Nyhed

Donald Trump eller Foo Fighters: Hvem har retten til at pege fingre?

Foo Fighters siger ét, men præsidentkandidaten siger andet. Læs Trump-kampagnens svar til bandets anklager her

Donald Trump og hans kampagnehold reagerer på Foo Fighters’ anklage om republikanernes uautoriserede brug af deres musik under et politisk arrangement i Arizona. Den amerikanske højrefløj insisterer dog på, at de havde rettigheder til at spille "My Hero," på trods af bandets klare afvisning, forklarer Billboard. Trumps rådgiver, Steven Cheung, hævder tilmed på X, at kampagnen havde en gyldig licens til brugen af sangen:


Som GAFFA rapporterede i går, udtrykte Foo Fighters, at de hverken var blevet spurgt om lov til eller ville have givet Trump tilladelse til at bruge sangen. Nu kan dokumenter fra BMI, en af de store rettighedsorganisationer i USA, dog bekræfte at Trump og company alligevel har haft en gyldig licens til at spille sangen, ifølge Deadline. Derfor tyder det altså på, som tingene er lige nu, at Trump trods hårde anklager sidder med de bedste kort på hånden i denne sag.

Det ændrer dog ikke på, at adskillige kunstnere i løbet af de seneste år har protesteret mod, at deres musik bliver brugt til politiske formål uden deres samtykke. The Rolling Stones, Aerosmith, R.E.M., Green Day, Lorde, Sia og Regina Spektor er blot nogle af de mange store navne, der har underskrevet et åbent brev gennem Artist Rights Alliance (ARA). I brevet opfordrer musikerne de store amerikanske politiske partier til at etablere klare politikker, der kræver samtykke fra kunstnere, sangskrivere og ophavsretsejere, før deres musik bliver brugt i en politisk sammenhæng.

Denne opfordring er blevet nødvendiggjort af en række sager, hvor musikere, udover Foo Fighters, har været utilfredse med, at deres sange er blevet brugt ved Trumps politiske kampagner, uddyber Deadline. Blandt dem er Neil Young, som har sagsøgt Trump for brugen af sin musik ved en politisk kampagne i Tulsa. I den forbindelse har den 78-årige musiker udtalt, at han ikke ønskede at være ”temasangen for en splittende, uamerikansk kampagne af uvidenhed og had,” ifølge The Guardian. Andre utilfredse kunstnere inkluderer Celine Dion, som GAFFA tidligere har rapporteret om. Derudover har også Rihanna, Pharrell Williams, Panic! at the Disco samt arvingerne til Tom Petty krævet, at deres musik ikke bruges i Trumps kampagner.


De seneste par år, præget af en intens polarisering, har altså medført en øget opmærksom på, hvordan kultur og musik ofte bliver bragt i spil som redskaber i den politiske kamp, forklarer Deadline. Som det fremgår, har særligt Donald Trumps brug af populærmusik været et gennemgående tema, der kan være svær helt at finde hoved og hale i, fordi grænserne mellem sandhed og spin nærmest bliver udviskede. Under alle omstændigheder skaber det hyppige konflikter mellem det republikanske parti især og de kunstnere, der ikke ønsker at blive associeret med partiets politiske budskaber. Trump-kampagnen fastholder dog, som Billboard gengiver det, at deres brug af musikken er fuldt ud lovlig og kan være et udtryk for den komplekse sammenhæng mellem kunstnerisk frihed, juridiske rettigheder og politisk strategi i dagens USA.

LÆS OGSÅ: RASER OVER TRUMP: "Betragt dette lort som lukket lige nu"

ANNONCE