x

Mike Viola bag Mandy Moore-album

Mike Viola bag Mandy Moore-album

Den 24-årige Mandy Moore har sin unge alder til trods nået at udsende fem plader samt medvirket i en lang række film og tv-serier, siden hun debuterede med albummet "So Real" i 1999. Det har været ti travle år for sangerinden/skuespillerinden, der dog i 2003, efter tre særdeles poppede plader, besluttede sig for at gå i en anden musikalsk retning.

Med albummet "Coverage" dykkede hun ned i 70'ernes popmusik, og på "Wild Hope" var hun selv medvirkende som sangskriver for en gang for alle at få lagt sin fortid som teenpop-stjerne bag sig. Albummet kom efter en pause, hvor hun havde fokuseret på at medvirke i film som "Saved!" og "Southland Tales". Men nu er musikkarrieren i fuld gang igen, og denne gang har hun allieret sig med sangskriveren Mike Viola, der har skrevet størstedelen af sangene til det kommende album.

Mike Viola var i februar special guest til de tre udsolgte Tim Christensen-koncerter i Vega og har herhjemme fået opmærksomhed på P4 med materialet fra albummet "Lurch", der udsendes senere i år på det danske selskab Mermaid Records. I den forbindelse tog vi os en snak med sangskriveren, der var med til at skrive teksten til Tim Christensens "Superior", og som altså også har samarbejdet med Mandy Moore.

Viola kunne fortælle, at han knap nok ved, hvad Mandy Moore er kendt for, og at han ikke havde lavet en masse research, inden de to begyndte at arbejde sammen. Som producer og sangskriver var han nemlig meget mere interesseret i, hvem hun er lige nu, end hvad hun har lavet tidligere. Han fortæller desuden, at samarbejdet kom i stand gennem en fælles ven, der tænkte, at de to måske kunne skrive et par sange sammen.

- Hun begyndte at lave musik igen for nogle år siden og lavede pladen "Wild Hope", og jeg kom efterfølgende i kontakt med hende gennem Inara George fra The Bird And The Bee. Det begyndte med, at vi skrev lidt sammen og endte med, at hun overtog mit liv i fem måneder, der blev brugt på at skrive musikken og producere pladen. Jeg er virkelig stolt af pladen, og jeg har haft en vis indflydelse i hendes beslutning om at udgive den på en uafhængigt pladeselskab. Der var interesse fra store selskaber, og hun er en rigtig berømthed, hvilken kunne være med til at ødelægge noget godt. Jeg sagde til hende, at det bedste, hun kunne gøre, var at lave det hårde arbejde, leve pladen og overbevise folk om at høre den for sangene, og ikke fordi hun er kendt.

Moore og Viola har allerede været i Tokyo sammen for at promovere det nye album, og det skete til nogle akustiske koncerter. De har også spillet nogle enkelte jobs i hjemlandet, og disse var eneste mulighed for Moores managers, agenter og de øvrige interessenter omkring stjernen for at høre, hvad hun arbejdede med i studiet. Målet var nemlig at lave den plade, som Moore drømte om uden unødig indblanding.

- Hun havde ikke så meget erfaring, da hun lavede "Wild Hope", og tog ikke de hårde slagsmål for at få lavet den plade, hun gerne ville lave. Men jeg opfordrede hende til at diskutere og tage et standpunkt, så hun ikke skulle gå på kompromis, men i stedet fik lavet den plade, hun gerne ville lave.

Viola fortæller desuden, at selvom han kom med de musikalske oplæg, så har Moore været involveret i både sangskrivningen og indspilningerne hele vejen igennem. Dermed er pladen altså en noget mere personligt projekt, end man ellers ser det hos unge stjerner, der ofte bare får serveret en bunke sange, der blot skal indsynges i studiet.

- Jeg har skrevet det meste, men vi snakkede meget om sangene sammen, inden jeg begyndte at skrive, hvor vi også hørte en masse plader sammen. Så præsenterede jeg mine idéer for hende, og så færdiggjorde vi dem sammen. Lori McKenna, der også er med på det forrige album, skrev en enkelt sang sammen med Mandy, men ellers har jeg skrevet resten sammen med hende. Og det var et regulært samarbejde. Selvom hun ikke kan spille på et instrument, kunne hun sagtens pege på en akkordprogression og sige, at hun gerne ville have den til at gå i en anden retning. Så den var den måde, vi arbejdede sammen på.

Udover at have indspillet musik som The Candy Butchers og under eget navn, har Viola også produceret, indspillet og indsunget den Oscar-nominerede titelsang til Tom Hanks-filmen "That Thing You Do!". Derudover har han også lavet musik til filmen "Walk Hard: The Dewey Cox Story", og derfor er han ikke helt uvant med at skrive musik til andre, selvom det naturligvis godt kan give nogle problemer.

- Det er meget anderledes at skrive til en kvinde, men jeg har erfaring i at skrive for andre gennem mit arbejde med filmmusik. Jeg brugte rigtig meget tid sammen med hende, hvor hun snakkede om, hvilke emner hun gerne ville berøre, og så var hun der også undervejs til at bidrage til teksterne. Så det var mest, når jeg blev for mørk og udpenslende, at hun klagede. Hvis ting blev for blodige eller voldsomme, ville hun sige, at det havde hun ikke lyst til at synge om, men ellers var det et sjovt samarbejde.

Mike Viola er herhjemme aktuel senere på året med albummet "Lurch", og Mandy Moore-albummet "Amanda Leigh" udkommer 26. maj.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA