Nyhed

Shortlist Prize-dommere fundet – og Mercury Music Prize-nominerede ligeså

Norah Jones smagsdommer, og Franz Ferdinand og The Streets storfavoritter til Mercury-prisen

Sommeren plejer ikke lige at være tid for prisuddelinger, men alligevel er der nyt om to af de mest prestigefyldte priser i den lidt mere alternative musikverden. Nemlig den amerikanske Shortlist Prize og den engelske Mercury Music Prize.

Shortlist Prize udmærker sig ved at belønne kunstnere for et album, der ikke har solgt over 500.000 enheder i USA, for ligesom at give dem lidt mere opmærksomhed, og ved at have lutter markante musiknavne og branchefolk i dommerkomitéen. Og det er netop disse dommere, de såkaldte Listmakers, der netop er blevet offentliggjort.

På listen finder vi nemlig tunge folk som Norah Jones (billedet), Dixie Chicks, John Mayer, Jack Black, Jim Jarmusch, The Cures Robert Smith, System Of A Downs Serj Tankian, Black Eyed Peas' will.i.am, Dashboard Confessionals Chris Carrabba, Massive Attacks 3D og gammelkendte dommernavne som Perry Farrell, Queens Of The Stone Age's Josh Homme og The Roots' ?uestlove.


Prisen uddeles den 11.11 (altså bagerens fødselsdag), og vinderen modtager en check på 5.000 dollar. Sidste års vinder var Damien Rice for albummet "O", hvis pladesalg i USA siden prisuddelingen ifølge billboard.com er gået fra ca. 100.000 til 282.000.

Mercury Music Prize-nominerede
Forleden blev de nominerede så offentliggjort til den ligeledes yderst respekterede engelske musikpris Mercury Music Prize, der uddeles 7. september. Denne pris, hvor også tunge branchefolk sidder i udvælgelses- og dommerkomitéen, uddeles kun til britiske kunstnere på baggrund af deres seneste album. Listen ser således ud:

* Basement Jaxx – "Kish Kash"
* Belle & Sebastian – "Dear Catastrophe Waitress"
* Franz Ferdinand – "Franz Ferdinand"
* Jamelia – "Thank You"
* Keane – "Hopes And Fears"
* Snow Patrol – "Final Straw"
* Joss Stone – "The Soul Sessions"
* The Streets – "A Grand Don’t Come For Free"
* Ty – "Upwards"
* Amy Winehouse – "Frank"
* Robert Wyatt – "Cuckooland"
* The Zutons – "Who Killed ... The Zutons"


Bookmakerne er allerede begyndt at tilbyde spil på vindernavnet, og ifølge nme.com er odd’sene lavest på Franz Ferdinand og The Streets, med odds 3-1, odds 6-1 på Amy Winehouse, Snow Patrol og Keane, 10-1 på Jamelia, Basement Jaxx og Joss Stone og 12-1 på resten.

Sidste års vinder var den unge rapper Dizzee Rascal for debutalbummet "Boy In Da Corner". Både Shortlist og Mercury Music Prize går til album udgivet i perioden medio 2003-medio 2004.


ANNONCE