Nyhed

Svindelsag: “Jeg blev rimelig rystet over det, vil jeg gerne indrømme”

I dag fortsætter retsmøderne om svindel med musikstreaming og brud på ophavsretsloven. GAFFA følger med fra retssalen i Aarhus

En 53-årig mand er tiltalt for at have svindlet sig til over 4 millioner kroner i royalties fra forskellige musikstreamingtjenester, og for at have udgivet ophavsretsbeskyttet musikalske værker uden tilladelse. 

- Jeg blev rimelig rystet over det, vil jeg gerne indrømme.

Sådan udtaler Erling Olsen i retten fra pladeselskabet Go' Danish Folk Music, og som i dag vidner mod en tidligere samarbejdspartner - den 53-årige mand, som står tiltalt i sagen.


Gennem 69 abonnementer bliver den tiltalte anklaget for kunstigt at have afspillet 689 sange igen og igen, så royaltyindtægterne dermed også ville stige. Derudover er den 53-årige tiltalt for brud på ophavsretsloven, da anklageren mener, at flere af sangene indeholder musik, som ikke tilhører den tiltalte.   

Ved dagens retsmøde i retten i Aarhus blev sagen opsummeret, og i alt fem vidner var indkaldt til at afgive vidneforklaring. Heriblandt altså Erling Olsen, som i 1997 stiftede pladeselskabet Go' Danish Folk Music, som udgiver dansk folkemusik og arrangementer af allerede eksisterende værker. Sagen omfatter fem danske folkemusikgrupper, som alle er signet hos pladeselskabet, og som altså har oplevet, at deres musik er blevet udgivet uden deres samtykke, hvor flere eksempler var blevet ændret i blandt andet tempo, længde og pitch. 

- Min kammerat i bandet Christoffer Dam gjorde mig opmærksom på, at det eksisterede. Han hører altid ny musik, når han skal slappe af. Tilfældigvis trykker han på et nummer på Tidal, og det var så vores egen musik, fortæller Jonas Kongsted fra folkemusikgruppen Trias, hvorefter to musikeksempler bliver afspillet i retten. Det originale Trails-nummer, og nummeret som blev udgivet uden deres tilladelse, hvor tempoet er øget, og nummeret dermed er kortere. Dette gentager sig gennem de andre vidneforklaringer med repræsentanter fra folkemusikgrupperne Dreamers Circus og Kasír.


Erling Olsen fra Go' Danish Folk Music indledte et samarbejde med den 53-årige tiltalte tilbage i 2006 om digital distribution, da den tiltalte havde kontakt til det internationale distributionsselskab Ioda, som senere er blevet opkøbt af The Orchard. På daværende tidspunkt eksisterede streamingtjenester ikke endnu, og den digitale distribution skulle derfor omfatte downloads fra platforme som eksempelvis iTunes. Efterfølgende fortsatte samarbejdet, så musikken kunne komme online via streaming. Her indgik den tiltalte altså også som distributør for pladeselskabet. 

Erling Olsen fortæller i retten, at samarbejdet ophørte i december 2015 uden konflikt, da Erling Olsen skiftede til en anden distributør. Efter den 1. december 2015 havde den tiltalte altså ikke længere tilladelse til at uploade musik til platformene, og skulle også tage hele kataloget ned, så den nye distributør kunne uploade på ny. Erling Olsen fortæller, at han ikke selv havde opdaget, at der var sket misbrug med sine artisters musik.

En af artisterne, Andreas Tophøj - som har givet vidneforklaring ved et tidligere retsmøde - havde ved et tilfælde opdaget, at hans musik var udgivet under et andet navn, og kontaktede dengang Erling Olsen.


- Jeg blev rimelig rystet over det, vil jeg gerne indrømme, fortæller Erling Olsen, som uddyber, at han dengang ikke kontaktede den tiltalte.

- Jeg vidste ikke, det var ham til at starte med. Man kunne jo forestille sig, at en eller anden bare havde kopieret musikken og lagt det op. Det er jo det, vi alle sammen går og frygter, for det er jo rimelig nemt at gøre. Jeg tænkte ikke, at det var nogle af mine samarbejdspartnere eller tidligere samarbejdspartnere.

69 abonnementer og 689 sange
Repræsentant for Rettighedsalliancen Thomas Heldrup fortæller, at organisationen blev bekendt med sagen i 2017 af deres medlemmer Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund, som havde opdaget et "unormalt afspilningsmønster" på flere streamingplatforme. Rettighedsalliancen igangsætte derefter deres egen open-source undersøgelse og kontaktede også Spotify, som leverede et øjebliksbillede af 200 musikalske værker.


- Nogle album gik fra 0 til 8000 afspilninger på én til to dage fra et meget lille antal brugere, fortæller Thomas Heldrup, som til daglig er Head of Content Protection and Enforcement i Rettighedsalliancen.

Tiltalte erkendte, at det var hans brugerprofiler, som stod på listen af brugere i undersøgelsen, som har afspillet de udvalgte værker. Blandt andet beskrev Spotify i deres undersøgelse, at en bruger "tilsyneladende" har afspillet den samme playliste 593, 593 og 596 gange over tre dage.

- Det er nok svært for os med normale lyttermønstre at ramme så tæt på det samme antal afspilninger hver dag, fortæller Thomas Heldrup, da anklageren spørger, om det er et normalt lyttemønster for en musiklytter. 


Spotify oplyste blandt andet til Rettighedsalliancen, at 20 brugere afspillede omkring 36.000 numre på en uge.

- Vi kender ikke til måden, det er foregået på. Men vi kan se på vores oplysninger fra Spotify og vores egne undersøgelser, at der er foregået noget systematisk, fortæller Thomas Heldrup. 

Den tiltalte har tidligere forklaret de mange abonnementer og de mange afspilninger med, at han i forbindelse med sit arbejde i musikbranchen skulle "lave en stikprøve ud fra et katalog på cirka 20.000 numre".


Erling Olsen fra Go' Danish Folk Music fortæller, at han selv kun har ét streamingabonnement:

- Man går ind for at tjekke om tingene ligger rigtigt og for at høre nogle andre kunstnere. Men det kræver kun ét abonnement. Og ved mange af streamingtjenesterne kan man også have en gratis bruger. Så ud fra mit synspunkt behøver man kun et abonnement for at tjekke, at tingene ligger rigtigt derinde, siger Erling Olsen. 

Den 53-årige tiltalte mand nægter sig skyldig. Det næste retsmøde er planlagt til at finde sted den 15. marts, og der forventes at falde domsafsigelse den 21. marts. 

 


LÆS OGSÅ: Svindelsag: Musikere opdagede deres sang under et andet navn på streamingtjeneste

 

ANNONCE