Nyhed

Regeringen afsætter 600 millioner til kulturen: Vigtig spillestedsordning forlænges

Regeringen vil blandt andet sikre, at en helt særlig ordning for spillesteder vil fortsætte

Regering har netop offentliggjort sit finanslovsforslag, hvori man vil styrke kulturen med cirka 600 millioner kroner i 2025 til 2028. Her vil regeringen blandt andet sikre, at netværks- og genrespillestedsordningen kommer til at fortsætte. En ordning, som har stor betydning for en lang række spillesteder i hele landet. 

Den 5. maj 2024 gik de fire genreorganisationer (Tempi, ROSA, JazzDanmark og Art Music Denmark) sammen om at bringe en kommentar i GAFFA, hvori de satte ord på, hvor vigtig ordningen er for landets spillesteder. På daværende tidspunkt var det usikkert, om ordningen ville blive forlænget efter årsskiftet, og dengang beskrev de netværks- og genrespillestedsordningen som en "katalysator og laboratorium i forhold til udviklingen af fremtidens liveformater". Også Statens Kunstfond meddelte, at man anbefalede regeringen at forlænge ordningen, da evalueringer viste, at dem blandt andet var med til at skabe "et mere helstøbt støttesystem for spillesteder, til stor gavn for både publikum og den lokale sammenhængskraft".

Spillestedsleder hos Radar i Aarhus, Ole G. Jørgensen, fortæller til GAFFA, at det nye finanslovsforslag vækker stor glæde:


- Jeg er meget begejstret. Det er en fantastisk ordning, som giver flere spillesteder i landet mulighed for at arbejde mere netværks- og genreorienteret, hvor man også arbejder med det lokale musikmiljø.

Radar var ikke en del af ordningen, da spillestedet indtil for nylig var udpeget som regionalt spillested. Radar mistede dog sin status som regionalt spillested ved den nye udpegning for 2025 til 2028 sammen med Paletten i Viborg, Spillestedet Thy og Tobakken i Esbjerg (som dog lukkede i 2023, men som efterfølgende blev overtaget af Musikhuset Esbjerg). Ole G. Jørgensen fortæller, at Radar derfor kommer til at sende en ansøgning afsted til netværks- og genrespillestedsordningen, hvis forslaget ender med at blive vedtaget. 

- Så har vi jo en mulighed for at forsætte vores arbejde, hvis vi altså bliver udpeget. Man kan arbejde mere i dybden med udvikling af musikmiljøer, fordi man netop har ressourcerne til at lave nogle andre aktiviteter end bare at sætte et band på scenen. Det giver et stærkere sammenhold på tværs af landet. Man kan jo også se, at dem der har været en del af ordningen, er meget begejstrede for den, for det er skide svært at være et spillested, hvis ikke man er udpeget som et regionalt spillested.  

Konkret afsætter regeringen 13,7 millioner kroner årligt i finanslovsforslaget til netværks- og genrespillestedsordningen. 


Glæde på børnenes vegne
På listen over kulturinstitutioner- og organisationer der har fået en plads på budgettet, finder man også Levende Musik i Skolen, som regering afsætter 11,2 millioner kroner årligt til de næste fire år, så organisationen kan fortsætte med at arrangere skolekoncerter i hele landet. 

GAFFA har snakket med direktør i Levende Musik i Skolen, Gitte Abildtrup, som er meget begejstret for den gode nyhed. 

- Vi har jo armene oppe over hovedet. Vi er ufattelige glade og taknemmelige på børnenes og musikkens vegne. Og så er det selvfølgelig en stor anerkendelse af det daglige arbejde, vi laver for at sikre, at børn møder musik mindst én gang om året. Vi kommer til at sikre, fastholde og udvide vores kommuner, og så arbejder vi jo hele tiden med at udvikle vores koncertformater. Vi er bare mega glade. 


Derudover afsætter regeringen også penge til blandt andet Danmarks Underholdningsorkester, Copenhagen Phil, Kulturmødet Mors, KVINFO's Videncenter og mange flere. Se selv listen her.

LÆS OGSÅ: Kulturminister Jakob Engel-Schmidt indtræder i SVM-regeringens ledelsesudvalg

ANNONCE