En 53-årig mand er tiltalt for at have svindlet sig til over 4 millioner kroner i royalties fra forskellige musikstreamingtjenester
I sidste uge kom det frem, at en 53-årig mand er tiltalt for at have svindlet sig til 4.380.000 royalty-kroner fra streamingtjenesterne Spotify, Apple Music og Yousee Music. Gennem 69 abonnementer bliver den tiltalte anklaget for kunstigt at have afspillet 689 sange igen og igen, så royaltyindtægterne dermed også ville stige. Derudover er den 53-årige tiltalt for brud på ophavsretsloven, da anklageren mener, at flere af sangene indeholder musik, som ikke tilhører den tiltalte.
Musikerne, som mener, at deres musik er blevet udgivet uden deres tilladelse og under et nyt kunstnernavn, meldte derfor sagen til politiet. Konkret anklages den sigtede her for at manipulere med sangen ved eksempelvis at ændre tempo og pitch for derefter at udgive dem med en ny titel og et nyt kunstnernavn.
"Tempoet er skruet op, men det gør det jo ikke til ny musik. Det er stadig vores nummer, og vi har ikke givet tilladelse eller overdraget retten til andre," sagde en af musikerne i retten i Aarhus ifølge Ritzau i Kulturmonitor.
Den 53-årige mand nægter sig skyldig i alle anklager. Han forklarer i stedet, at det var en "filhåndteringsfejl", som resulterede i, at den tiltalte selv blev registreret som rettighedshaver af i alt 37 sange. Fejlen skulle være sket i forbindelse med den tiltaltes konsulentarbejde i musikbranchen, hvor han blandt andet skulle lave stikprøvekontroller i et katalog på 20.000 numre. Det er - ifølge den tiltalte - også forklaringen på, hvorfor han havde 69 abonnementer til streamingtjenesterne, da konsulentarbejdet bestod i at "tjekke på tværs af enheder, styresystemer og browsere". Det skrev Ritzau.
Et velkendt problem
Det bliver ikke beskrevet præcis, hvordan den 53-årige har begået svindlen, men det er et velkendt fænomen, at streamingtjenester oplever problemer med såkaldte "stream-farms", som er servere, der kunstigt øger antallet af streams på en eller flere sange ved at afspille den igen og igen. Det kan eksempelvis foregå via adskillige enheder og/eller kunstig intelligens.
Derfor planlægger Spotify at indføre nye krav i løbet af årets første kvartal for, hvornår en sang er berettiget til at modtage royalties. Planen er, at en sang minimum skal have opnået 1000 afspilninger indenfor et år, og vigtigst i denne sammenhæng, så kommer Spotify også til at indføre en minimumsgrænse for, hvor mange antal unikke lyttere en sang skal opnå. På den måde kan en stream-farm ikke bare afspille den samme sang igen og igen for derefter at indkassere en stor pose royalties. Spotify afslører ikke præcis, hvor mange unikke lyttere en sang skal opnå for at blive royaltyberettiget, da man "gerne vil forhindre aktører med dårlige hensigter i at udnytte systemet". Det skriver streaming-giganten selv på deres hjemmeside.
Et andet initiativ som Spotify planlægger af udrulle i løbet af årets første kvartal er, at platformen får mulighed for at uddele bøder til svindlere på platformen. Lige nu bliver et ulovligt track fjernet fra Spotify, og der følger umiddelbart ingen yderligere konsekvens. Det vil det nye initiativ dog ændre således, at Spotify kan uddele bøder til vedkommende, som uploader det ulovlige track eller bruger stream-farms. Derudover vil Spotify også uddele bøder til en eventuel distributør og pladeselskab, som måtte være involveret.
Sagens sidste retsmøde er planlagt til at finde sted i morgen i retten i Aarhus. GAFFA vil være til stede for at følge sagens udvikling.
LÆS OGSÅ: Konsulent nægter sig skyldig i musiksvindel: Havde 69 streamingabonnementer