x

Den danske jazzlegende Hugo Rasmussen er død

Den danske jazzlegende Hugo Rasmussen er død

Jazzbassisten Hugo Rasmussen måtte opgive kampen mod kræften og er død, 74 år gammel. Men musikeren vil bestemt ikke blive glemt, da han har sat sit præg på den danske og den internationale jazzscene i fem årtier.

Bassisten købte sin første kontrabas, da han var 18 år, men det var ellers ikke planen, at han skulle spille musik, fortalte han i et længere interview med Information i 2011. Hugo Rasmussen kommer fra en håndværkerfamilie, og derfor har det aldrig ligget i kortene, at han skulle spille musik. Den eneste musik, han er opvokset med er lyden af sin mors sang. Kontrabassen var heller ikke det første instrument, musikeren spillede på. Hans storebror havde bygget en simpel udgave af en banjo, og den købte Hugo Rasmussen til 40 kroner. Han lærte derefter becifringer af en dreng fra skolen.

Alligevel var Hugo Rasmussen professionel jazzbassist i over 50 år, og selv på sine ældre dage spillede han over 100 koncerter om året.
Til sidste års Copenhagen Jazz Festival spillede han 23 koncerter på ti dage.

Hugo Rasmussen har spillet med musikere som Dexter Gordon, Doug Raney og Horace Parlan, der alle er en del af jazzhistoriens elite.

Pianisten Carsten Dahl har fortalt til Ekstra Bladet: "Han var virkelig det, der bandt det store kulturelle danske dannelsesværk sammen. Han var kittet." Carsten Dahl havde et tæt forhold til jazzmusikeren og fortæller efter hans død: "Jeg elskede ham over alt på jorden."

Hugo Rasmussen blev efter to uger overflyttet fra hospitalet til et hospice grundet sin sygdom. Han sov stille ind, omgivet af sin familie, fortæller Carsten Dahl.

Bassisten var også kendt for ikke at kunne sige nej til at spille og blev derfor enkelte gange overbooket. Dette har givet navn til udtrykket "En Hugo". Altså at en musiker overbooker sig selv – men når man elsker at spille musik så meget, som Hugo Rasmussen gjorde, kan det være svært at sige nej.

Læs hele det lange interview med Hugo Rasmussen her

Oplev Hugo Rasmussen i sit es:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA