x

Guide: Ti af de stærkeste stunder med B.B. King

Guide: Ti af de stærkeste stunder med B.B. King

I sidste uge måtte vi sige farvel til den gamle blueskæmpe B. B. King - alias Riley B. King - som afgik ved døden i Las Vegas den 14. maj. Bag ham lå et langt liv i de blå toners tegn - og en musikkarriere, som tog sin begyndelse helt tilbage i 1940'erne. Vi har samlet ti af den afdøde legendes ti mest kendte skæringer fra alle årene.
 
1. Sweet Little Angel (1956)
"Sweet Little Angel" er Kings version af en bluesstandard, der også er kendt under titler som "Black Angel Blues" og "Sweet Black Angel," og oprindeligt blev indspillet af sangerinden Lucille Brogan i 1930. King havde et singlehit med sin version i '56 - og genindspillede den kort efter til sit debutalbum "Singin the Blues" (1957).
 
 
2. Everyday I have the Blues (1957)
Endnu et af Kings halvtredserhits, som også dukkede op på debutalbummet. Sangen optræder i andre versioner på flere af Kings senere album - og den oprindelige 1955-udgave indbragte ham i 2004 en Grammy Hall of Fame Award.
 
 
3. Please Love Me (1964)
Både Clapton, Knopfler og John Mayer har erklæret deres kærlighed til B.B. Kings livealbum "At the Regal" (1964), som fanger King på toppen af sin tresser-formåen. På albummet finder vi såvel udgaver af John Lee Hookers "It's My own Fault" og Charlie Singletons "Help the Poor" som en lille håndfuld af Kings egne kompositioner - herunder "Please Love Me."
 
 
4. Why I Sing the Blues (1969)
Denne originalkomposition af King gav titel til en opsamling over manden 60'er- og halvfjerdserkatalog (i 1983) - og så var sangen med på repertoiret, da King i ledsagede The Rolling Stones på deres uheldssvangre USA-turné i 1969.
 
 
5. The Thrill is Gone (1969)
Sangen er egentlig skrevet af Roy Hawkins & Rick Darnell i 1951 - men mon ikke, der er flere som er bekendt med B.B.s langsomme, sjælfulde version - enten i studieudgaven fra albummet "Completely Well" (1969) eller en af de fine live-leveringer fra "Live in Cook County Jail" (1971), "Bobby Bland and B.B. King Together Again...Live" (1976) eller "Live at San Quentin" (1991).
 
 
6. Chains & Things (1983)
På den fine statusopgørelse "Why I Sing the Blues" (1983) finder vi også Kings egen "Chains & Things" - indspillet i duet med den habile halvfjerdser-hitmager Carole King.
 
 
7. When Love Comes to Town (1988)
King fik hul igennem til nye, yngre fans med denne 1988-sang, som blev indspillet sammen med det irske stadionrockband U2 og kan findes på deres nu klassiske album "Rattle & Hum". Dagen efter Kings bortgang hyldede U2 legenden ved at spille netop denne sang - for første gang i 23 år.
 
 
8. Riding with the King (2000)
En af de markante udgivelser fra karrierens senere år blev albummet "Riding with the King" - indspillet sammen med Eric Clapton og udgivet i sommeren 2000. Nyd titelnummeret - eller for den sags skyld nye indspilninger af "Helt the Poor," "When My Heart Beats Like a Hammer" og standarden "Key to the Highway."
 
 
9. One Shoe Blues (2007)
Efter årtusindskiftet var King stadig en aktiv herre og gav festivalkoncerter på blandt andet Bonnaroo Music & Arts Festival (2008), Mawazine Festival i Marokko (2010) og britiske Glastonbury (2011). Og så nåede han at medvirke på en børnplade - nemlig Sandra Boyntons "Blue Moo," hvor King bidrager med sangen "One Shoe Blues."
 
 
10. Goin' Home (2007) 
Samme år som King kunne opleves sammen med et par sokkedukker i videoen til "One Shoe Blues," var han med på hyldestpladen "Goin' Home: A Tribute to Fats Domino." Hør Kings version af netop "Goin' Home." 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA