Nyhed

Amnesty lancerer underskriftindsamling for dødsdømt rapper

Den iranske rapper er dømt til døden for sine tekster, som kritiserer landets præstestyre

"Der skal efterhånden meget til at få mig til at spærre øjnene op, når jeg tjekker netnyheder, men én nyhed vakte min udelte opmærksomhed, da jeg læste den i slutningen af april: Den iranske rapper Toomaj Salehi er blevet dømt til døden – ikke for at have slået nogen ihjel, men blot for i sine sange at have støttet demonstrationer i Iran i forbindelse med Mahsa Aminis død i 2022 – kvinden, der blev anholdt, fordi hun havde båret sit hovedtørklæde forkert, og omkom i det iranske moralpolitis varetægt". 

Sådan indleder GAFFAs konstituerede chefredaktør Ole Rosenstand Svidt sin leder den 21. maj. Nu er menneskerettighedsorganisationen Amnesty International også gået ind i sagen om den dødsdømte rapper, og lancerer i dag en underskriftsindsamling, som kræver omgående løsladelse af Toomaj Salehi. 

Ifølge Amnesty International bliver den iranske rapper udsat for elektriske stød, dødstrusler og vold i fængslet, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. Det iranske styre intensiverede sidste år brugen af dødsstraf, da "Kvinde, Liv, Frihed"-bevægelsen skabte store protester i landet mod præstestyret.


Salehi blev pågrebet under protesterne, og efterfølgende delte myndighederne et skræmmende billede, hvor rapperen sidder med bind for øjnene på bagsædet af en bil. Toomaj Salehi blev dengang idømt seks års fængsel for at deltage i protesterne, men blev senere løsladt på grund af fejl i dommen. Efterfølgende blev den iranske rapper dog dømt til døden for budskaberne sin musik.

Ifølge tal fra Amnesty International henrettede Iran 853 mennesker i 2023. Det placerer Iran på 2. pladsen lige efter Kina på listen over lande, som henretter flest mennesker om året. Det er en stigning på hele 48 procent fra året før, hvor 576 blev henrettet. Blandt de henrettede i 2023 er mindst 24 kvinder og mindst fem personer, som var mindreårige, da de begik forbrydelsen.

De iranske myndigheder offentliggør ikke selv statistikker over dødsdomme og henrettelser. Amnesty International har derfor hentet tallene gennem et samarbejde med den uafhængige non-profit-organisation Abdorrahman Boroumand Center, som arbejder for at fremme demokrati og menneskerettigheder i Iran. Derudover har Amnesty International indhentet data fra åbne kilder, herunder rapporter fra statslige medier, uafhængige medier og andre menneskerettighedsorganisationer.


Læs mere om Amnesty Internationals underskriftindsamling her, og hør selv et eksempel på en af Toomaj Salehi sange nedenfor, hvor hans tekster lyder således:

”Skyd os i ryggen, dræb de tørstige. Vær stolt af mordene på de ubevæbnede, der søger retfærdighed. Mal regimets forbrydelser over med smukke farver. Tag de gode nyheder væk og morgendagens hævn” / ”Afvent ikke en frelser, det kommer ikke. Du er din egen frelser, din egen helt. Hvis du og jeg bliver vi, så er vi ustoppelige. Vi er vores tids frelsere, vores skjulte imam”.


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Støt den dødsdømte rapper Toomaj Salehi

ANNONCE