x

Edwyn Collins: Folk tror, A Girl Like You er med Bowie eller Iggy

Edwyn Collins: Folk tror, A Girl Like You er med Bowie eller Iggy

Du kender helt sikkert Edwyn Collins' stemme, også selvom navnet ikke lige umiddelbart siger dig noget. Hans hit "A Girl Like You" blev i 1994 hvermandseje, men du skal ikke skamme dig, hvis du ikke kendte navnet på manden bag.

– Der er rigtig mange folk, der tror, det er et David Bowie-nummer, eller Iggy Pop. Ikke dårlige folk at blive forvekslet med, lyder det fra en beskeden Collins, der her 16 år senere faktisk ville frabede sig endnu et hit af den størrelse.

– Jeg er faktisk glad for, at jeg slap fra "A Girl Like You" i nogenlunde ubemærkethed. Jeg har ikke noget imod at være berømt, men det skal være på mine betingelser. Så jeg ikke skal lave interviews, jeg ikke har lyst til og spille playback i mærkelige tv-shows. Det passer ikke til min personlighed. Jeg er for skrøbelig til rock'n'roll, griner Edwin Collins, der før sin solokarriere var frontmand i bandet Orange Juice.

Døden nær
Men det passer faktisk ikke, det med det skrøbelige. Han er en ganske hård hund, Edwyn Collins. I 2005 blev han ramt af to hjerneblødninger, der var tæt ved at koste ham både liv og førlighed. Siden har han kæmpet sig tilbage bid for bid, en kamp der indtil videre er kronet med udgivelsen af "Losing Sleep" i september 2010, et album med sange skrevet efter skottens sygdom. Et album, der viser Collins tilbage i fuldt vigør og et album, der har høstet rigtig flotte anmeldelser.

 

Sideløbende er Collins også i gang med at starte et pladeselskab, fordi han er blevet træt af sine medspillere i musikindustrien.

– Jeg føler ikke, jeg behøver at forstå musikindustrien. Jeg er blevet for gammel. Men jeg elsker at være i studiet, og når jeg hører et nyt band med masser af talent, men ingen penge, så synes jeg, det eneste fornuftige er, at få dem i studiet hurtigst muligt, lyder det fra Collins, der har haft sine slagsmål med den mere etablerede industri, blandt andet omkring rettighederne til "A Girl Like You".

– Det viste sig, at Universal solgte "A Girl Like You" på iTunes uden at have spurgt eller søgt om lov, og Warner mener også, de har rettighederne. Samtidig vil de ikke lade nummeret blive streamet på min MySpace – min egen sang! Og så kommer de og opfører sig fornærmet og krænket, når folk deler musik på nettet, det er latterligt. Af alle har de mindst ret til at revse nogen over rettigheder til musik, slutter Collins af, fuld af kampgejst og på vej tilbage mod topform.

Læs et længere interview med Edwyn Collins i GAFFAs artikelsektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA