x

Stooges-guitarist død

Stooges-guitarist død

Billedet: The Stooges. Fra venstre: Ron Asheton, Iggy Pop, Scott Asheton

Ron Asheton, guitarist i The Stooges, er død, 60 år gammel, skriver flere nyhedsmedier, ligesom man kan læse det på Iggy Pop & The Stooges’ hjemmeside.

Asheton blev fundet død i sit hjem i Ann Arbor, Michigan. Ifølge theindependent.co.uk har Asheton muligvis ligget død i flere dage, før han blev fundet. Der er endnu ikke oplyst nogen officiel dødsårsag, men umiddelbart døde Asheton af et hjerteanlag.

Asheton var medstifter af The Stooges sammen med sin bror, trommeslager Scott Asheton, bassisten Dave Alexander og ikke mindst den karismatiske forsanger Iggy Pop. Gruppen blev dannet i 1967. I 1969 udgav bandet sit selvbetitlede debutalbum, i 1970 ”Fun House” og i 1973 ”Raw Power”, sidstnævnte produceret af David Bowie. Herefter gik bandet i opløsning, og Iggy Pop indledte en solokarriere, mens de øvrige medlemmer fortsatte i forskellige andre musikalske sammenhænge. Asheton-brødrene spillede eksempelvis i bandet The New Order (ikke at forveksle med engelske New Order), og Ron Asheton fortsatte siden i blandt andre Destroy All Monsters.

I 2003 blev The Stooges gendannet, nu med Mike Watt som bassist som erstatning for Dave Alexander, der døde i 1975 af en lungesygdom. Gruppen blev desuden udvidet med saxofonisten Steve MacKay, som også spillede sammen med dem kort i 1970. Bandet begyndte at turnere og medvirkede som backing på Iggy Pops 2003-album ”Skull Ring”. I 2004 spillede de på Roskilde Festival og udgav i 2007 albummet ”The Weirdness”.

I deres første levetid opnåede The Stooges begrænset succes, såvel kunstnerisk som kommercielt, men de har siden fået status som banebrydere inden for garagerocken og punkrocken med deres hårde, energiske guitarrock og Iggy Pops voldsomme, selvdestruktive sceneoptræden, ofte i bar overkrop. Blandt deres mest kendte sange kan nævnes ”Search And Destroy”, ”No Fun” og ”I Wanna Be Your Dog”. Derimod blev deres forsøg på comeback med ”The Weirdness” ikke den helt store succes.

Blandt de kunstnere, der har ladet sig inspirere af The Stooges, kan nævnes The Sex Pistols, Sonic Youth, Guns N’ Roses, Henry Rollins, Kurt Cobain, Jack White, Rage Against The Machine, Sort Sol og mange flere.

The Stooges står til at blive optaget i Rock And Roll Hall Of Fame i 2009, en beslutning, der blev taget inden Ashetons død.

På Iggy Pop & The Stooges’ hjemmeside skriver gruppen følgende:

”Vi er chokerede og rystede over Rons død. Han var en god ven, bror, musiker og kammerat. Uerstattelig. Han vil blive savnet. For alle, som kendte ham bag hans facade af ”Mr Cool & Sær”, var han en venlig, ægte, varm person, som altid troede på, at folk ville det bedste, også selvom det ikke altid var tilfældet. Som musiker var Ron Guitar-Guden, en idol, som kunne inspirere andre. Sådan vil han blive husket af folk, som havde stor glæde ved at arbejde sammen med ham, lære af ham og dele gode og dårlige tider med ham. Iggy, Scott, Steve, Mike og crew.”

Iggy Pop tilføjer: ”Jeg er i chok. Han var min bedste ven.”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA