Nyhed

Evaluering roser koncertordninger: Nu skal fremtiden afgøres af partierne bag finansloven

Ordningerne har blandt andet skabt flere kulturtilbud udenfor de større byer med inddragelse af det unge vækstlag

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik har netop offentliggjort evalueringen af ordningen for netværks- og genrespillesteder samt puljen til nye formater til livescenenEvalueringen af de to ordninger viser, at der er kommet et større udbud af kulturaktiviteter udenfor de større byer, som er med til at styrke fællesskabet. Derudover viser evalueringen, at spillestederne har været gode til at involvere de unge, som udgør det lokale vækstlag. 

Netværks- og genrespillestedsordningen har eksisteret siden 2021. De nuværende 10 spillesteder blev udpeget for perioden 2022-24 til at formidle og udvikle det rytmiske musikliv. Dette skulle ske med et fokus på nye koncertoplevelser til publikum og samarbejder på tværs af geografi og genrer.

Udover netværks- og genrespillestedsordningen har Statens Kunstfond også evalueret ordningen for nye formater for livescenen. Her har spillestedet VEGA fået tilskud til at arbejde med formater, som kan inspirere spillesteder i resten af landet. 


I en pressemeddelelse skriver udvalget, at man anbefaler, at begge ordninger fortsætter, da de to puljer "har skabt et mere helstøbt støttesystem for spillesteder, til stor gavn for både publikum og den lokale sammenhængskraft".

Hos interesseorganisationen Dansk Live ser man positivt på ordningen, og opfordrer således også til, at den fortsættes.

“Det er meget positivt, at projektstøtteudvalget på baggrund af deres evaluering mener, at man bør fortsætte ordningerne. Arbejdet hos både netværks- og genrespillesteder og udviklingsarbejdet med nye formater har været en lille revolution for den levende musik herhjemme, og det er selvfølgelig vigtigt, at det arbejde kan fortsætte”, siger Esben Marcher, direktør i Dansk Live.


Afgøres af finansloven
Hvorvidt de to puljer kan fortsætte efter 2024, skal afgøres af partierne bag den nye finanslovsaftale. Ifølge direktør i Dansk Live Esben Marcher har ordningerne været en vigtig saltvandsindsprøjtning til den danske livescene med flere fordele.

“Begge ordninger har været et afgørende løft for den levende rytmiske musik ved at understøtte den kunstneriske mangfoldighed på spillestedsområdet og bidrage til udviklingen af den levende musik i hele landet, styrke sunde fællesskaber for unge og understøtte trivsel i lokalområderne”, siger Esben Marcher, og tilføjer, at Dansk Live har oplevet stor opbakning til ordningerne fra deres medlemmer.

“Det er derfor afgørende for det hjemlige musikliv, at finansieringen fastholdes. Vi oplever stor opbakning omkring ordningerne fra vores medlemmer og politikere og embedsværk, men det bliver i år afgørende, at finansieringen til videreførelse kommer med i finansloven for 2025”.


LÆS OGSÅ: NY UNDERGRUNDSSCENE: Der vil være koncerter med unge bands, DJs, standup og meget andet

ANNONCE