Nyhed

EFTER DØDSFALD: Kendt sangskriver ønsker aldersgrænse i musikindustrien

Ingen under 18 år bør være i boybands, mener kendt sangskriver

Debatten om branchens ansvar forsætter efter tabet af verdensstjernen Liam Payne, som for alvor satte en stor streg under, hvordan ungdom og popstjernestatus kan være en farlig cocktail. Det kunne flere medier berette om, da store skikkelser indenfor musikken pludselig råbte vagt i gevær. Her stod kendte frem og beskyldte blandt andet industrien for at udnytte de unge talenter som pengemaskiner og fremhævede hvordan systemet ikke formår at beskytte de unge, der på mange måder lever et turbulent liv i verdens ubarmhjertige søgelys.

"Ingen under 18 år bør være i boybands"
 One Direction-medlemmets tragiske dødsfald genopliver altså debatten om ungdomsidoler, der er i konstant overvågning af stort set hele verden. Dertil opfordrer flere prominente skikkelser fra industrien til, at unge under 18 år ikke længere skal deltage i store verdenskendte musikfænomener. Det skriver mediet the Guardian, der  beretter at Guy Chambers, en af Storbritanniens førende sangskrivere og ven af Robbie Williams, har udtalt sig om farerne ved at udsætte så unge mennesker for musikbranchens krav og forventninger.

Den nu 61-årige Guy Chambers påpeger, at det kan være skadeligt for unge at blive kastet ind i en voksenverden, før de er følelsesmæssigt rustede. Han henviste til vennen og verdensstjernen Robbie Williams' tidlige oplevelser som et eksempel på de udfordringer, unge artister kan stå overfor uden tilstrækkelig beskyttelse, og som vi også delte i artiklen: "Et hav af mindeord".

Robbie Williams debuterede med boybandet Take That i 1990 og skrev således på sin Instagram i forbindelse med Liam Paynes bortgang: "Liams udfordringer var meget lig mine, så det gav mening at række ud og tilbyde, hvad jeg kunne. Og det gjorde jeg. Jeg gætter på, at det i disse øjeblikke er værd at gentage – vi ved ikke, hvad der foregår i folks liv. Hvilken smerte de gennemgår, og hvad der får dem til at opføre sig, som de gør". Dertil understreger han, at vi har tendens til at dele vores tanker med hvem som helst online, og vi bilder os ind, at de kendte, vi skriver om, ikke ser det. Han tilføjer, "men det gør de. De er virkelige, de har hud og knogler, og de er enormt sensitive".


Derfor opfordrer blandt andet Guy Chambers nu også til, at unge under 18 år ikke længere bør blive en del af boybands. Det skriver The Guardian og tilføjer at opråbet om at sætte en aldersgrænse for unge i musikindustrien også bakkes op af Mike Smith, som er tidligere musikchef hos Warner. Han understreger vigtigheden af bedre beskyttelse af unge artister og påpeger, at ellers velfungerende unge, der træder ind i musikverdenen som teenagere, ofte er for umodne eller sårbare til at håndtere presset.

Liam Payne var blot 16 år, da han for alvor opnåede verdensberømmelse med One Direction i den britiske udgave af X Factor. Den markante og altoverskyggende opmærksomhed medførte en længere kamp med psykiske problemer for Liam Payne. Der blev blandt andet fundet medicin for behandling af angst på Liam Paynes hotelværelse efter hans død.

En dokumentar om presset
Musikbranchen har været vidne til en stigende debat om mental sundhed og beskyttelse af unge stjerner den seneste tid.


Diskussionen er yderligere intensiveret af den kommende BBC-dokumentar Boybands Forever, produceret af Louis Theroux, som vil belyse de psykiske belastninger, unge stjerner ofte oplever. Dokumentaren indeholder interviews med tidligere boyband-medlemmer og udforsker de ekstreme op- og nedture, som tidlig berømmelse kan føre med sig. Den giver derfor en vished om, hvordan berømmelse ofte bliver en idealiseret illusion, og hvordan mange unge stjerner ender med at kæmpe med blandt andet angst og depression. Det beskriver The Guardian.

Det tidligere One Direction medlem er dog ikke alene i kampen mod berømmelsens bagslide og de medfølgende mentale udfordringer.

Flere eksempler på stjernes kamp
YouTube findes blandt andet dokumentarserien fra 2020 om den nu 30-årige Justin Bieber, der for alvor slog igennem på verdensplan tilbage i 2008-2009. Det betyder, at han dengang var blot 14 år gammel. Serien hedder Justin Bieber: Seasons og afbilder den canadiske superstjerne i behandling for blandt andet svær angst og depression.


Tilsvarende udgav Selena Gomez i samarbejde med AppleTV dokumentaren fra 2022, My Mind and Me, der råt og intimt følger den tidligere Disney-stjerne gennem seks år i spotlightet, hvor hun gennemgår behandling for diverse psykiske og fysiske lidelser i løbet af sin karriere.

Prime Video introducerede også dokumentaren Chasing Happiness, der følger bandet Jonas Brothers i deres gendannelse efter flere år adskilt fra hinanden. Brødrene fortæller om den barske virkelighed og jagten på karrieren, der næsten skilte dem ad og medførte flere udfordringer, der var svære at overkomme.

Tilsammen udgør disse et indblik i berømmelsens bagside, der blot forstærkes af det seneste tab af Liam Payne. Sharon Osbourne, tidligere dommer ved den britiske udgave af X Factor, skrev på sin Instagram: "Liam. Vi svigtede dig alle. Hvor var denne branche, da du havde brug for dem? Du var kun et barn, da du trådte ind i en af de hårdeste industrier i verden."


LÆS OGSÅ: NÅR ET IDOL GÅR BORT: Hvordan skal vi håndtere sorgen?

ANNONCE