Nyhed

DANSK ENER: Martin Hall fylder 60 år

Den særdeles produktive sanger, sangskriver, musiker, forfatter med mere Martin Hall fylder i dag 60 år.

Martin Hall albumdebuterede som bare 18-årig i 1981 i front for post-punk-gruppen Ballet Mécanique på albummet The Icecold Waters of the Egocentric Calculation og har gennem årene medvirket på cirka 100 pladeudgivelser, skabt teaterstykker og udstilinger, haft en lille rolle i storfilmen Flammen og Citronen, været dommer i talentshowet Talent 2008 og udgivet en række bøger af både skøn- og faglitterær karakter. Gennem hele sin karriere har han været kendt for kunstnerisk kompromisløshed, som har resulteret i både flotte og kritiske anmeldelser og et trofast kultpublikum, men til gengæld kun har givet få salgssucceser. Han har desuden gjort sig bemærket med en høj produktivitet, som dog er aftaget en smule det seneste årti.

Martin Hall er født i København, blev som tiårig optaget på Københavns Klaver- og Musikkonservatorium og dannede som 16-årig post-punk-gruppen Identity, som kort efter skiftede navn til Ballet Mécanique. Gruppens debutalbum The Icecold Waters of the Egocentric Calculation fra 1981 figurerer på Politikens Rockleksikons liste over 50 vigtige danske rockplader gennem tiden, ligesom Martin Halls soloalbum Random Hold fra 1996 gør. Sideløbende med Ballet Mécanique var Hall med til at danne den indflydelsesrige post-punk-gruppe Before, hvor Hall spillede guitar og synthesizer i perioden 1980-81.

Ballet Mécanique gik i opløsning i 1982, og Hall fortsatte herefter i gruppen Under For, som udgav albummet Apparently All The Same i 1984, inden han gik solo og solodebuterede med albummet Relief i 1985. Allerede i 1986 proklamerede han – som 23-årig – afslutningen på sin karriere og trak sig tilbage med albummet Cutting Through – The Final Recordings. Karrierestoppet holdt i to år, inden Hall vendte tilbage i 1988 med det mere poporienterede album Presence, hvorfra singlen "Beat of the Drum" blev årets mest spillede danske single på radiostationen The Voice.


Kommercielt selvmord gav Grammy-nominering

I 1990 overraskede Martin Hall ved at udgive albummet The Rainbow Theatre, indspillet med den pensionerede, helt uskolede amatørsangerinde Irma Victoria (1923-2000), der med pivfalsk stemmeføring og kraftig dansk accent fremførte en række dybt alvorlige sange. Albummet blev i GAFFA kaldt et "gennemført kommercielt selvmord", men blev alligevel Dansk Grammy-nomineret og har siden fået kultstatus. Hall har senere udtalt, at han mener, nomineringen skyldtes, at musikbranchen ville se, om Irma Victoria rent faktisk fandtes i virkeligheden. Irma Victoria tabte dog til Hanne Boel, som Hall senere kom til at arbejde sammen med, og reglerne for Dansk Grammy-nominering blev herefter lavet om for at undgå en lignende episode.

I 1993 udgav Martin Hall det poporienterede album A Touch of Excellence, der blandt andet indeholdt "Strange Delight", et af hans få radiohits, og året efter udkom endnu et album med Irma Victoria, det ganske dystre Phantasmagoria.


I 1996 udsendte Martin Hall det meget roste, afdæmpede album Random Hold, og samme år indledte han et sangskriversamarbejde med Hanne Boel på hendes album Silent Violence. Det fortsatte på albummene Need (1998) og Boel & Hall (2000), hvoraf især Silent Violence og Boel & Hall blev solide salgssucceser. Herefter skrev Martin Hall sange med Caroline Henderson til hendes album Naos (2002). Inden da havde Hall i 1999 fået endnu et radiohit med "Burning Sugar" fra albummet Adapter.

Storfilm og talentshow

I 2003 udsendte Martin Hall albummet Music Hall med en række kvindelige gæstesolister, blandt andre Billie Koppel, Aud Wilken og Lise Westzynthius, og året efter kom Das Mechanische Klavier med sange fremført af den klassisk uddannede mezzosopran Andrea Pellegrini.


I 2008 havde Hall en lille rolle som nazist i Ole Christian Madsens storfilm Flammen og Citronen, og samme år deltog den ellers ikke særlig folkelige Hall til manges overraskelse som dommer i DR1-talentshowet Talent 2008 sammen med Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen og musicalkunstneren Julie Steincke. Han udgav en bog om arbejdet med talentshowet, Vægtløs mand under truende sky, og har siden udtalt, at han brugte hele sit dommerhonorar på at indspille det roste album Hospital Cafeterias (2009), som ikke har solgt særligt meget, men som han selv betragter som et af sine hovedværker.

I 2012 udgav Martin Hall albummet If Power Asks Why med sange fremført af førnævnte mezzosopran Andrea Pellegrini og den klassiske pianist Tanja Zapolski. I april 2013 udsendte han et nyt soloalbum, det afdæmpede Phasewide, Exit Signs. Det er blevet hans hidtil seneste sangorienterede album med nye sange, men i 2021 udgav han det meget roste spoken word-album Inkubation i samarbejde med musikeren Thomas Li.

Martin Hall har gennem årene flittigt deltaget i den offentlige debat. I 2006 var han klummeskribent i gratisavisen Dato, og i 10’erne var han i en årrække tilknyttet DR2-programmet Smagsdommerne. I perioden 2007-2012 skrev han en række artikler til GAFFA om stilskabende og eksperimenterende musikere.


Hall har også haft en længere karriere som forfatter. Han debuterede i 1983 med den eksperimenterede prosabog Genopbyggelsen er større end selve skabelsen og har siden udgivet både romaner, essaysamlinger, prosadigte, kortprosa med mere. Han er blandt andet kendt for den 700 sider lange roman Den sidste romantiker fra 2005 og Nostatic! i 2012, en essaysamling om punk, postpunk, goth, new romantic, industrial og spoken word. Bogen var delvist baseret på hans artikler til GAFFA. I 2017 udgav han selvbiografien 1971-1985 om 14 vigtige år i hans liv.

LÆS OGSÅ: MARTIN HALL-ESSAY: Joy Division – Afmagtens brutalitet

Multitalentet har også arbejdet med scenekunst og installationskunst. I 2006 skrev han musikken til kunstmuseet Aros' udstilling Racing Cars, der blev set af mere end 100.000 personer. I 2015 skrev han musik til Ingvar Cronhammars udstilling H i Cisternerne i København.


Martin Hall har siden årtusindskiftet kun givet få koncerter på nøje udvalgte lokaliteter, blandt andet på Hindsgavl Slot ved Middelfart i 2005, Glyptoteket i København i 2006, Sankt Pauls Kirke i Aarhus i 2009, Fuglsøcenteret ved Ebeltoft i 2013 og 2018 og Kulturmaskinen i Odense og Bremen Teater i 2018. Sankt Pauls-koncerten udkom på dvd i 2010.

LÆS OGSÅ: Martin Hall udgiver selvbiografi: – Jeg havde langt mere at fortælle om 70’erne og 80’erne, end jeg troede


ANNONCE