Amerikanerne får mange danske metalkoncerter, mens dansk jazz jammer i Japan
Aldrig før er der modtaget så mange ansøgninger fra danske musikere, som gerne vil rejse internationalt med deres musik. Det viser den nye rapport Dansk Musikliv i Tal 2023, som er udarbejdet af de fire genreorganisationer JazzDanmark, Tempi (rootsmusik), Art Music Denmark (klassisk, ny kompositionsmusik samt lydkunst) og ROSA (rytmisk musik). Rapporten er den første udgave af en fælles rapport fra de fire organisationer, som efter planen skal udkomme årligt. Hvert år er de fire genreorganisationer med til at udbetale transportstøtte til danske musikere, som gerne vil rejse internationalt med deres musik. Nu kan man læse, hvilke lande der er særligt populære blandt ansøgerne.
Sidste år fik 69 lande fordelt på seks kontinenter besøg af danske musikere, som i alt spillede knap 1500 koncerter. Ifølge data fra rapporten ser alle fire genreorganisationer en "voldsom vækst i efterspørgsel" fra ansøgere, der gerne vil rejse internationalt med deres musik. Det er de højeste antal ansøgere nogensinde til puljen for international transportstøtte, og efterspørgslen "overgår langt bevillingsrammerne på alle fire genreområder". Dog understreger rapporten, at tallene fra ROSA og Tempi i øjeblikket kun rækker tilbage til 2020 og 2019.
Jazz i Japan og metal i USA
Rapporten viser også, hvilke lande danske musikere helst ville besøge. Vores nabo i syd Tyskland er den største værtsnation på tværs af alle fire genreorganisationer. Men ifølge rapporten er Japan det land i verden - næstefter Tyskland -, som har fået flest ansøgere fra danske jazzmusikere. I alt har JazzDanmark modtaget 10 ansøgninger om i alt 76 koncerter i Japan, hvoraf otte har fået bevilliget transportstøtte.
Indenfor folk- og rootsgenren er danske ansøgere særligt vilde efter at besøge Canada. Her søgte i alt seks danske kunstnere om at få støtte til at besøge landet. Heriblandt GAFFAs tidligere forsideband AySay, som i 2023 fik bevilliget støtte til deres turné i landet. Genreorganisationen Tempi modtog ansøgninger om støtte til i alt 51 koncerter i Canada.
Klassisk musik, nyere kompositionsmusik og lydkunst fordeler sig anderledes, da en tredjedel af bevillingen fra Art Music Denmark er gået til aktiviteter inden for landets grænser med internationale kunstnere. Dog er de danske kunstmusikere særligt opmærksomme på lande som Tyskland, Island og USA.
Data fra rapporten viser også, at rytmiske musikere inden for blandt andet rock- og popgenren meget gerne ville spille i Tyskland og USA i 2023. Særligt de to danske metalbands Cabal og Hexis har spillet flittigt i USA, og ansøgte i 2023 om støtte til i alt 68 koncerter på amerikansk jord. Genreorganisationen ROSA modtog ansøgninger fra ni kunstnere, som tilsammen søgte om støtte til 151 koncerter i Nordamerika.
Dyk selv ned i tallene her.
LÆS OGSÅ: Lærke Emilie sætter fokus på mental sundhed i musikbranchen med ny singleudgivelse