Nyhed

Israels omdiskuterede Eurovision-bidrag fremføres til FN-ceremoni

Den israelske sanger Eden Golan fremfører den oprindelige og politisk kontroversielle version af Israels Eurovision-bidrag under en FN-ceremoni, som markerer årsdagen for Hamas' terrorangreb

Den israelske sanger Eden Golan synger den originale version af Israels Eurovision-bidrag under en FN-ceremoni, rapporterer nyhedssiden Ynet.

Dette kan måske skabe undren for de fleste, da netop den originale udgave af Israels bidrag ikke blev godkendt til konkurrencen på grund af mistanken om politiske budskaber. Sangen blev nemlig beskyldt for at referere til Hamas' terrorangreb, som fandt sted den 7. oktober 2023. 

Før afviklingen af dette års Eurovision Song Contest var der desuden store spekulationer om, hvorvidt Israel overhovedet måtte deltage på baggrund af den politiske sangtekst, som ifølge arrangøren European Broadcast Union (EBU) var imod konkurrencens retningslinjer. Det resulterede i, at sangen derfor blev omskrevet, og man ændrede sangtitlen fra "October Rain" til "Hurricane". 


Dog blev det i går annonceret, at den originale version med titlen "October Rain" vil blive fremført ved en ceremoni i FN-regi den 7. oktober, som markerer årsdagen for Hamas' terrorangreb mod Israel. Arrangementet er organiseret af Israels udenrigsministerium. 

Ceremonien vil blive overværet af familier til gidsler, der i øjeblikket holdes fanget af Hamas i Gaza, pårørende til terrorofre, USA's ambassadør i FN, Linda Thomas-Greenfield, samt diplomater fra forskellige lande. Fremtrædende figurer fra det jødiske samfund i USA forventes også at deltage, ifølge Ynet.

Samtidig vil udenrigsministeriet afholde mindearrangementer ved israelske ambassader verden over for at markere etårsdagen for det dødelige Hamas-terrorangreb


Udover at sangen blev ændret op til afholdelsen af Eurovision Song Contest i Malmø var Israels deltagelse i sangkonkurrencen et omdiskuteret emne på grund af krigen i Gaza. Over 500 personer fra den danske musikbranche underskrev blandt andet en underskriftsindsamling, og der fandt en demonstration sted foran DR Koncerthuset den 17. februar, da det Danske Melodi Grand Prix løb af stablen. Foruden Danmark fulgte lignende bevægelser i blandt andet Sverige, Island, Norge og Finland, som også igangsatte underskriftindsamlinger og demonstrationer mod Israels deltagelse i Eurovision. 

Protesterne nåede desuden lokalpolitisk niveau, hvor Israels deltagelse i konkurrencen blev drøftet blandt politikere i værtsbyen Malmø. 

Eden Golan endte til dette års Eurovision Song Contest på en femte plads.


Den originale udgave af sangen blev fremført for første gang i Israel blot seks dage efter konkurrencen under en stor demonstration, der krævede, at regeringen gjorde mere for at acceptere en gidselaftale, skrev det israelske medie The Jerusalem Post. 

Eden Golan fortalte tilskuermængden i den forbindelse, at det var hendes første optræden, siden hun vendte tilbage fra konkurrencen:
"Jeg vi synge "October Rain" i aften. Dette er min bøn om at bringe alle hjem igen. Jeg vil ikke stoppe med at få vores stemme hørt i Israel og verden over, indtil alle er vendt hjem," sagde hun dengang. 

LÆS OGSÅ: LEDER: Skal Israel boykottes fra Eurovision Song Contest?


ANNONCE