Nyhed

Videointerview: Yes er tilbage i Aarhus efter 43 år

Progrock-legenderne er tilbage i den jyske hovedstad med en – næsten – ny forsanger

De engelske progrock-legender Yes har solgt over 50 millioner album siden starten i 1968. 4. juni spiller de på Train i Aarhus, og forinden mødte GAFFA TV blandt andre den nye sanger Jon Davison (US), som kun har været en del af karavanen i to år. Og tre af veteranerne forklarer, hvorfor de vælger at spille nogle af hovedværkerne fra 70'erne. 

Jon Davison fortæller blandt andet, at han relativt sent lærte Yes' musik at kende, men så overgav sig. Også selvom der er en verden til forskel på det stramme firserhit "Owner of a Lonely Heart" og "Tales of Topographic Oceans" (1973), der byder på hele fire pladesider med pompøs, mystisk rock:

"Det er som om, at "90125"-albummet fra 1983 er et underholdningsmagasin, som du bare bladrer igennem, og så er "Tales …" som at åbne Bibelen for første gang. Det tog mig et stykke tid, men jeg fangede den. Jeg var vedholdende og blevet forelsket i den", siger Jon, som tidligere har spillet bas og sunget i amerikanske rockbands som Sky Cries Mary og Glasshammer samt i Yes-tributebandet Roundabout.



Yes insisterede på at få Davison
Jon Davison fortæller også om, hvordan det ændrede hans liv fuldstændigt, da rocklegenderne ringede og specifikt bad om at få ham som sanger i Yes. "Og der vil ikke være nogen audition…"

Han trådte dermed i sporene på blandt andre Jon Anderson, som var bandets første og mangeårige karismatiske frontfigur med sin karakteristiske høje alt-stemme. Anderson forlod Yes i 1980. Han vendte dog tilbage i flere omgange fra 1983, hvor bandet fik deres største hit "Owner of a Lonely Heart". I mellemtiden har også Trevor Horn og Benoit David sunget leadvokal. Sidstnævnte fik helbredsproblemer og måtte forlade bandet i 2011.

Yes' varemærker er originale og eventyrlystne (lange) værker med smukke vokalharmonier. 4. juni opfører bandet tre af deres klassiske, stilskabende albums på Train i Aarhus:  "Close to the Edge" (´72), "Going for the One" (´77) og "The Yes Album" (´71).

Se et helt nyt video-interview med forsanger Jon Davison: 


Musik – Yes live: "Yours is no Disgrace" - 8. maj 2014 i Royal Albert Hall, London: 

 



Veteranerne siger: Tilbage til totaloplevelsen med et album

Forud for Aarhus koncerten mødte vi også nogle af bandets veteraner, som er 20-25 år ældre end Jon Davison. Se et helt ny video-interview med Steve Howe, Geoff Howe og Alan White:

Vi talte blandt andet om, at Yes sidst besøgte Aarhus i januar 1971. Ifølge guitarist Steve Howe vistnok på turnéen, hvor de varmede op for de amerikanske rockere i Iron Butterfly. Koncertsted ukendt ...


Howe, Downes og White fortæller også om, hvorfor de spiller tre klassiske albums fra 70'erne live. Det handler blandt andet om at komme tilbage til en totaloplevelse som dengang, man beundrede lp-coveret og lyttede hele pladen, kun afbrudt af en vending, i stedet for at sammensætte private playlister på sin iPod.


Kommer den første Jon tilbage?

Mange fans vil vide, om Yes igen vil arbejde med den oprindelige forsanger Jon Anderson?

"I dag består Yes af os fem, og Jon Davidson er en fantastisk god sanger og musiker, som også vores fans har taget godt imod. Vi har den dybeste respekt for alle, der var medlemmer af Yes i årenes løb, og de fleste laver deres egne ting. Men man ved aldrig, om vi vil lave noget sammen igen …", svarer Steve Howe.


Nyt album klar i juli

Yes' kommende album "Heaven & Earth" udkommer i juli 2014 med en samling af helt nye numre. Albummet er i øvrigt produceret af Roy Thomas Baker, som i 70'erne blandt andet producerede Queen og Gasolin' og i 00'erne blandt andre The Darkness og The Storm.


Yes-line-up 2014: Jon Davison, vokal - Chris Squire, bas/vokal - Steve Howe, guitar/vokal, Geoff Downes, keyboards og Alan White, trommer.


Bonusinfo om Yes

* I løbet af karrieren har Yes blandt andet været på plakaten sammen med Black Sabbath, Peter Frampton, Jethro Tull, Slade, Iron Butterfly, Supertramp og mange andre.

* Yes var det første engelske band, der fik kontrakt med det toneangivende amerikanske pladeselskab Atlantic Records i 1968 – et år før Led Zeppelin, som snart solgte millioner af plader. Det gjorde Yes overhovedet ikke, de første par år.


* Bassist og sanger Chris Squire, med sin karakteristiske Rickenbacker '64-lyd, englestemme og bjørnelabber, er den eneste, som har været med fra starten, og som medvirker på samtlige Yes-album. Steve Howe kom til i 1970 og Alan White i 1972 (han afløste trommeslager Bill Bruford, som rejste videre til King Crimson og Genesis med flere)

* Keyboardspiller Geoff Downes kom første gang med i Yes i 1980. Det var kort tid efter, at han og makkeren Trevor Horn havde et verdenshit med "Video Killed the Radio Star" under navnet The Buggles. Horn var en kort overgang sanger i Yes og producerede senere flere verdenshits, blandt andre Yes' "Owner of a Lonely Heart", som altså først blev et hit for dem 15 år inde i bandets karriere.

* Geoff Downes har været i Guinness Book of World Records som den, der har optrådt med flest keyboards på scenen på samme tid (28 stk.).

* Trommeslager Alan White spillede før Yes med blandt andre Joe Cocker, John Lennon og Ginger Baker (ex Cream). White spiller blandt andet på Lennon-klassikere som "Imagine" og "Instant Karma".


* Da Yes var i krise omkring 1981, var der tilløb til en ny supergruppe, XYZ, med Chris Squire, Alan White og Jimmy Page fra Led Zeppelin. Demooptagelserne er dog aldrig udgivet.

* Bogen "Close to the Edge" af Chris Welch, bandets gode ven tilbage fra 1968, er en god indføring i bandets tumultariske historie med skiftende medlemmer, stjernenykker, mansions, Rolls-Royces, "The Yes Treatment", stadionturnéer i USA, private jets og (tabte) penge.


Yes officiel hjemmeside: http://yesworld.com

Hvad er progressiv rock? (Wikipedia):  http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_rock 


 

ANNONCE