x

Whitney Houstons debut fylder 25

Whitney Houstons debut fylder 25

Det er i dag, 14. februar 2010, præcis 25 år siden, Whitney Houstons selvbetitlede debutalbum så dagens lys. Albummet solgte langsomt til at begynde med, men efter lidt tid begyndte bolden at rulle takket være en stribe succesfulde singler, og et år efter udgivelsen toppede albummet den amerikanske hitliste. Albummet har i dag solgt over 25 millioner på verdensplan og er til dato Houstons bedst sælgende, om end soundtracket til filmen "The Bodyguard", som hun medvirker på med seks sange, har solgt endnu bedre med cirka 44 millioner solgte enheder.

Whitney Houston, der blev født i 1963, kom fra gospelmiljøet og er datter af gospelsangerinden Cissy Houston, blev i 1983 spottet af produceren og talentspotteren Clive Davis, leder af pladeselskabet Arista. Da Whitney Houston ikke selv var sangskriver, begyndte Davis og Houston at finde sange til hende hos en række professionelle sangskrivere, blandt andre Michael Masser, Gerry Goffin og Kashif, ligesom han koblede hende sammen med en stribe producere, heriblandt Kashif, Narada Michael Walden, Michael Masser og Michael Jacksons bror Jermaine Jackson, der også synger duet med Houston på de to numre "Nobody Loves Me Like You Do" og "Take Good Care Of My Heart". Teddy Pendergrass, der døde i januar 2010, medvirker på duetten "Hold Me".

Ved udgivelsen på Valentine's Day i 1985 fik albummet generelt gode anmeldelser, og det blev en pæn succes hos fans af soul og r&b. Der skulle dog et par singler til for alvor at brede kendskabet til Houston ud hos det brede publikum. Debutsinglen "You Give Good Love" blev et pænt hit, mens både single nummer to, tre og fire, "Saving All My Love For You", "How Will I Know" og "The Greatest Love Of All" toppede den amerikanske singlehitliste, sidstnævnte i hele tre uger.

Et år efter udgivelsen, i marts 1986, toppede "Whitney Houston" så som nævnt den amerikanske albumhitliste. Albummet var også nomineret til en Grammy som årets album, men tabte til Phil Collins' "No Jacket Required". Houston fik dog alligevel en Grammy, nemlig for "Best Female Pop Vocal" for sangen "Saving All My Love For You". Rolling Stone kårede albummet som årets album 1985, og i 2003 fik albummet plads nummer 254 på magasinets liste over alle tiders bedste album. Både kritikere og fans har fremhævet Whitney Houstons vidtrækkende soul/gospelstemme som albummets omdrejningspunkt.

... Og resten er historie

Siden debuten har Whitney Houston udgivet en stribe album, hvoraf især toeren, "Whitney" fra 1987, det førnævnte "Bodyguard"-soundtrack fra 1992 og "My Love Is Your Love" fra 1998 blev store succeser. De har gjort hende til af verdens mest populære sangerinder og inspirationskilde for utallige sangerinder inden for soul, r&b, gospel og pop, ikke mindst Mariah Carey, Beyoncé, Alicia Keys og Leona Lewis. I slutningen af 90'erne og store dele af 00'erne lå Houston dog mere eller mindre underdrejet grundet problemer med stoffer og hendes tumultariske ægteskab med soulsangeren Bobby Brown, der blev indgået i 1992 og opløst i 2007. Parret har datteren Bobbi Kristina Houston Brown, født 1993, som Houston efter skilsmissen har fået forældremyndigheden over.

Whitney Houston har desuden haft en karriere som skuespiller med hoved- eller store roller i film som "The Bodyguard", "Waiting To Exhale", "The Preacher's Wife" og "Cinderella". De tre førstnævnte har hun også udgivet soundtracks til.

I 2009 udgav Whitney Houston sit første album i syv år, "I Look To You", hendes syvende album (eller tiende, hvis man medregner hendes tre soundtracks, hvor også andre sangere medvirker). Et album, som debuterede på den amerikanske hitlistes førsteplads og generelt fik en forholdsvis positiv modtagelse. I december indledte Houston sin første verdensturné i 11 år, en turné, der bringer hende til Forum i København 3. og 4. juni 2010.

Whitney Houston har til dato solgt over 190 millioner plader.

Whitney Houstons debutalbum blev i januar genudgivet i en 25 års jubilæumsversion med tre gamle remixes, en a cappella-udgave af "How Will I Know", en liveudgave af "The Greatest Love Of All" samt en dvd med en samtale mellem Houston og Clive Davis, livenumre og musikvideoer.

GAFFA ønsker Whitney Houston stort tillykke med albumjubilæet!

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA