x

CPH PIX Festival er klar med programmet

CPH PIX Festival er klar med programmet

Den københavnske filmfestival CPH PIX løber af stablen den 3. april og viser spandevis af must-see film frem til den 16. april. CPH PIX kan love en håndfuld unikke oplevelser i form af koncerter fra blandt andre eks-Kraftwerk- og NEU!-medlem Michael Rother (billedet) og Tangerine Dream. GAFFA har talt med programansvarlig Thure Munkholm og event- og musikansvarlig, Louise Johansen.

Instruktøren William Friedkin bliver hyldet på årets festival. Hvorfor lige ham?

Thure: – Hvert år vælger vi en instruktør, som vi mener er overset, og vi forsøger at vise så mange af hans eller hendes film som muligt. Selvom man umuligt kan argumentere for, at film som Eksorcisten eller The French Connection er oversete, så har William Friedkin også lavet en hel håndfuld andre film, der er slet og ret er blevet glemt i skyggen af de to films succes. Derfor synes vi, det er interessant at tegne det fulde billede af en instruktør, der startede sin karriere med en dokumentarfilm, som fik en dødsdømt straffefange frikendt, der har sendt Al Pacino undercover i en bøsseklub og gennem sin konsekvente blanding af rå realisme og stram suspense har formået at flyttet grænserne for, hvad genrefilm kan og skal. 

Hvordan kan det være, I vil have krautrock på en filmfestival?

Louise: – Krautrocken og filmen deler jo en historie, og derfor har CPH PIX inviteret det legendariske band Tangerine Dream til at uropføre deres filmscore fra William Friedkins film Sorcerer fra 1977. Den Oscar-vindende instruktør bag film som Eksorcisten og The French Connection er fokus for PIX's retrospektive serie i år og har selv udtalt, at bandets musik inspirererede ham dybt, mens han filmede Sorcerer i junglen. 

Den tyske scene for progressiv rock i 70'erne var ikke én samlet bevægelse, men havde mange udspring, både geografisk og musikalsk. Det, musikken havde til fælles var et drive og en riff-båret insisteren, om det så var Kraftwerks synths eller NEU!s guitarspil.

I dag er mange bands, også danske, dybt inspireret af denne lyd, og PIX er glade for at kunne præsentere de originale bands Tangerine Dream og NEU! (Michael Rother og Hans Lampe) for første gang i Danmark. Rother er i øvrigt også aktiv som filmkomponist.

Hvad er ellers i fokus på årets CPH PIX?

Thure: – Der er både blevet plads til en stribe romantiske komedier fra den amerikanske indie-scene og vovede genrefilm fra både øst og vest. Derudover vil man i år kunne se et særligt spotlight på ny brasiliansk film, hvor der for alvor sker et nybrud i disse år, og man vil kunne dykke ned en vanvittig verden af fan-fiction.

Louise: – PIX præsenterer også andre filmkoncerter under festivalen, blandt andre Hauschka i samarbejde med Jazzhouse. Den tyske filmkomponist Hauschka er en af de mest interessante pianister i dag, en pianist der i bedste John Cage-stil præparerer sit klaver, så det lyder både klassisk, barokt og elektronisk.

Koncerten med Tangerine Dream, Michael Rother og Dieter Moebius kan opleves i Tivolis Koncertsal, torsdag den 3. april.

Læs meget mere på cphpix.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA