x

RETTELSE: Rammstein-sanger ikke anholdt, men dog advaret af russisk politi

RETTELSE: Rammstein-sanger ikke anholdt, men dog advaret af russisk politi

Till Lindemann blev advaret om at overholde landets Covid-19-restriktioner

GAFFA var desværre lidt for hurtige på aftrækkeren – og for lidt kildekritiske – da vi med henvisning til metal-websitet The Pit tidligere i dag skrev, at Rammsteins forsanger Till Lindemann var blevet anholdt af russisk politi lørdag den 28. august.

Ifølge de to store tyske medier DW (Deutsche Welle) og Bild blev Lindemann dog ikke anholdt. Han blev derimod kontaktet af politiet på sit hotel i byen Tver natten mellem fredag og lørdag og advaret om at overholde landets Covid-19-restriktioner i forbindelse med sin planlagte optræden på festivalen Maklarin For Homeland i byen. Festivalen skulle have fundet sted søndag den 29. august, men blev kort før åbningen aflyst af de russiske myndigheder, officielt grundet Covid-19-restriktioner, skriver festivalens arrangør Maxim Larin på det russiske sociale medie VK.

Maxim Larin mener dog ifølge DW, at den virkelige grund til aflysningen af festivalen er, at Larin er involveret i det russiske, nationalistiske oppositionsparti Rodina (moderland) og dermed i opposition til regeringspartiet Forenet Rusland. Der er parlamentsvalg i Rusland i næste måned. 

Det er heller ikke rigtigt, som vi skrev, at Lindemanns manager Anar Reiband også var anholdt. Ifølge DW og det russiske medie Interfax er det dog rigtigt, at Reiband risikerer en retssag, da de russiske myndigheder mener, at han har overtrådt landets indrejseregler, da han ifølge myndighederne har arrangeret koncerter i Rusland, samtidig med at han udgav sig for at være turist, da han ansøgte om visum.

GAFFA beklager at have viderebragt forkerte oplysninger.

Kontroverser med russiske myndigheder

Rammstein-sangeren har haft flere kontroverser med de russiske myndigheder gennem årene. Blandt andet var der problemer, da hans musikvideo "Lubimiy Gorod" skulle sælges som såkaldt NFT (non-fungible token) tidligere i år. Optagelserne blev foretaget på det verdenskendte, enorme museum Eremitagen på Vinterpaladset i Skt. Petersborg og blev godkendt, men ikke at Lindemann derefter ville sælge rettighederne til videoen for 100.000 euro. Museets embedsmænd påpegede blandt andet, at museets genstande kan ses i baggrunden. "Brug af billeder af genstande fra museets samling og møbler i samlingen er ikke inkluderet i aftalen med museet. Lindemann underskrev personligt en kontrakt med Eremitagen, der tillod ham at bruge billeder af Eremitagen og alt forberedt materiale udelukkende til musikvideoen," skrev Eremitagen i en erklæring ifølge DW.

Lindemann og Rammstein har begge både hyldet og fornærmet Rusland. Lindemanns fortolkning af "Lubimiy Gorod" er oprindeligt en sovjetisk krigssang fra 1930'erne. En single, der for nylig spillede hovedrollen i en patriotisk sovjetisk film kaldet Devyatayev. Landets myndigheder har tidligere også været forargede over, at det tyske bands mandlige medlemmer Richard Kruspe og Paul Landers kyssede hinanden på scenen på turné i Rusland i 2019, hvilket strider mod landets lovgivning, der siden en lov fra 2013 har forbudt promovering af homoseksuelle aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Rammstein-fan bygger bandets scene i Lego – roses af gruppen

En russisk fan af bandet, Andrei Borovikov, blev desuden i april idømt to et halvt års fængsel for "udbredelse af pornografi", da han på et socialt medie linkede til Rammsteins musikvideo "Pussy". Den egentlige årsag bag anklagesagen siges dog at være, at Borovikov tidligere har arbejdet tæt sammen med den fængslede oppositionspolitiker Alexei Navalny.

Både Rammstein og Lindemann solo er ganske populære i Rusland, og i maj udgav Lindemann et livealbum indspillet i Moskva.

LÆS OGSÅ: Lindemanns horrorshow virker fremragende live

Rammstein giver en udsolgt koncert i Ceres Park i Aarhus 22. juni 2022.

Se den omtalte musikvideo til "Lubimiy Gorod":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA