Sound Sessions sparker døren ind hos lokale spillesteder, og inviterer lydinteresserede til at lære håndværket i trygge rammer
GAFFA har tidligere skrevet om initiativet #YouCanAlsoBeA - Sound Engineer 2.0, som inviterede nysgerrige kvinder og minoriteter til at lære lydteknikkens kundskab i løbet af en weekend. Workshoppen blev skabt med støtte fra Tuborgfondet og ROSA, og skulle være med til at skubbe til kønsfordelingen blandt danske lydteknikere, som har en stor overvægt af mænd.
Initiativtager fra Aarhus Lydforeningen Sophia Sagaradze fortæller til GAFFAs journalist, at workshoppen var en succes. Men man opdagede også, at en enkelt weekend ikke var tilstrækkeligt, hvis man gerne ville have håndværket ordentligt under huden. Derfor udvider man nu konceptet til at strække sig over 10 individuelle mødegange over flere måneder. Det nye forløb har titlen Sound Sessions, og skal tilbyde en mere dybdegående tilgang til faget som lydtekniker, hvor alle spørgsmål er velkomne:
- Vi skal mødes én gang om måneden, hvor hvert møde har et bestemt fokusområde. Det skal både skabe en bedre kontinuerlighed, og være med til at styrke fællesskabet blandt de tilmeldte, i stedet for at nøjes med en enkelt weekend, fortæller Sophia Sagaradze.
Et af de største barriere, som man møder på vejen til at blive lydtekniker er, at det kræver et indgående netværk, og at det kan være svært at få mulighed for rent faktisk at øve sig i autentiske rammer som eksempelvis et spillested. Derfor har Sophia Sagaradze indgået et samarbejde med en række lokale spillesteder, som stiller teknik og lokale til rådighed for Sound Sessions.
- Det største problem for fremtidige lydteknikere er, at man ikke ved, hvor man kan øve sig. Det er meget dyrt at låne et spillested, og hvis man ikke har en nær ven i branchen, så får man bare ikke mulighed for det. Hvis man er så heldig, at man får lov, så har du kun én chance, og det er under en koncert. Det kan være stressende, og spillestedets lydtekniker har ofte ikke tid til at forklare dig, hvordan man gør, siger Sophia Sagaradze fra Aarhus Lydforening.
Musikere eller sportsudøvere har også brug for at øve sig, så derfor skal Sound Session give interesserede en unik mulighed i optimale rammer, hvor man kan afprøve teknikker, lære håndværket at kende og stille spørgsmål undervejs. Dette skal ske i de rigtige rammer, så forløbet bliver så autentisk som muligt - dog uden de stressende faktorer.
Forløbet kommer til at starte med øvelser med for-indspillet lyd, og vil i foråret blive afsluttet med den ægte varer i form af et liveband, som også stiller sig selv til rådighed for deltagernes spørgsmål eller tvivl. Forløbet skal være med til at styrke deltagernes viden og selvtillid indenfor faget, og målet er, at deres kompetencer kan blive udnyttet til næste sommers festivaler og koncerter.
- Vi ønsker, at Sound Sessions kan åbne dørene for mere samarbejde i branchen i stedet for at isolere enkelte grupper. Det vigtigste for os er, at vi kan skabe et trygt rum for særligt kvinder og kønsminoriteter. Men forløbet åbent for alle. Vi ønsker ikke at ekskludere nogle. På et eller andet tidspunkt kommer vi alle jo alligevel til at arbejde sammen på kryds og tværs, siger Sofia Sagaradze.
For at bygge bro mellem Sound Sessions og selve branchen har Aarhus Lydforening indgået et samarbejde med Aarhus-spillestederne Turkis, Radar, Lydbyen, Institut for X, Volume Village og Train.
Første mødegang er d. 22. november, og Sound Session bliver støttet af ROSA samt Tuborgfondet. Læs mere her.
LÆS OGSÅ: DJ’s hårde virkelighed: Kvinder i musikverdenen fortjener bedre