Deezer har lanceret et nyt AI-værktøj, der skal gøre det nemmere at fjerne AI-sange fra playlister på platformen
Streamingtjenesten Deezer oplyser, at deres nye AI-søgningsværktøj har sporet, at der bliver uploadet omkring 10.000 "fuldt AI-genererede sange" til platformen hver eneste dag. Det svarer til omkring 10 procent af alt indhold på Deezer. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
Læs også: Koda: Generativ AI kræver politisk rammesætning
I starten af 2024 afslørede Deezer, at man ville slette 26 millioner "ubrugelige tracks", der blandt andet bestod af "støj, mono-track albums (et helt album bestående af den samme sang), falske artister og tracks, der ikke var blevet lyttet til de seneste 12 måneder".
Nu tilføjer Deezers CEO, Alexis Lanternier, at man planlægger at “ekskludere” fuldt AI-genererede numre fra “algoritmiske og redaktionelle anbefalinger.” Det kan blandt andet tolkes som kuraterede playlister, der er skabt af platformen selv, hvor AI-musik altså ikke længere kommer til at figurere.
En rapport fra 2024 vurderer, at kunstig intelligens kommer til at koste musikskabere og rettighedshavere omkring 4 milliarder euro frem til 2028, hvis ikke der bliver grebet ind. Her vil det nye værktøj være med til at sikre, at den teknologisk udvikling ikke bliver bremset, men at det sker med omtanke for kunstneres rettigheder, udtaler Alexis Lanternier:
"Efterhånden som kunstig intelligens fortsat forstyrrer musikøkosystemet i stigende grad, med en voksende mængde AI-indhold, der oversvømmer streamingplatforme som Deezer, er vi stolte over at have udviklet et banebrydende værktøj, der vil øge gennemsigtigheden for både skabere og fans," udtaler Alexis Lanternier i en pressemeddelelse og tilføjer:
"Generativ AI har potentialet til at påvirke musikskabelse og -forbrug positivt, men dens anvendelse skal styres med ansvarlighed og omtanke for at beskytte kunstneres og sangskriveres rettigheder og indtægter. Fremadrettet har vi til hensigt at udvikle et mærkningssystem for fuldt AI-genereret indhold og udelukke det fra algoritmiske og redaktionelle anbefalinger."
Læs også: Tysklands musikrettighedsorganisation sagsøger selskab bag ChatGPT for uautoriseret brug af sangtekster
I december 2024 ansøgte Deezer om to patenter på et nyt værktøj, der kan opdage AI-genereret musik, blandt andet fra nogle af de største AI-værktøjer som Suno og Udio, og nu er det altså lanceret.
Suno blev for nylig sagsøgt af den tyske rettighedsorganisation Gema, som svarer til dansk Koda, og tidligere har rettighedsorganisationen også sagsøgt OpenAI, der står bag ChatGPT for brud på ophavsretsloven.
Til det seneste søgsmål kommenterer danske Koda, at man ser retssagerne som "nødvendige" for musikbranchen:
”AI-virksomheder kan ikke blive ved med at snylte på menneskeskabt musik, mens sangskrivere og komponister på den konto risikerer at miste betydelige indtægter i den nærmeste fremtid. Nu rykker retssagerne ind på europæisk grund, hvilket er nødvendigt, så længe der mangler klare regler på området. Hos Koda arbejder vi intensivt på dette. Vi støtter GEMAs sag og mener, at de har stærke beviser for ulovlig udnyttelse af ophavsretligt beskyttet musik,” udtaler Kodas direktør Gorm Arildsen på Linkedin.
læs også: Kate Bush tilslutter sig advarselskampagne mod kunstig intelligens
læs også: Kate Bush tilslutter sig advarselskampagne mod kunstig intelligens