Ny rapport viser, at investeringer i Aarhus' kulturliv forbedrer både livskvaliteten og den økonomiske vækst
Ny rapport udført for Aarhus Kommune peger på, at investeringer i kulturlivet kan øge livskvaliteten hos borgerne. Konsulentvirksomheden Silverlining Research står bag den omfattende rapport, som undersøger aarhusianernes holdning til og opfattelse af det kulturelle fællesskab i byen.
Projektets overordnede formål var at estimere den samlede økonomiske betydning af kultur- og fritidsområdet i Aarhus Kommune for både borgere og samfundet. Det er tydeligt, at befolkningen i Aarhus mener, at kultur- og fritidslivet i byen er med til at gøre Aarhus til et godt sted at bo. Det mener 78%, og ifølge rapporten angiver hele 52% af de borgere, der mener det, at særligt kulturlivet er blandt årsagerne til, at Aarhus er en god by at bo i.
Investeringer i kulturen har ikke kun vist sig at gavne borgernes trivsel, men har også en positiv indvirkning på de økonomiske forhold i kommunen. Kultur- og fritidslivet i Aarhus Kommune sikrer nemlig beskæftigelse til 11.677 personer og bidrager med 7,6 millioner kroner til den årlige bruttoværditilvækst.
Desuden er aarhusianerne villige til at øge deres månedlige skattebetaling med et gennemsnit på 163 kroner for at understøtte kultur- og fritidslivet, hvilket vil sikre midler til at udvikle og opretholde de eksisterende tilbud. Rapporten konkluderer, at kultur- og fritidslivet styrker en række instrumentelle og iboende værdier, der kommer borgerne til gavn og understøtter større medborgerskab i kommunen.
Dette er naturligvis en glædelig nyhed for Aarhus Kommune, men det har indtil videre ikke fået rådmand Rabih Azad-Ahmad (RV) til at overveje om, der skal indhentes midler via skatten til byrådets budgetforhandlinger for 2025.
I et skriftligt svar til Kulturmonitor udtaler rådmanden: "Jeg mener ikke, at vi skal lave skattestigninger. Men vil skal lytte til borgerne og sikre, at der fortsat bliver investeret massivt i kulturen."
Rapporten er udarbejdet som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse af 2.598 borgere i Aarhus Kommune, indsamlet i perioden 11. juni til 12. juli 2024. Der er udsendt 23.648 spørgeskemaer til tilfældige borgere over 15 år baseret på cpr-registreringer. For at sikre repræsentativitet er alt data vægtet, så de afspejler kommunens borgeres reelle fordeling på køn, alder og bopæl.
Denne nye rapport underbygger det positive bidrag, som kultur- og fritidslivet har for både den personlige trivsel og den økonomiske udvikling i Aarhus Kommune. Det fremhæver vigtigheden af fortsætte investeringer i kulturen, der hermed kan anses som en nøglekomponent for borgernes trivsel.
LÆS OGSÅ: Region Midtjylland investerer millioner i musik og trivselsfremmende kulturinitiativer