Adeles første album, 19, solgte også glimrende og toppede blandt andet den engelske hitliste, da det udkom i 2008. Det blev dog først for alvor et hit i USA, da Adele medvirkede i sketchshowet Saturday Night Live i oktober 2008, ni måneder efter udgivelsen. Da Adele udgav sit andet album, skabte det fornyet interesse for debuten, der allerede i 2012 havde solgt over seks millioner på verdensplan.

GAFFAs anmelder var i øvrigt i sin tid begejstret for albummet.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Adele kan det hele

Adele arbejder for tiden på sit fjerde album. Hun har tidligere offentliggjort, at det skulle være udkommet i september 2020, men hendes manager Jonathan Dickins sagde i juni, at det blev forsinket grundet coronapandemien.

LÆS OGSÅ: GULD FRA GEMMERNE: Da GAFFA mødte Adele

Hør albummet 21:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA