x

I dag kunne Frank Zappa have fyldt 70

I dag kunne Frank Zappa have fyldt 70

I dag kunne den banebrydende amerikanske sanger, sangskriver og multimusiker Frank Zappa være fyldt 70, hvis han ikke var død af prostatakræft i 1993. I den anledning fortæller vi hans historie i form af en tidslinje med udvalgte markante begivenheder:

1940: Frank Vincent Zappa (FZ) bliver født i Baltimore, Maryland. Faren er siciliansk indvandrer og arbejder som kemiker for den amerikanske hær. FZ er den ældste af fire børn. FZ er ofte syg, muligvis som følge af farens arbejde med giftgasser.

1951: Familien Zappa flytter til Californien, hvor de bor forskellige steder. Frank spiller på trommer som 12-årig. Han stifter bekendtskab med komponisten Edgar Varèse (1883-1965) og beslutter sig for at blive komponist ligesom ham. Komponerer sit første stykke i 1953.

1955: FZ bliver trommeslager i San Diego-gruppen The Ramblers, og derefter flytter familien endnu engang til Lancaster i Mojaveørkenen. FZ er på den tid optaget af doo-wop-musik, specielt pachuco-grupper fra det sydlige Californien, r&b og moderne orkestermusik. Han arbejder også med malerkunst og vinder en prestigefyldt pris.

1956: FZ møder Don Vliet, som siden smider et "Van" ind i midten og i øvrigt bliver mest kendt som Captain Beefheart. De spiller sammen i The Blackouts, hvor et andet medlem er Jim "Motorhead" Sherwood. Familien flytter igen til Ontario, en forstad til Los Angeles, og FZ får arbejde i et studie, som han siden overtager. Her laver de musik til Hollywood, samt til reklamer.

1965: FZ bliver arresteret og fængslet og danner derefter The Soul Giants med trommeslageren Jimmy Carl Black, sangeren Ray Collins og bassist Roy Estrada. De bliver til The Mothers of Invention (MOI). FZ har travlt med studere "vilde" kunstretninger som dada, situationister og surrealisme. Det inkorporeres omgående i FZ's udtryk. Han bruger desuden i vid udstrækning cut-up som teknik til at skabe lydkollager. FZ har begrænset succes med soundtracks til et par lavbudgetfilm. MOI bliver spottet af jazzplademærket MGM/Verve.

1966: MOI udsender det første album, Freak Out! (1966), som er rockens første dobbeltalbum, og som blandt andet rummer den flippede lydkollage Help I'm A Rock, den politiske kommentar Trouble Every Day og den sjove doo-wop-pastiche Go Cry On Somebody Else's Shoulder. Indspiller næste album på et døgn. FZ bor sammen med Pamela Zarubica alias Suzy Creamcheese i Laurel Canyon, hvor de snart er omringet af andre musikere. Blandt dem The Doors, Three Dog Night, The Byrds og Love. FZ møder sin kommende kone, Adelaide Gail Sloatman.

1967: FZ skriver Lumpy Gravy som en lydkollage for gruppe og klassisk orkester. Indspiller den over tre dage i marts i New York, hvortil hele gruppen plus Gail rejser. Udsender Absolutely Free, hvor guitarist Elliot Ingber er smidt ud. Til gengæld medvirker pianisten Don Preston og trommeslager – og Hell's Angels-medlemmet – Billy Mundi. Berømte sange er især Plastic People og Call Any Vegetable og den skærende satire America Drinks And Goes Home. Flytter med orkestret og Gail til New York, hvor der venter et job, og hen over sommeren lejer de Garrick-teatret, hvor de opfører Absolutely Free som musical. Gruppen får enorm opmærksomhed. Indspiller det næste album. Nyt medlem er keyboard- og saxofonspiller Ian Underwood. FZ gifter sig desuden med Gail, med hvem han får fire børn. I stedet for en ring får hun en kuglepen! Og føder en datter, som får det aparte navn Moon Unit.

1968: Udsender We're Only In It For The Money, som indspilles i New York. Udsender endvidere Lumpy Gravy (1968), som officielt kaldes en soloplade, ligesom doo-wop-hyldesten Cruising With Ruben & The Jets kommer i slutningen af året.

1969: MOI udsender musikken til en planlagt film, Uncle Meat. FZ producerer endvidere et mesterværk, Captain Beefhearts Trout Mask Replica. FZ udsender desuden endnu et lille mesterværk, fusionsjazzskiven Hot Rats. FZ opløser MOI.

1970: Udsender to albums med MOI med optagelser fra årene 1967-69, nemlig Burnt Wheeny Sandwich og Weasels Ripped My Flesh. Derefter kommer pladerne i en lind strøm både fra soloartisten FZ og fra grupper, der fortsat bærer navnet The Mothers, og som med tiden bliver en slags rugekasse for talent, eksempelvis keyboardspilleren George Duke og guitaristerne Adrian Belew og Robert Fripp.

1993: Stadig på toppen dør Frank Zappa af prostatakræft. Med i graven får han sin espressomaskine. Han har i skrivende stund over 70 album ude, og familien varsler flere på vej. De gamle medlemmer af MOI har på det tidspunkt rejst verden tynd med orkesteret The Grandmothers. Ligesom FZ's søn Dweezil Zappa turnerer med farens repertoire.

Læs mere på zappa.com

Læs også GAFFAs store portrætartikel om Frank Zappas klassiske album "We're Only In It For The Money" i GAFFAs artikelsektion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA