Den danske elektroniske pioner har lavet musik siden 2. Verdenskrig, og hendes dramatiske historie bliver nu mangfoldiggjort
I mange år har den eksperimenterende musiker Else Marie Pade været glemt og har stået i skyggen af den danske elektroniske musiks historie. Men de seneste år har der været en fornyet interesse for den danske electronicas bedstemor og hendes imponerende livshistorie, der nu bliver fanget i bogen "Klangen Af En Stjerne".
Else Marie Pade var en del af Danmarks eneste rent kvindelige modstandsgruppe under krigen og endte med at blive fængslet af Gestapo og interneret i Frøslevlejren. Under fængslingen og forhørene fandt Else Marie Pade trøst i musikken, og bogen beskriver, hvordan hun blandt andet indridsede melodien "Du Og Jeg Og Stjernerne Er Venner" i cellevæggen med spændet fra sin hofteholder.
Efter krigen uddannede Else Marie Pade sig til komponist og blev inspireret af den franske komponist Pierre Schaeffer til at lave Danmarks første elektroniske musikværk ved navn "En dag på Dyrehavsbakken" i 1952. Ironisk nok blev den elektroniske pioners musik sammenlignet med Hitlers støjende taler af det etablerede musikmiljø, og det har taget lang tid, før man har accepteret den danske komponists eksperimenterende værker som en del af dansk musikhistorie.
Hele historien om Else Marie Pade kan læses i den kommende bog "Klangen Af En Stjerne", som er skrevet af journalisten Troels Donnerborg, og som bygger på interviews med komponisten selv, interviews med hendes nærmeste og på brevvekslingerne mellem dem. Bogen udkommer den 3. november på Byens Forlag.