Nyhed

Planklagenævnet afviser lovligheden af store megakoncerter på Dyrskuepladsen i Odense

Planklagenævnet afviser Odense Kommunes vurdering om lovligheden af megakoncerter på Dyrskuepladsen

Tidligere har Odenses borgmester og en byrådspolitiker hævdet, at store koncerter som dem med Bruce Springsteen og Rammstein ikke stred mod lovgivningen. Men nu har Planklagenævnet afvist den vurdering
I september 2023 blev det klart, at ikke alle odenseanere var lige begejstrede for Socialdemokratiet og Det Konservative Folkepartis planer om at skabe en af Nordeuropas største koncertpladser med en kapacitet på op til 70.000 gæster. Det førte til oprettelsen af foreningen Dyrskuepladsens Naboer, som sammen med miljøretsadvokat Håkun Djurhuss satte sig for at undersøge planerne om den permanente koncertplads nærmere. Det var særligt støjgenerne, der var problematisk for kommunens planer, fortalte Håkun Djurhuss dengang. 

Sidste sommer kunne man opleve Rammsteins kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen, som blev besøgt at 94.000 koncertgængere fordelt over to dage, hvor GAFFAs anmelder også noterede sig det høje lydniveau, der strakte sig langt ud over pladsen. I juli måned var det Bruce Springsteen & E Street Band, der sammen med mere end 50.000 koncertgæster stod på den omdiskuterede dyrskueplads.
Her noterede GAFFAs anmelder sig, at "marken ved Odense Sygehus var måske ikke den mest charmerende setting, men det glemte man som sagt i store dele af koncerten. Selve afviklingen fungerede også tilsyneladende upåklageligt med hurtig udgang efter koncerten, som man forlod udblæst, mættet og mat. Mere havde vi ikke kunnet håbe på." 

Planklagenævnet har konkluderet, at de populære koncerter med blandt andet The Boss, der ellers fik fem stjerner for sin optræden, ikke blev afholdt på et lovligt grundlag. Afgørelsen betyder, at Odense Kommune ikke kan fortsætte med at afholde koncerter i samme skala uden først at udarbejde en ny lokalplan, der inddrager offentligheden.

Ifølge Fyens.dk har megakoncerterne tæt på Odenses bymidte længe været genstand for kritik. Nu fastslår Planklagenævnet, at de store arrangementer ikke var i overensstemmelse med gældende regler, da den nuværende lokalplan ikke er udarbejdet til at håndtere begivenheder af denne størrelse. Dette står i skarp kontrast til udmeldinger fra Odense Kommunes kulturrådmand Søren Windell (K) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der tidligere har afvist bekymringer om mulige lovbrud.

"Vi tager naturligvis Planklagenævnets afgørelse til efterretning. Jeg er meget overrasket, for jeg var overbevist om, at vi var på sikker grund", udtaler Borgmester Peter Rahbæk og tilføjer:


"Derfor har jeg bedt om en redegørelse for at få klarlagt alle detaljer. Det ændrer dog ikke ved, at målet og ambitionen fortsat er at sikre store koncerter på Dyrskuepladsen."

En ny lokalplan er nødvendig, før Dyrskuepladsen igen kan danne ramme om store koncerter. Afdelingschefen i By- og Kulturforvaltningen udtaler, citeret fra Mit Odense:

"Vi tager naturligvis afgørelsen til efterretning og må konstatere, at Planklagenævnet har nået en anden juridisk vurdering end Odense Kommune og vores eksterne rådgivere," siger han og tilføjer:


"Arbejdet med at udarbejde lokalplanen er dog allerede sat i gang, og der er intet i afgørelsen, der ændrer ved vores faglige vurdering af, at det er muligt at skabe en lokalplan, der åbner for fremtidige koncerter." Den nye lokalplan forventes at blive vedtaget i løbet af foråret.

Foreningen Dyrskuepladsens Naboer, der oprindeligt indsendte en klage til Planklagenævnet med hjælp fra advokat Håkun Djuurhus, risikerer derfor at stå tilbage uden reelle ændringer – på trods af afgørelsen. Advokaten har dog udtalt til Fyens.dk, at der skal gennemføres en miljøvurdering, som tager stilling til lydniveauet, som han mener vil være svært at overholde i forbindelse med store koncerter.

Drama i Odense: Store koncertdrømme kan ikke ske lovligt


ANNONCE