Nyhed

Creedence Clearwater Revival: John Fogerty sætter punktum efter 50 års stridigheder

”Efter 50 år er jeg endelig genforenet med mine sange”

Det var en krig, en musikalsk krig, der endte med at vare 50 år. Men nu er den slut, og John Fogerty har vundet sine sange tilbage.

Han har i hvert fald købt rettighederne til en stor del af sangene, som blev udgivet i Creedence Clearwater Revivals navn tilbage i slutningen af 1960'erne. Tidligere var 100 procent af musikken ejet af selskabet Concord. Concord opkøbte Fantasy Records, som bandet oprindeligt var tilknyttet.

Fogerty har udtalt til Billboard om sagen, at den mest positive måde at anskue den på er ved at acceptere, at han ikke har fået alt, men tæt på. Det er ikke en 100 procent gevinst for ham, men det er bedre, end det var. Han fortæller, at han stadig er i en form for choktilstand. Det føles nok stadig uvirkeligt for ham, at det rent faktisk er lykkedes at få sine rettigheder.

Det er i al fald tydeligt på Twitter, at en tung sten er løftet af Fogertys skuldre, efter at det umulige blev gjort muligt. Den 12. januar lagde han følgende op:

Det er ikke hvilke som helst sange, som Fogerty og holdet bag Creedence Clearwater Revival stod bag. De fleste har nok stødt på et par af deres hit-singler, som for eksempel ”Fortunate Son”, ”Bad Moon Rising” og ”Have You Ever Seen The Rain”. 

Creedence opstod i 1959 i El Cerrito, Californien. På relativt kort tid opnåede de stor succes, men bandet gik i opløsning i 1972.

Der var en periode, hvor Fogerty nægtede at spille sine numre live fra Creedence Clearwater Revivals tid, fordi han var så vred på selskabet, Fantasy Records og ikke mindst selskabets ejer Saul Zaentz. Men hvad skete der egentlig, siden denne strid opstod i det hele taget?

I bund og grund handler det helt enkelt om kontrakten, som bandet skrev under på tilbage i 1960'erne. I et forsøg på at slippe ud af kontrakten overgav Fogerty, ifølge Uncut, rettighederne til sine sange til Zaentz i 1980.

Hvor absurd det end lyder, hev Fantasy Records side Fogerty i retten - for at have plagieret en af sine egne sange. Solohittet "The Old Man Down the Road" fra 1985 var ifølge Zaentz identisk med "Run Through the Jungle" fra 1970. Zeantz skulle efter sigende også have finansieret sin senere karriere indenfor filmbranchen ved hjælp af sine indtægter fra Creedences-kataloget. Nu er musikken så tilbage i den rette ejermands hænder. Det skal fejres: 

LÆS OGSÅ: Creedence Clearwater Revival: Live at the Royal Albert Hall

ANNONCE