x

Fallulah: Jeg er gennemsund og lidt kedelig

Fallulah: Jeg er gennemsund og lidt kedelig

Uden at overdrive kan man vist konstatere, at Fallulah havde et brag af en debut, der ramte plet i den hellige treenighed i form af anmeldere, pladekøbere og radiolyttere. Albummet The Black Cat Neighbourhood, og dertil hørende singler gav massiv genklang i befolkningen, blev belønnet med flere priser og hædersbevisninger og ganske sensationelt, var det en Fallulah skæring, der toppede flagskibet P3's årsliste som mest spillede nummer i såvel 2010 og 2011. Lidt af en bedrift af den unge, kvindelige debutant.

Solistens kombination af gangbar, mundret pop og tydelige Balkan- og folk-referencer var en cocktail, der faldt i danskernes smag, og som også ser ud til at agere isbryder for en karriere uden for landets grænser. Kombinationen af en ung piges oplevelser og tanker fra og omkring forstads-Danmark og de østeuropæiske toner og rytmer kom ikke fra fremmede. Fallulah – eller Maria Apetri – har tilbragt sin opvækst på Amager og i Jyderup, har en dansk mor og en rumænsk far, hvor sidstnævnte ganske tragisk blev offer for kræft, da Maria kun var ni år gammel. Inden da var han leder af en dansetrup, og trods hans tidlige bortgang nåede han at sætte et afgørende præg på sin unge datter, en ånd og kulturarv hun senere har forvaltet som danser og på stærkt personligt vis på debutalbummet.

Undervurder aldrig lytteren
Meget præcis tre år efter debuten er Fallulah nu klar med opfølgeren, der har fået titlen Escapism. Man tager ikke fejl af, hvem man har med at gøre, men de østeuropæiske rødder er tonet noget ned i forhold til et mere drømmende og filmisk udtryk, hvilket offentlighedens første smagsprøve på var singleforløberen Superfishyality, der var Ugens Uundgåelige på P3 i efteråret 2012.

– Måske ikke det mest oplagte singlevalg – der er tre rytmeskift undervejs, men jeg er rigtig glad for forløbet. Og så tror jeg, at man skal passe meget på at undervurdere sine lyttere, min erfaring er, at folk godt kan lide at blive overrasket og udfordret. Sangen er en slags nutidskommentar om, hvordan jeg og mange andre oplever verden, hvilket går igen på mange af sangene. Det handler blandt andet om at bedøve ensomhed med fjernsyn og andre afledningsmekanismer, hvilket også ligger i albumtitlen. Jeg er selv lidt af en drømmer og har i perioder brug for at flygte fra virkeligheden, hvilket kan være gennem tv-skærmen eller i bøgernes verden.

Taler vi også om det hårde liv?

– Nej, vi er ikke ude i stoffer eller anden form for misbrug. Jeg er nok gennemsund og lidt kedelig.

Kan selv
Fallulah er gennem nogle år kæreste med sangskriveren Thomas Holm, men trods parforhold kan hun godt lide at klare sig på egen hånd.

– Som det er nu, har jeg ingen manager, og jeg kan godt lide at rejse alene, og har det grundlæggende godt alene i mit eget selskab. Jeg er også selv meget "in charge" i forhold til at skrive, udvikle og producere min egen musik, selvom René Cambony fra pladeselskabet har været – og er – en meget vigtig samarbejdspartner og supervisor.

Det er han blandt andet i forhold til at "breake" Fallulah i det store udland. Hun er i skrivende stund i New York for at sondere terrænet og skal senere spille på SXSW i Austin, Texas, og har tidligere gjort sig vigtige erfaringer i England.

– Det er en meget anderledes situation derovre. Blandt andet er det helt almindeligt, at artister lyver sig yngre, end de er, i pressen, så jeg har oplevet at fremstå som en af de ældre, selvom jeg rent faktisk var yngre end dem, jeg står over for. Hele den fanatiske dyrkelse af ungdom siger mig ikke noget, jeg er glad for at få erfaring og blive ældre. Men at pressen fungerer sådan er en del af gamet, og selvom jeg har det godt i Danmark, har jeg lysten, energien og motivationen til at satse på det store udland, og det helt store spørgsmål er, om det nye album bliver udgivet i USA. Jeg har ikke nået halvdelen af, hvad jeg gerne vil opnå. Jeg drømmer stort.

Escapism udkommer den 4. februar, og Fallulah kan opleves live ved enkelte koncerter i Danmark i marts måned.

Læs anmeldelsen af Escapism i GAFFAs anmeldelsessektion.

Læs en længere udgave af interviewet, hvor Fallulah blandt andet taler mere om sin opvækst, i GAFFAs artikelsektion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA