x

Interview og fotoserie: 50 Cent besøgte København

Interview og fotoserie: 50 Cent besøgte København

Se masser af billeder fra 50 Cents besøg i København i GAFFAs gallerisektion

Selvom det er ved at være fire år siden, rapperen udgav sit seneste album, "Before I Self Destruct", er der stadig stor bevågenhed omkring 50 Cents besøg i Danmark. Hundredvis af forventningsfulde fans er mødt frem ved Elgiganten i stormagasinet Field's, og der mærkes en klar iver blandt folkene i den meget lange kø, der trofast venter på en autograf og muligvis et par af de nye STREET-høretelefoner fra SMS Audio – et firma, som 50 Cent for øvrigt selv ejer.

At Curtis James Jackson III alias 50 Cent igennem de seneste år har kastet sig over et hav af filmroller i Hollywood og forretninger i millionklassen er nok også én af grundene til, at den garvede gangster-rapper stadig er yderst relevant. Fansene i køen er i hvert fald ikke i tvivl: han er et ikon. Identiteten som musikalsk artist er dog stadig i førersædet for den imødekommende og venligt afslappede berømthed. Derfor er det også ekstremt vigtigt for ham, at lydkvaliteten er i orden, når der lyttes til musik.

Høretelefoner og lydkvalitet

Hvorfor skal folk, og specielt musikfans, købe gode høretelefoner?

– De skal gøre det, hvis de virkelig har en interesse i at høre musikken på den rigtige måde. Kvalitet viser også, hvad det er, man er passioneret omkring. Musik er vigtigt for mig, og jeg har ikke noget imod at ofre lidt for at høre musikken på den måde, det er ment, den skal høres versus at købe billige produkter igen og igen og igen.

50 Cent er også hurtig til at slå en tyk streg under vigtigheden af, at man som fan hører musik, som den er tiltænkt at blive hørt fra kunstnerens perspektiv. Dette specielt i nutidens verden, hvor udviklingen, og dermed også hvordan vi konsumerer musik, har gennemgået store ændringer, siden Fiddy i sin tid blev forelsket i hiphop.

Jagten på den perfekte lyd

Har der været tidspunkter, hvor du har været irriteret på en lydkildes kvalitet?

– Ja, helt sikkert. Men det er faktisk oftest større lydsystemer, der er virkelig dårlige nogle steder. Jeg har været irriteret, når jeg har været i professionelle lydstuder, hvor det har været ringe. De vil have dig til at betale prisen for at være i et professionelt studie, men samtidig er lyden i studiet for dårlig, udtaler Fiddy med et løftet øjenbryn.

Den 38-årige rapper bruger selv flere forskellige typer højtalere i sit eget indspilningsstudie i jagten på den perfekte lyd. Han har både de store højttalere, der er designet til at spille en hel natklub op, og mindre Yamaha-højtalere til, når mere specifikke dele af en sang skal pudses af.

– Det er en vigtig proces. En sang kan være færdig på en halv time, men så tager det tre eller fire dage, før den er oppe på niveau, efter du har indspillet den. Presset lægges på materialet, efter det er "færdigt". Det er dér, man kan betale produceren og mixe det, indtil det lyder helt perfekt. Og så prøv at forestil dig, at folk så ikke hører musikken, sådan som du egentlig har forventet, de skal høre den. Hvis de for eksempel har virkeligt billige høretelefoner eller en dårlig musikafspiller, hvor der er for meget bas, eller niveauerne er helt forkerte, så kan de jo ikke fuldt ud sætte pris på det.

At lave forretning er ikke længere at sælge ud

Er der tidspunkter, hvor du er nødt til at prioritere mellem rollen som kunstner og rollen som forretningsmand?

– Hvis du ikke udfylder begge roller, så vil ingen af dem fungere. Alt jeg har gjort, siden det lykkedes med "Get Rich Or Die Tryin'" (fra 2003, red.) har før den plade været anset som tabu. Men jeg fulgte ikke reglerne, fordi jeg netop allerede bryder alle reglerne ved at være, hvor jeg er i dag og stadig laver musik, siger rapperen med implicit reference til sin hårde opvækst og tid som mønsterbryder.

– At en artist var forbundet med en kæmpestor virksomhed blev anset for at være sell out. Man var ikke kreativ, man var ikke en del af hiphop længere. Man havde bare solgt ud. Man var blevet kommerciel. Men hvis man ikke gør det nu om dage, så er du færdig. Før i tiden var der mange, som bare ventede og modtog en check i stedet for at have egenkapital og aktier i firmaerne. De havde ikke tiltro til deres egen indflydelse. Men jeg er bevidst om min, og derfor har det fungeret.

Nyt album på gaden inden udgangen af 2013

På falderebet løfter Curtis Jackson sløret for, at der snart kommer endnu en pladeudgivelse fra hans hånd ud i butikkerne. Der er tale om det længeventede og flere gange udskudte Street King Immortal, der har prominente navne som blandt andre Dr. Dre, Alicia Keys, Wiz Khalifa, Lloyd Banks og Chris Brown med som musikalske gæster.

– Jeg er spændt. Dette album er virkeligt gennemtænkt. Jeg ved, at den lyd jeg ønsker albummet skal have er intakt, og jeg er klar til, at det skal bedømmes af fansene. Så før udgangen af dette år vil jeg helt sikkert gerne have denne plade på gaden.

Efter interviewet gav 50 Cent autografer i Field's, og bagefter fangede vi et par af hans fans for at høre om, hvordan de oplevede mødet med stjernen.

Jens Hald, 14, København:

Hvordan var det at møde 50 Cent?

– Vildt! Det er mit største idol, så det var helt super fedt.

Hvad er det, der gør 50 Cent interessant for dig?

– Det ved jeg ikke helt præcist. Alt. Jeg synes bare, at han er vild. Og jeg bliver helt sikkert glad for de nye høretelefoner.

Caroline Bang, 25, Vesterbro

Hvordan var det at møde 50 Cent?

– Hurtigt. Ha, ha. Det var rigtig fint, men det var ærgerligt, at man ikke kunne komme om og tage billeder. Det var egentlig lidt dét, jeg havde håbet på.

Hvad er det, der gør 50 Cent interessant for dig?

– Vi hørte meget hans musik før i tiden. Nu laver han ikke så meget musik mere, men dengang hørte vi det enormt meget, så det bringer minder fra gamle dage. Og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt at se ham live, når man nu er i nærheden.

Line og Jesper Sørensen, Kolding

Hvordan var det at møde 50 Cent?

Line: – Det var for vildt. Man havde jo aldrig troet, at man skulle møde ham personligt.
Jesper: – Ja, han er for vild. Jeg er helt paf. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige.
Line: – Det er faktisk lidt sjovt. Vi opdagede først i går, at han skulle komme, og så måtte vi jo bare herover. Vi kommer helt fra Jylland.

Hvad er det, der gør 50 Cent interessant for jer?

Line: – Vi har været fans igennem mange år. Jeg kan helt klart bedst lide hans tidlige albums. Mit yndlingsnummer er helt klart "Stunt 101". Det sidste, han har lavet er lidt for blødt. Men så har han jo også lavet mange film.

Se masser af billeder fra 50 Cents besøg i København i GAFFAs gallerisektionNyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA